Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her erkek için askerlik çağı, nüfus kayıtlarına göre, 20 yaşına girilen yılın 1 Ocak'ından başlayıp, 41 yaşına girilen yılın 1 Ocak gününde sona erecek.
1. Kanunun 20'nci maddesinin ikinci fıkrasına göre; lisans ve daha aşağı seviyedekilerden azami olarak; lise veya dengi okullarda öğrenim görenler 22 yaşını, fakülte ve meslek yüksekokullarında öğrenim görenler 28 yaşını, geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar askerlikleri ertelenir.
*18.2.2021 tarihli ve 7281 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 40'ıncı maddesi değiştirilmiş ve uzman erbaşların yasal yaş sınırı 57'den 60'a çıkarılmıştır.
Askerlik çağının başlangıcı nedir? Askerlik çağının başlangıç yaşı 19'dur. Başlangıç yaşının tespitinde yaşa girilen senenin ocak ayının birinci günü esas alınır.
İlgili 26 soru bulundu
Madde 2 – (Değişik: 22/1/2015 - 6586/12 md.) Askerlik çağı her erkeğin nüfus kayıtlarında yazılı olan yaşına göredir ve yirmi yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününden başlayarak kırk bir yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününde bitmek üzere en çok yirmi bir yıl sürer.
Türkiye. Türkiye'de zorunlu askerlik mevcuttur. Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki her erkek 20 yaşına geldiğinde ilk askerlik yoklamasını yaptırır. Günümüzde askerlik süresi 6 aydır. 26 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni askerlik kanunu ile bedelli askerlik kalıcı hâle getirilmiştir.
Aile Sağlık Merkezi doktorlarının yapacağı muayeneler sonrası psikolojik ve bedensel bazda sağlık problemi olan vatandaşlar askeri hastanelere yönlendirilir ve oradan ayrıntılı inceleme istenir. Askeri hastanede yapılan kontroller sonra heyetinin aldığı kararla “Askerliğe elverişli değildir” çürük raporu verilir.
Çürük raporu verebilecek yetkili tek kurum askeri hastanelerdir.
MADDE 41. — Her türlü askerlik hizmetle rini yapmaya engel olacak derecede sağlık özür leri bulunan ve zamanla bu durumlarının gee- miyeceği ve tedavi ile iyiieşmiyeceği anlaşılan lara sağlık kurullarınca sürekli çürük raporu verilir.
Askerlik İşlemleri Yüksek Lisans için 32, Doktora için 35 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçmemek kaydıyla ertelenebilir. Yeni kayıt yaptıran öğrencilerin daha önce başka bir kurum veya üniversiteden yapılmış tecilleri varsa mevcut tecil iptal edilmeden tekrar tecil istenmesi mümkün değildir.
Diye merak edenler için derlediğimiz bilgiler esasında bedelli askerlikte yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
2024 Yılında Zorunlu Askerlik Kaç Ay Olacak
Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak uygulanmaktadır. Bu nedenle, 2024 yılında zorunlu askerlik süresi 6 ay olacaktır.
Yoklama kaçağı olan yükümlüler yakalandıklarında idari para cezası ile cezalandırılır. Bunun yanı sıra yakalanmaları durumunda en geç 24 saat içinde askerlik şubesine getirilmektedirler. Kolluk kuvvetlerince asker kaçağı olduğu tespit edilen kişilerin askerlik şubesine teslim edilmesi gerekmektedir.
YOKLAMA KAÇAĞI CEZASI 2023
Maddesine göre idari para cezasıyla cezalandırılırlar. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır.
Askere gidecek olan kişi; askerlik tarihini belli durumlar sebebiyle erteleyebilir, bir başka ifadeyle tecil ettirebilir. Bunun için belli belgelerle erteleme için başvuru yapılmalıdır. Bu belgeler; Askerliği ertelemek için bir talep dilekçesi.
www.turkiye.gov.tr sayfasındaki ''Kurumlar''başlığı altında yer alan Milli Savunma Bakanlığı “Askerlik Durum Belgesi Sorgulama” hizmetinden ulaşabilirsiniz. Bilgilerinizde hata veya eksiklik bulunuyorsa detaylı bilgi için Milli Savunma Bakanlığı ile görüşebilirsiniz.
Türk Silahlı Kuvvetleri, eşcinselliği psikoseksüel bozukluk olarak saymakta ve askerlikten muafiyet sebebi kabul etmektedir. Muayene, test, kontrol gibi süreçlerin sonunda alınan "psikoseksüel bozukluk" raporu, halk arasında "pembe tezkere" olarak bilinmektedir.
Heyet-i Mahsûsalar Osmanlı Devleti'nden devralınan askerî ve mülki bürokrasinin TBMM Hükümeti ve Cumhuriyet dönemlerinde istihdam edilip edilmeyeceklerini belirlemek üzere kurulan olağanüstü yargı organlarıdır.
Askerlik Çürük Raporu Alanlara Maaş Verilir mi? Askerlik yaparken görev nedenli olarak sakatlanan veya hastalanan er ve erbaşlara veya ölen er ve erbaşların ailelerine 5434 sayılı Kanunun 56. maddesinde sayılan öğrencilere vazife malullüğü aylığı bağlanır.
Muafiyet hakkını kullanacak olan yükümlü ile anne ve babasının, anne ve babasından biri ölmüş ise sağ olanın yükümlü ile birlikte en yakın askerlik şubesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Sağlıksal nedenler başta olmak üzere bir takım nedenlerden ötürü askerlik görevini yerine getiremeyecek olan kişiler askerlikten muaf olurlar. Yani bu kişilerin askerlik görevini yerine getirmesi devlet tarafından şart görülmemektedir. Askerliğe çağrılmazlar.
Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak. Askerlik hizmet sürelerini, ihtiyaca göre bir katına kadar artırmaya veya yarısına kadar azaltmaya Cumhurbaşkanınca karar verilebilecek. Bu şekilde belirlenen hizmet süresi 6 aydan az olamayacak.
2023 yılında askerliğini bedelli olarak yapmak isteyenlerin ödeyeceği ücret ilk 6 ay için 104 bin 84 lira. 2023 yılı bedelli askerlik ücreti belli oldu.
Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri