Yöntem için ideal yaş aralığı var mı? Yaş önemli faktör. Özellikle yumurta dondurmak isteyen kadınların bu işlemi 35 yaşından önce yaptırmaları hem yumurta sayısı hem de yumurta kalitesi açısından önemli.
Prof. Dr. Attar, “Yumurta dondurma işlemi için ideal yaş 35-40 arasıdır. Yumurtanın dondurulduğu yaş, yumurta kalitesini ve gebelik başarısını etkiliyor.
İngiltere'de Doğurganlık ve Embriyoloji Departmanı (HFEA) 40 yaşından sonra yumurtalarını donduran kadınlara gebelik olasılığının oldukça düşük olduğu ve bu işlemin pek anlamı olmadığının açıklanması gerektiğini söyledi.
Dondurulan yumurta, işlemin yapıldığı dönemdeki biyolojik özelliklere sahip olduğundan genetik anomali riskiyle de düşükle de karşılaşmamak için 20 ila 30 yaşları arası, yumurta dondurmak için en uygun dönem kabul edilir. Bu yaşlarda yumurtaların sayısı da kalitesi de en yüksek seviyededir.
Kimler Yumurta Dondurabilir? Önceleri yalnızca ciddi bir cerrahi operasyon geçirecek, kanser tedavisi görecek hastalara yumurta dondurma izni veren Sağlık Bakanlığı, yasalarda yaptığı son düzenlemelerle yumurta rezervi düşük veya erken menopoz riski olan tüm kadınlara "yumurtalarını dondurma hakkı" sağlamaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Yumurtaları dondurma işlemi gerçekleştirildikten sonra dondurulmuş yumurta hücrelerinin saklama bedeli yıllık olarak tüp bebek merkezine ödenmektedir ve yaklaşık olarak yıllık bakım ücreti 750-1000 TL arasında değişmektedir.
Ankara'da Yumurta dondurma fiyatları 2023 itibariyle 27.000 ila 33.000 TL arasında değişebilmektedir. Bununla birlikte yumurta dondurma ücreti Türkiye'nin çeşitli illerinde farklılık göstermektedir.
Yumurta dondurmak masraflı bir işlem olarak biliniyor. İşlem devlet hastanelerinde yapılıyor. Ancak SGK gibi sağlık güvenceleri bu masrafı karşılamıyor.
Yumurta dondurma işlemi, regl dönemi itibari ile yaklaşık 10 gün süren bir ilaç tedavisi ile başlar. Kişiye göre dozu ayarlanan ilaçlar karın cildinden yapılan küçük iğnelerle uygulanır. Bunlar küçük insülin iğneleri gibidir ve kişi kolay bir şekilde kendi uygular.
Yumurta dondurma işleminde düşük doz bir anestezi ile ağrı sızı hissetmeden işlem uygulanmaktadır. Bekar hastalar için de yapılan özel uygulamalarla herhangi bir sorun yaşanmayacak şekilde uygulama yapılabilmektedir.
Tedavi süreci bittikten sonra dondurulan bu sperm ve yumurtalar kullanılabilir. Evli olmayan ancak erken menopoz riski olan kadınların yumurta hücreleri de dondurulmakta, evlilik sonrasında gebelik için kullanılmaktadır.
Kemoterapi gibi yumurtalık rezervini ya da tüm vücut fizyolojisini etkileyen tedaviler gören kadınlar için gebe kalmak zorlaşır, hatta imkansızdır. Ancak tedavi öncesinde yumurtalarını donduran kadınlar tedavileri tamamlandıktan sonra gebe kalabilmektedirler.
Tüp bebek uygulamasında yaş sınırı var mıdır? Kadın adetinin 3. gününde yapılan hormon testleri ve ultrasonografide görülen yumurtalık kapasitesi yumurtalık fonksiyonlarının uygun olduğunu gösterir ise 45 yaşına kadar tüp bebek işlemi uygulanabilmektedir.
Şu andaki yönetmelik gereği evli kadın yumurta donduramaz, embriyo dondurabilir.
Aslında, Çocuk sahibi olabilmek için bir tane yumurta bile yeterli. Bu tamamen o yumurtanın kalitesi, kadının doğurganlığı ve o yumurtadan güzel bir embriyonun oluşmasıyla ilgili. Aslında çocuk sahibi olmak için bir yumurta ve bir sperm yeterli.
Yumurtalıklardan östrojen üretildiği ve bu hormon metabolizma hızını arttırdığı için kadınlarda bir miktar kilo alımı görülebilir. Ancak genç bir kadının yumurtalarını dondurması hiçbir sıkıntı yaratmayacaktır. Yumurta dondurma işleminden sonra kilo almak doğal bir süreçtir ve uzun zamanda olur.
Yumurtaların dondurulması onlara zarar vermez. Bazı bebekler 14 yıldan uzun süredir saklanan donmuş yumurtalardan doğmuştur. Çalışmalar, donmuş yumurta ile doğum kusurlarında veya genetik anormalliklerde artış olmadığını göstermektedir. Yumurta dondurma işleminden sonra artmış gebelik komplikasyonları riski yoktur.
Saklama süresi 1 yıldır (her yıl hastanın onayı ile süre 5 yıla kadar uzatılabilir, 5 yıldan sonra Sağlık Bakanlığı onayı gerekmektedir). Yumurtaları dondurulan kişi artık yumurtaları kullanmama kararı aldıysa ve saklanmasını devam ettirmek istemiyorsa tek seçenek yumurtaların imha edilmesidir.
Yumurta toplama sonrası adet ortalama 7-10 gün sonra olur. Adetlerde erken ya da geç olma durumu da görülebilir. Kanama daha yoğun ve daha ağrılı da olabilir. Fakat bu endişe edilecek bir durum değildir.
Yumurta dondurma için rapor tüp bebek merkezi olan devlet hastanelerinden veya üniversite hastanelerinden alınır. Rapor almak için yumurtalık rezervinin azaldığının muayene ve testler ile gösterilmiş olması gerekir. Bu kriterleri sağlayan hastalara 3 hekim imzası ile yumurta dondurma raporu alınır.
Yumurtalık rezervi azalmış, kemoterapi görecek veya ameliyat sonrası yumurtalıkları zarar görecek kanser hastası bekar kadınlar yumurta dondurma yöntemine başvurabilirler.
Özel hastanelerde, 10 bin TL'ye mal edilen işlem artık kamuda 500 TL'ye yapılıyor. Süleymaniye ile Zeynep Kamil Kadın-Doğum ve Çocuk Hastaneleri'nde bekâr kadınlara yumurta dondurma işlemi başladı.
Kaç yumurta dondurulabilir? Ortalama olarak bir denemede 6-10 arası yumurta toplanması hedeflenmektedir. Toplanan yumurtaların yaklaşık yarısının transfer edilebilir embriyo haline geleceği düşünülürse 10 yumurta toplanan bir bayanda 3-4 embriyo oluşturma şansı mevcuttur.
Rahim içi zarının kalınlaşma durumuna göre genellikle adetin 15-20. günü arasında embriyo transferi yapılır.
Ancak yine de bebek isteği olan ve Amh değeri 1ng/ml seviyesinin altında olan anne adaylarının zaman kaybetmeden bir infertilite uzmanınına başvurmalarında yarar vardır. Eğer bekar ve Amh seviyesi 1ng/ml'nin altında ise Yumurta Dondurma tedavisi doğurganlığı korumak adına etkin bir yoldur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri