Her maddenin hareketli faz ile sürüklenmeleri farklıdır. Böylece her madde için uygulanan koşullar belirtilerek karakteristik değerler verilebilir. Buna sürüklenme derecesi veya alıkonma faktörü denir ve Rf ile gösterilir.
Kağıt kromatografisinde sabit faz, kağıdın selüloz ağ şebekesine bağlanmış olan su molekülleridir. Hareketli faz olarak ise farklı çözücüler ve bunların karışımı kullanılabilir.
Sâbit faz: Kromatografide, bir kolon içerisine veya düz bir yüzeye tutturulmuş faza, sabit faz ( hareketsiz faz; durgun faz; stasyoner faz) denir. Bu faz daima bir “katı” veya bir katı destek üzerine emdirilmiş bir sıvı tabakasından” oluşur.
Kromatografi, bir karışımın gözenekli bir ortamda, hareketli bir çözücü etkisiyle, karışım bileşenlerinin farklı harkeketleri sonucu birbirinden ayrılması olgusuna dayanır. Hareket eden faza hareketli faz, bahsedilen gözenekli ortama ise adsorban veya sabit faz denir.
İlgili 31 soru bulundu
Numunede bulunan bileşimler farklı yürüme veya hareket hızlarına göre hareketli faz içerisinde ilerlerler. Yürüme hızı, Rf değeri ile ifade edilir ve substansın yürüme mesafesinin, çözücünün yürüme mesafesine oranından hesaplanmaktadır. Rf değeri 0 ile 1 değerleri arasındadır.
İTK'da örneğin ulaştığı seviyenin, çözücünün en yüksek seviyesine (solvent front) oranına alıkonma faktörü adı (Retardation factor, Rf) verilir.
Durgun faz: maddelerin; hareketli bir faz yardımıyla sabit (durgun) bir faz üzeride değişik hızlarla hareket etmeleri veya sürüklenmeleri esasına dayanan ayırma yöntemidir.
Ters faz terimi, normal fazın tam tersi olan kromatografi modunu, yani bir polar hareketli fazın ve bir polar olmayan [hidrofobik] sabit fazın kullanımını açıklar.
Büyüklükçe Ayırma Kromatografısi (SEC) olarakta bilinen ,Jel Geçirgenlik Kromatografısi (GPC), molekülleri tanecik boyutlarına göre ayrıştıran bir kromatografik yöntemdir. Bu yöntem polimerlerin molekül ağırlığı ve molekül ağırlığı dağılımı tayininde hızlı ve kesin sonuç almak için kullanılır.
HPLC analizi için bir sıvı numunedeki bileşenleri ayırmak için kullanılan çözücüye mobil faz denir. Mobil faz, aksi halde sabit faz olarak bilinen bir ayırma kolonuna ve ardından çözücü dağıtım pompası tarafından kontrol edilen sabit bir akış hızında dedektöre iletilir.
Normal faz kromatografisi (NP-HPLC)
NP-HPLC, apolar, sulu olmayan bir mobil faz (örn., Kloroform) kullanır ve apolar çözücülerde kolayca çözünür olan analitlerin ayrılması için de etkili bir yöntemdir. Analit, polar sabit faza tütünür aynı adsorbsiyon gözlenir. Adsorpsiyon kuvvetleri, artan analit polaritesi ile artar.
Not 2: Silikajel polar özelliktedir. Yürütücü sistemi apolar özelliği yüksek çözücü karışımı olduğuna ve silikajelin polar özellikte olduğuna dikkat edersek B maddesinin bu sistemde Rf değerinin diğerlerine göre daha büyük olduğunu söyleyebiliriz.
RF Testi Değeri Kaç Olmalıdır? Sık yapılan testlerden biri olan RF testi için 20 U/ML değerini arayınız. Bu değerden daha düşük olması normaldir. Ancak değerin yüksek olması ciddi bir problemin işaretidir.
Yayıncılıkta ses, görüntü ve veri gibi bilgiler daha yüksek frekanslı bir elektromanyetik dalga yardımıyla yayınlanırlar. Yüksek frekanslı dalgaya radyo frekans denilir. Bu dalga RF kısaltmasıyla gösterilir. (RF yardımıyla taşınan bilgi de ses ise AF, görüntü ise VF kısaltmasıyla gösterilir.)
RF haberleşme Radyo Frekansı üzerinden bir alıcı ve bir verici cihaz arasında veri iletimine verilen isimdir. RF haberleşme sistemlerinde RF Modemler kullanılmaktadır. RF Modemler'e piyasa bir çok farklı isim verilmektedir; Radyo Modem, RF Data Modem, Radio Modem, Telsiz Modem, Kablosuz Modem bu isimlerden bazılarıdır.
Faz bir maddenin bir sınır ile veya mekanik yöntemlerle birbirinden ayrılabilen fiziksel ve kimyasal olarak farklı durumlarıdır. Buna göre, bir kristal ve bunun eriyiği aynı maddedir (bileşim) ancak bunlar iki farklı faz oluştururlar. İki faz arasındaki hudut ise faz sınırı olarak adlandırılır.
Tek fazlı beslemede, güç bir iletkenden akarken, üç fazlı besleme güç beslemesi için üç iletkenden oluşur. Tek faz beslemesi devrenin tamamlanması için iki kablo (bir faz ve bir nötr) gerektirir. Üç faz, devrenin tamamlanması için üç faz kablosu ve bir nötr kablo gerektirir.
Bir örneğin enjeksiyonu ile kolondan elüsyonu arasında geçen süreye alıkonma zamanı denmektedir ve tR ile gösterilir. Sabit fazla etkileşmeyen bir bileşiğin kolonu terk etmesi için geçen süre ölü zaman ya da hareketli fazın alıkonma zamanı olarak (tM) bilinir, çünkü genellikle bu bileşik hareketli fazdır.
Belirli fazlardan oluşan bir denge yapısından değişik fazlardan oluşan diğer bir denge yapısına geçiş olayına faz dönüşümü denir.
Tek bir madde durumunda birden fazla faz olabilir. Örneğin, bir katı demir çubuğu birden fazla faz içerebilir (örneğin martensit, östenit). Bir yağ ve su karışımı, iki faza ayrılacak bir sıvıdır. Dengede, maddenin iki fazın da özelliklerini göstermediği iki faz arasında dar bir boşluk vardır.
Dispers Sistemler: En az iki ayrı maddenin karışmasından oluşan sistemlere "dispers sistemler" denir. Bu iki maddeden biri diğeri içinde dağılmış haldedir. Bu dağılan kısma "dispers faz" ve içinde dağıldığı dağılma ortamına da "dispersiyon ortamı" veya "sürekli faz" denir.
RF, IgG'nin Fc yapısına karşı oluşan genellikle IgM veya IgG tipi antikorlardır. Romatoid Faktör testi, sıklıkla nefelometrik yöntemle sayısal olarak saptanır.
Kişinin RF değeri normal şartlar altında 20 U/ML altında çıkması gerekir.
Negatif bir RF testi sonucu, RA'nız olmadığı veya hastalığınızın ilerlemesinde RF'yi tespit etmek için çok erken olduğu anlamına gelebilir. Belirtileriniz RA veya Sjögren sendromu gibi görünüyorsa, durumunuz ilerledikçe doktorunuz tekrar RF testi isteyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri