4A, 4B, 4C hizmet dökümü kişinin sigortaya başladığı tarihi, prim miktarını ve an itibariyle toplam gün sayısı ne gösterir. 4A hizmet dökümü ile birlikte aynı zamanda 4B hizmet dökümü ve 4C hizmet belgesi alınmaktadır.
4C Sigorta Nedir? Birçoğunuzun aşina olduğu Emekli Sandığı, SGK'ya dahil olduktan sonra 4c adını aldı. 4c sistemi, devlet memuru olarak hizmet eden kadrolu çalışanları kapsar.
Eğer düzenli olarak bir işveren altında çalışıyorsanız, bir özel sektör üyesiyseniz 4A üzerinden sigortalandırılırsınız. Daha çok kendi işini yapan kimselerin kapsandığını grup 4B olarak karşımıza çıkar. 4C ise hem devlet memurlarını hem de muhtarlar ya da kadrolu çalılan kimseleri kapsar.
Taşeron kadroda düzenleme (4A, 4B, 4C kadro nedir?)
(Memur, koruma ve güvenlik görevlisi, hemşire, mühendis, hizmetli vb. 4(b) BAĞ-KUR sigortalısı sayılmaktadır.
4A, 4B ve 4C olarak üçe ayrılan belgeyi Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı olan vatandaşlar alabilmektedir. Eski sistemde SGK'ya bağlı olanlar 4A hizmet dökümünü, Bağ-Kur'a bağlı olanlar 4B hizmet dökümü ve Emekli Sandığı'na bağlı olan vatandaşlar ise 4C'yi alabilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
4C sigorta, eski adıyla Emekli Sandığı, kamu hizmetlerinde çalışanlara ödenen sigortadır. Devletteki öğretmenler, askerler, doktorlar ve daha pek çok çalışana devlet tarafından 4C sigorta kapsamında prim ödemeleri yapılır.
4A, 4B ve 4C emeklilik sorgulaması için e-Devlet sitesindeki arama çubuğuna ilgili başlığı yazarak sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz. Kimlik doğrulama işlemini yaptıktan sonra emeklilik durumunuzu öğrenebilirsiniz.
4/b Sözleşmeli Personel Kadro
Devlet memurlarının niteliğine esas olarak T.C Anayasası ile Devlet Memurları Kanunu'nda değinilmiştir. Her iki yasanında memurlara ilişkin hükümlerinin ortak noktaları; görevlerinin “asli ve sürekli” olmasıdır.
4B'li personel, mahalli idareler personeli, teşkilat kanunlarına dayalı çalışan sözleşmeli personel, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları, kamu dışı aile sağlığı çalışanları, vekil imam, hatip ve müezzin kayyumlar ile vekil ebe ve hemşireler de düzenlemenin kapsamında yer alıyor.
Yasa teklifine göre 4 B'li olan kamu çalışanları, belediye çalışanlarının yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı kurumlarında çalışan sanatçılar, kamu dışı aile sağlığı çalışanları, vekil imam hatip ve müezzin kayyımlar ile vekil, ebe ve hemşireler de düzenlemeden yararlanacak.
4A sigorta çalışanın brüt maaşı üzerinden emeklilik, sağlık, malullük primleri ile gelir vergisi gibi kesintilerin işveren tarafından yapıldığı ve devlete ödendiği sosyal sigorta türüdür.
4c sistemi yani eski adıyla Emekli Sandığı, devlet memuru olarak hizmet eden kadrolu çalışanların bulunduğu gruptur. Ek olarak Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı'nın ortak görüşüne göre belirli bir adet ve ücret sınırı içinde sözleşme ile çalışanlar da bu sisteme dâhildir.
“4B nedir” sorusu da aynı yöntemle yanıtlanabiliyor. Eskiden Bağkur sigortası olarak adlandırılan sistem, SGK'ya bağlandığında 4b adını aldı. Bu sisteme kayıtlı ve prim ödeyen kişiler kariyer ve meslek grupları dışında kalan ve bir işyerine bağlı çalışmayan, dolayısıyla kendi mesleğini yapanlar.
Kadrolu memurlar 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 4/c maddesinde belirtilen ve eskiden “emekli sandığı” olarak adlandırılan sosyal güvenceye sahiptir. Sözleşmeli personel ise 5510 sayılı Kanun'un 4/a maddesinde yer alan ve eskiden “SSK” olarak adlandırılan sosyal güvenceye sahiptir.
Sözleşmeli personel memurluk kadrosuna geçmeden önce çalışmış oldukları hizmetleri 5510 sayılı Kanun 4 ( a ) kapsamında geçmiş olan hizmet olur ve SGK prim kesintileri işçi statüsünden kesilen primler kapsamına girer.
Liseyi bitirenlerin giriş derecesi 13, giriş kademesi 3, yükselebilecek derecesi 3, yükselebilecek kademe son kademedir. Lise dengi mesleki veya teknik öğrenimi bitirenlerin giriş derecesi 12, giriş kademesi 2, yükselebilecek derecesi 3, yükselebilecek kademe son kademedir.
Sözleşmeli personelden üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri hâlinde sözleşmeli personel olarak çalıştırılmalarına esas alınan memur kadrolarına atanır. Bu kapsamda memur kadrolarına atananların bir yıl süreyle diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamaz.
Sözleşmeli Personel maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 35 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Sözleşmeli Personel maaşları 14830 TL'dir. En düşük Sözleşmeli Personel maaşı 11860 TL iken, en yüksek Sözleşmeli Personel maaşı 25710 TL'dir.
Şimdi, sözleşmeliden kadroya geçişte maaş farkı araştırılıyor. Buna göre vekil hemşire, vekil imam ve sözleşmeli sanatçıların maaşları artacak. Vekil kadrodan asil kadroya geçenlerde 4 bin liraya kadar artış olacak. Sözleşmeli sanatçıların maaşlarının 10 bin 311 TL artarak 22 bin 921 TL'ye yükseleceği belirtildi.
Sözleşmeli personel hangi durumlarda işten çıkarılır? İş veren tarafından işe alınan sözleşmeli personelin zaman içerisinde niteliklerini kaybetmesi, mazeretsiz olarak üst üste 3 gün ve toplamda 10 gün işe gelmemesi ve o personele o pozisyonda ihtiyaç kalmaması durumunda işine son verilebilir.
Memur memuriyet statüsünü 657 sayılı Kanunun hükümleri çerçevesinde sonlandırmadıkça 4/B statüsünde sözleşmeli olarak istihdam edilemez, Memurun kurumlar arası 4/B sözleşmeli personel statüsüne naklen geçişi de mümkün bulunmamaktadır.
(3) Birinci fıkrada belirtilen sözleşmeli personele, çalıştıkları günlerle orantılı olarak, hastalık ve senelik izin süreleri dâhil Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında birer aylık sözleşme ücreti tutarında ikramiye ödenir.
Öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-kurumu linki aracılığı ile e-devlet'in Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasına girmeniz gerekir. Daha sonra karşınıza çıkan seçeneklerden primleriniz hangi sigorta biriminden ödeniyorsa (4A, 4B ya da 4C) bulmanız gerekiyor.
Hem Bağ-Kur primlerinizi hem de SSK primlerinizi ödemek isterseniz de ikisini de aynı anda ödeme hakkınızın var. Her iki primi de ödemeniz halinde emeklilik maaşınızın yüksek olacağını da unutmamak gerekir. Az önce de belirttiğimiz gibi ödeme zorluluğu çekmiyorsanız Bağ-Kur priminizi de yatırmanızda fayda var.
Gelir durum belgesi, e-Devlet üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri