Merhamet kelimesinin sözlük anlamına bakıldığında ise “Bir kimsenin veya bir başka canlının karşılaştığı kötü durumdan dolayı duyulan üzüntü, acıma” şeklinde tanımlandığı görülmektedir.
Vicdan, insan oluşumuzun en önemli payesidir.Merhamet duygusunda ise her insanda farklı cağrışım yapmaya müsait bir karmaşa vardır. Bazen merhamet duygusu, acıma duygusunun o kekremsi tadını hissettirir.
Merhamet insanı insan yapar.
Merhamet, esirgemek ve şefkat etmektir; acımak ve insaflı davranmaktır; kalp inceliği ve gönül yumuşaklığıdır. Merhamet, Allah'ın Rahmân isminin bir yansımasıdır.
Vicdan ya da duyunç, kişinin kendi niyeti veya davranışları hakkında kendi ahlaki değerlerini temel alarak yaptıklarını veya yapacaklarını ölçüp biçtiği bir kişilik özelliğidir. Vicdan, birçok dinde, birçok felsefi akımda, mistisizmde önem verilmiş bir kavramdır.
İlgili 17 soru bulundu
VİCDANSIZ. sıf. İçinde iyiyi kötüden ayırma duygusu olmayan, vicdânın sesini duymadığı için hakkı gözetmeyen, insafsız, adâletsiz.
Gerçek bir mümin veya insan olmanın temeli, vicdanın her zaman canlı ve aktif durumda olmasıdır (Güler,2010). Birçok dini otorite, vicdanı Allah'a açılan bir pencere olarak görür. İnsanın her zaman mükemmeli bulma arayışı bu düşünceyi doğrular niteliktedir. Düşünceler akılda, duygular da vicdanda vücut bulur.
Ana babaya saygı ve itaat etme, çocuk sevgisi, akrabayı ziyaret, yaşlılara, evsizlere, yoksullara, sakatlara, yetimlere, kimsesizlere yardım etme gibi erdemler merhametin yansımaları olarak kabul edilir.
Kişiyi sorumluluk sahibi, dürüst, adil, hoşgörülü ve duyarlı yapar. Şefkatin olduğu yerde şiddet olmaz. Şefkatli insan kendinin ve başkalarının yararına çalışır. Kendine ve başkalarına zarar verebilecek her şeyden kaçınır.
Merhamet kelimesi de Arapça kökenli bir kelimedir. Kelimenin eş anlamlısı ise acıma kelimesidir.
Vicdan, insan ruhunda türlü uyarılarla kendini açığa vuran; insana doğruyu ve yanlışı, iyiyi ve kötüyü, ahlaka uygun olanı ve olmayanı, neyin yapılacağını, neyin yapılmayacağını her türlü kuşkudan uzak biçimde duyuran; insanı başlangıçsız ve sonsuz ideallere bağlı kalmaya zorlayan, duygu ağırlıklı bir ruhsal yapıdır.
Vicdan kişinin kendi davranışları, kendi ahlaki değerlerini değerlendirmesini sağlayan birçok felsefi akımda, birçok dinde önem verilmiş bir kavramdır. Akıl mantıklıdır, vicdanda hissiyat vardır. Ama üstünlük her zaman vicdandadır.İnsanın vicdanen hissettiğinde tereddüt yoktur.
Özetle, vicdan sadece bir düşünme biçimi değil, bireyin ahlaki inanç ve eylemlerini bilgilendiren bilişsel, duygusal ve davranışsal süreçlerin karmaşık bir birleşimidir. Vicdanın doğuştan gelen bir bileşeni olsa da, çevresel faktörler ve deneyimler tarafından da şekillendirilir.
Öte yandan merhamet, birinin duygularını tanımak ve onlara yardım etmek istemekle ilgilidir. Şefkat, bir kişiye karşı olumlu duygular beslemekle birlikte, ona karşı anlayışlı ve destekleyici bir tavır sergileme isteği anlamına gelir ve sevgi içerir.
İslâmî kaynaklarda merhamet kavramı genellikle rahmet kelimesiyle ifade edilir. Ancak Türkçe'de merhamet hem Allah'a hem insanlara, rahmet ise özellikle Allah'a nisbet edilerek kullanılır.
Kitab-ı Mukaddes'i incelediğimizde kişinin bir şeye karşı duyduğu muhabbet sevgi, hak ettiği bir şeyi almasını adalet, hak etmediği bir şeyi almasını lütuf, hak ettiği bir şeyi almamasını ise merhamet şeklinde ifade edilmiştir.
Şefkat duygusunda sevgi, merhamette ise koruma ve himaye etme kavramları öne çıkıyor.
Merhamet... Sözlüklerin çağrısına karşı koymak zor: Arapça bir sözcük, “rhm” kökünden türemiş. Bu duygunun önemini kavramak için, aynı köke sahip iki kelimeyi hatırlamak yeterli: “Rahman” ve “rahim”, İslâm inancında Allah'ın sıfatları.
“İnsanlara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez” (Buhârî, “Edeb”, 18) derken tüm insanlığı merhamete çağırmıştır. O (sas), Birbirinizden nefret etmeyin, Birbirinize haset etmeyin, Birbirinize sırt çevirmeyin.
Ömer (RA) anlatıyor: Peygamberimiz şöyle buyurdu: "Merhamet etmeyenlere (ahirette) merhamet olunmaz. Bağışlamayan kimse bağışlanmaz. Tövbe etmeyen kimseden tövbe kabul edilmez." ALLAH'IM!
Her insan, kendi rahmet ve merhamet hissesini kendi yaradılışı ölçüsünde Allah Teâlâ'nın Rahmân isminden alır.15 Mesela varlıkta rahmetin bulunması, zorunlu; öfkenin bulunması ise, geçicidir.16 Rahmân ve Rahîm ismi ise, Allah Teâlâ'nın ahirette ve dünyada merhamet etmesi, bağışlaması, sevmesi, sahip çıkması ve rahmet ...
Merhamet, başka bir canlının zayıflığı, çektiği acı, kendini koruyamayışı ve içine düştüğü zor durum karşısında kalbimizin eriyişi demektir. Ayrıca bunu hareketlerimizle göstermek, yani o canlıya yardım etmek, acısını gidermek de bu değeri ortaya çıkarıp uygulamamızla olur.
Din, felsefe ve psikoloji alanındaki literatürde vicdan, kişide iyiyi kötüden ayırt etmeye yarayan içsel bir parametre, kişiden kişiye değişen ve geliştirilebilir soyut bir kavram olarak değerlendirilmektedir.
Vicdan, kişinin kendi niyeti veya davranışları hakkında kendi ahlaki değerlerini temel alarak yaptıklarını ve yapacaklarını ölçüp biçtiği bir kişilik özelliğidir. Vicdan, kalbî merkezlidir; güzel ahlakla iç içedir. Vicdansız bir insan yaratılan tüm canlılara karşı merhamet ve sevgiden yoksundur.
Ceza muhakemesinin maddi gerçeğe ulaşma amacı, kanuni delil sisteminden farklı olarak hem her şeyin delil olarak kabul edilmesi serbestliğini, hem de delil- lerin serbestçe değerlendirilmesini gerekli kılmıştır. Bu iki ilke bugün modern ceza muhakemesinde “vicdani delil sistemi”ni oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri