Kod-29 ile veya şimdiki adları Kod 42-43-44-45-46-47-48-49 ile işçiler yine kıdem tazminatı ve işsizlik ödeneğinden faydalanamayacaklar.
Kod 49- 4857/25-II-H İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.
SGK Çıkış Kodu 49 Nedir? İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi halinde bu kod seçilir.
İşten çıkarılmada 25 kodu girilmişse kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı alınır. Ancak ihbar tazminatı alınamaz. Bu süreçlerde yaşanan uyuşmazlık ve anlaşmalarda arabulucu olarak avukatlar işveren ve işçi için yasal haklar konusunda bilgi vereceklerdir.
- “34-İş yerinin devri, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedeniyle fesih” , şeklindeki kodlardan çıkış yapılmış olması durumunda hem kısa çalışma ödeneği, hem de nakdi ücret desteğinin faiziyle geri alınacağı ve idari para cezası (2943 TL) uygulanacağının talimatlandırıldığı görülmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
“ Sonuç itibariyle İşverence bilerek ya da bilmeyerek yanlış bildirilen işten çıkış kodu yine işverence SGK'ye verilecek bir sehven dilekçesi ile düzeltilebilir. Ancak işveren bu dilekçeyi vermemekte ısrar ederse konu ancak yargısal süreçle düzeltilebiliyor.
İşten Çıkış Kodları, iş akdinin nasıl sonlandırıldığını tanımlayan kodlardır. Farklı kodların belirlenmesi ile beraber birçok ahlak ve iyi niyet tanımına giren haller için ayrım yapılarak, işten çıkış hallerinin daha detaylı tanımlanması sağlanmıştır.
Çıkış Kodu Neden Önemlidir? Çıkış kodunun seçimi basit bir formalite değildir. Aksine, hem işveren hem de işçi için önemli sonuçları olan bir işlemdir. İşçinin kıdeme bağlı hakları, fesih sonrası takip edeceği yol ve işsizlik ödeneği alıp alamayacağı gibi hususlar doğrudan çıkış koduyla ilgilidir.
49 Numaralı Kod – İşçinin, Kendisine Verilen İşleri Kasıtlı Olarak Yapmaması; İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi (4857 s.k. 25/II-h) durumunda bu çıkış kodu seçilecektir.
Eğer girildiyse E-devlet üzerinden 4A, 4B ya da 4C hizmet dökümünü gösteren sayfadan öğrenmeniz mümkündür.
10 gün geçtikten sonra ise SGK'ya yazılı olarak başvurulması gerekir. İşten çıkış kodunu öğrenmek isteyen çalışanlar e-Devlet İşten Çıkış Bildirgesi sayfasını kontrol edebilir. İşverenin kodu girmesi yani işten ayrılış bildirgesi yapması durumunda kod görüntülenebilir.
Kod-29 ile veya şimdiki adları Kod 42-43-44-45-46-47-48-49 ile işçiler yine kıdem tazminatı ve işsizlik ödeneğinden faydalanamayacaklar. Duyuruya konan Sosyal Güvenlik Kurumu 01.04.2021 tarihli genelgesi ile işten ayrılış nedenleri tablosundan Kod-29'un yerine aşağıda sayılan kodların eklendiğini belirtmiştir.
Yani işçi işten ayrıldıktan sonra 10 günlük süre içerisinde işten çıkış kodu işveren tarafından sistem üzerinden düzeltme beyanı ile değiştirilebilir. 10 günlük sürenin ardından ise kuruma başvuru yapılması gerekmektedir.
Bu belge, işçinin işten ayrılış nedenini gösteren çıkış kodunu içerir. Bu sebeple, 4857 sayılı İş Kanunu'na göre işçinin iş akdinin sona ermesinde işçi ve işverenin hak ve sorumluluklarının tespiti amacıyla çıkış kodlarının SGK'ya doğru bir şekilde bildirilmesi büyük önem arz etmektedir.
Sigortalı işten ayrılış bildirgesinin, işverenler tarafından verildikten sonra 10 gün içinde silinmesi ve güncellenmesi işlemi ile işten çıkış kodu değiştirilebilmektedir.
Dolayısıyla işçinin tek başına başvurusu bir şey ifade etmemektedir. İşverenle birlikte başvurulması gerekmektedir. Tüm bu süreçlerin sonunda işten çıkış kodunun hala gerçeğe aykırı olduğunu düşünen işçi iş mahkemesinde dava açmak zorundadır.
Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için işçinin İş Kanununa tabi işçilerden olması ve bir iş sözleşmesinin varlığı gerekmektedir. Aynı zamanda, işverene ait işyerinde en az bir yıl çalışmış olması gerekir. İş akdinin tazminatı hak edecek şekilde sona ermesi gerekmektedir.
Eğer işçi nezdinde durduk yere işten çıkarılma varsa ve işçi haklarını alamadıysa bu durumda dava açılması ve alacakların mahkemeden talep edilmesi elzemdir. Aynı cevabı tazminatsız işten çıkarılan işçi ne yapmalı sorusuna da verebiliriz. İşçi burada da alacakları için dava açmalıdır.
İş akdi işveren ya da işçi tarafından, haklı feshe imkan veren bir konu yoksa, belirlenen bir süreden önce sonlandırılamaz. Belirlenen bu süreye ihbar süresi denir. Böyle bir durumda ne işçi habersiz işten ayrılabilir ne de işveren haber vermeden işten, yaptırım olmaksızın işten çıkarabilir.
Ödenmemiş alacakların ödendiğine dair ve gerçeğe aykırı kayıtlar bulunan ibranameler kesinlikle imzalanmamalıdır. Buna rağmen işverenin ibraname imzalamaya zorlaması halinde dahi hiç kimsenin zorla imza alma yetkisi ve hakkı olmadığından iş yerinden hiçbir belgeye imza atmadan ayrılmak en makul yol olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri