Bir makinistin vardiya süresi 8-9 saat olup, bu süre içinde yaklaşık 10 bin yolcu taşır. Ulaşım araçlarının tatillerde de kullanılmasından dolayı, makinistler gece, hafta sonu, resmi tatil ve bayram günlerinde de çalışırlar; bu durum dezavantajlı olarak görülebilir.
👉TCDD Makinist Maaşları Ne Kadardır? TCDD'de görev yapan makinistlerin aldıkları maaşlar, 4.250 TL ile 7.250 TL arasında değişiklik gösterir. TCDD'de makinist olan çalışanların maaşları, genellikle gitmekte oldukları tren seferi sayısına ve tecrübe yıllarına göre değişiklik gösterir.
Makinist, bir trenin yönetimini üstlenerek yolcu veya yük taşır. Makinistler; trenin yönü ve frenlerini kontrol ederek güvenli bir şekilde seyahat etmek için gereken tüm yolları uygular. Seyahat sırasında meydana gelen herhangi bir soruna hızlı bir şekilde müdahale etmek de makinist sorumlulukları içerisindedir.
Nasıl Makinist Olunur? Makinist olmak için üniversitelerin, Elektronik Teknolojisi, Makine, Raylı Sistemler Makinistlik, Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Teknolojisi, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi, Otomotiv Teknolojisi önlisans bölümlerinden birinden mezun olma şartı bulunmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Makinistlik belki de en zor ve fedakarlık gerektiren mesleklerin başında geliyor. Bayramlarda tatil yapamayan, haftasonlarını ailesiyle geçiremeyen ve uzun süre sevdiklerinden ayrı kalan makinistler, anlattıklarıyla mesleklerinin zorluklarını da gözler önüne seriyor.
Makinist, geçmişten günümüze yük ile yolcu treninin çalıştırılması ve güvenli bir şekilde yolculuk edilmesini sağlayan kişidir. İyi bir makinist her zaman treni en iyi şekilde kullanır. Makinist Nedir? Makinist genellikle yolcu ve yük trenlerinin güvenli bir şekilde ulaşımını sağlar.
Makinistler, TCDD bünyesinde sözleşmeli memur statüsünde istihdam edilirken 2011 yılında işçi statüsünde de alıma başlandı. Memur ile işçi statüsündeki makinistlerin aldıkları ücretler arasında büyük farklar mağduriyet yaratırken işçi makinistler skala ve fazla mesai alacakları için hukuk mücadelesi başlattı.
Raylı Sistemler Makinistliği bölümü, 2 yıllık bir bölümdür. Özellikle tercih dönemlerinde araştırılan bu bölüm ile en çok merak edilenlerin başında, "Raylı Sistemler Makinistliği bölümü hangi üniversitelerde var?" sorusu gelmektedir.
Makinist olmak için ilk olarak, lise mezunu olanların Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından düzenlenen sınavlara girmesi gerekir. Bu sınavlar yılda birkaç kez açılır, bu sınavların başvuruları ise internet üzerinden yapılır.
KPSS'den 70 puan şartı
Adaylarda geçerlilik süresi devam eden KPSS'den 70 puandan az olmamak üzere, giriş sınavı duyurusunda belirlenen asgari puanı almış olması şartı aranacak.
18 yaşını doldurmuş, en az lise mezunu olan, sağlık durumu 'gemi adamı sağlık raporu' almaya yeterli kişiler makina zabiti eğitimine katılarak, 3000 KW ye kadar gemilerde vardiya zabitliği (3.makinist) olarak çalışabilirler.
Yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu olmadığı hallerde Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş bir demiryolu eğitim merkezinden tren makinistin ulusal yeterlilik ve meslek standartlarında belirtilen hususlara göre düzenlenen, tren makinist temel eğitim programını başarılı bir şekilde tamamlayarak katılım belgesi almış ...
ÜÇÜNCÜ MAKİNİST (ÇARKÇI):
Hava kompresörleri ile seperatörlerin rutin bakım tutum işleri ile alıştırma işlemlerini (ana makine ve jeneratör enjektörleri, safety ve starting valfları, kompresör valf plate'leri vb.) yapar. Filika motorları, acil durum dizel jeneratörü ve yangın pompasını her an çalışır durumda tutar.
Devlet Demiryolları en az 60 KPSS puanı ile 82 işçi makinist alımı yapacağını ilan etti.
Türkiye'de tren makinisti olarak çalışabilmek için KPSS'den yeterli puanı almak ve merkezi atama ile atanmak gerekmektedir.
TCDD 60 KPSS ile personel alımı yapacak: Başvurular İŞKUR'dan! TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan ilana göre; 4 farklı unvanda olmak üzere toplamda 9 kişilik personel alımı yapılacak. Personel alımında adayların 2022 yılında yapılan KPSS P3 puan türünden en az 60 puan almış olmaları gerekmektedir.
3 Temmuz Dünya Makinistler Günü Kutlu Olsun.
Treni kimin kullandığı da her zaman merak edilen bir soru olmuştur. Tren, makinist adı verilen kişiler tarafından kullanılır. Ulaştırma Bakanlığı tarafından açılan makinist kursunu alan ve yapılan sınavda başarılı olan kişiler makinist olarak istihdam edilir.
Christian Bale, oynadığı tüm rollerde izleyiciyi kendisine hayran bıraktı. Başrolünü oynadığı “Makinist” filmi için 28 kilo verdi ve ertesi sene gişe rekorları kıran “Batman” filmindeki rolü için verdiği kilonun yaklaşık iki katını alarak Guiness Rekorlar Kitabına girdi.
Tren kullanan kişilere makinist denildiği bilinmektedir. Ancak tramvay ve metro kullanan kişilerin sürücü isimleri değişmektedir. Buna göre tramvay ve metro sürücüleri vatman olarak adlandırılmaktadır.
Vatman, kısaca şehir içi hatlarda kullanılan tramvayların ve metroların sürücülerine verilen isimdir. Çoğunlukla makinistlik ile karıştırılan vatman, yalnızca kent içi ulaşım sağlayan ve yoldan herhangi bir yüksekliği bulunmayan raylı sistemlerde görev yapan kişilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri