Kıl Dönmesi İlaçla Tedavi Edebilir mi? Kıl dönmesinin sadece ilaçla tedavisi yoktur. Ancak iltihaplı bir süreçte olan kıl dönmelerinde, iltihabı geriletmek için ilaç tedavisi önerilebilir. Bu tedaviler kıl dönmesini yok etmez.
Kıl dönmesi rahatsızlığı tespit edilen kişilerin alabileceği en etkili tedavi cerrahidir. İlaçla tedavi mümkün değildir.
Kıl dönmesinde çok fazla ilerlemeyen vakalarda hekim tarafından ameliyatsız tedavi önerilebilir. Normal dokuya dokunmayarak, kıl keseciğinin alınması olarak ifade edilen ameliyatsız kıl dönmesi tedavilerde; lokal anestezi koşullarında pilonidal sinüs kesesi kısa sürede kıllardan temizlenir.
Kara Merhem Kıl Dönmesi
Kıl dönmesi tedavisi için kara merhemler çok kullanılmaktadır. Bu kremler ihtiyol pomad dediğimiz antibakteriyel dezenfektan bir kremdir. Bu kremler alışkanlık ve kültürden geldiği için her kabaran yere sürülmektedir.
Kıl dönmesi ne kadar zamanda iyileşir? Kıl dönmesinin tedavisi cerrahi ve lazer yöntemi ile sağlanmaktadır. Lazer yöntemi cerrahi tedaviye nazaran hastalara avantaj olmakta ve iyileşme süreçlerini de en aza indirmektedir. Sonuç olarak kıl dönmesi iyileşme süreci 7-12 gün arasıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Kıl dönmesi, daha çok erkeklerde ve kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelen bir cilt rahatsızlığıdır. Vücutta sırt, ense, saç derisi gibi bölgelerden dökülen tüy ve kılların gözenek ya da boşluklardan derinin içine gömülmesi ve burada birikerek kistik bir yapı oluşturması sonucu oluşur.
Evde kıl dönmesinin tedavisi yapılamaz. Ev içerisinde kılları çıkarmak amacıyla yapılacak bilinçsizce uygulamalar hastalığın biraz daha ilerlemesine ve daha zor tedavi edilebilir hale gelmesine neden olabilir.
Kıl dönmesi bitkisel yollarla tedavi edilebilir: Kıl dönmesi sorunu cerrahi tedavi ve lazer yöntemi ile tedavi edilebilir. Bitkisel tedavilere sonuç veren bir hastalık değildir.
Kıl dönmesi için birçok farklı tedavi mevcuttur: Cımbızla alınabilir (ancak bu acı verici olabilir) veya döndürülebilir bir tıbbi cihazla yerinden çıkarılabilir. Kronik olarak kıl dönmesi yaşayan bazı kişiler, kıl büyümesini tamamen önlemek için lazer tedavisi veya elektroliz kullanmaktadırlar.
Kuyruk sokumu kıl dönmelerinin tedavileri ise antibiyotik kullanımı ile olur. Ancak antibiyotiklerin kullanılma amacı yalnızca bu bölgedeki apsenin yok edilmesidir.
Kıl dönmesin bazen sivilceyi andırabilir. Hastaların bazıları bazen apseyi kendileri patlatabilir. Ancak kıl dönmesi apsesinin patlatılması sorunu çözmemektedir. Kıl dönmesi kistlerinin, irinin yanı sıra saç ve diğer döküntülerle dolu olduğunu ve sıkarak her şeyin çıkarılamayacağı bilinmelidir.
Kıl dönmesi olan bölgedeki kıl ve doku artıkları küçük bir kesiden temizlendikten sonra her bir sinus ağzından lazer ucu ile girilerek deri altındaki tüm boşluklar yakılır ve dokudaki boşluğun kapanması sağlanır. Fenol tedavisine göre kullanılan lazer sebebi ile maliyeti yüksek bir işlemdir.
Tedavi edilmez ve bekletilirse kişilerde oluşturacağı zararlar şunlardır; Kaşıntı ve koku şikayetlerinde ki durum artış gösterir. Var olan apse giderek şiddetini arttırır. Bölgede bulunan pilonidal sinüslerin sayısı artarak yeni hastalık odakları oluşturabilir.
Eğer bir hastada kıl dönmesi, ağrı-şişlik-kızarıklık şeklinde apseli başlangıçla ortaya çıkmışsa acil ameliyat gerekir. İltihaplı alanın üzerinden yapılan kesiyle apse boşaltılır. Bu genellikle bölgesel uyuşturma (lokal anestezi) altında yapılır. Yara açık bırakılır, dikilmez.
Tespit edildiği anda tedavi edilmesi gerekir. Çünkü kıl dönmesi kendiliğinden iyileşmez; aksine hastalıklı alan zamanla büyür ve ihmal edildiğinde daha geniş bir alanı tutarak, ameliyatta daha geniş bir cilt ve cilt altı dokusunun çıkarılması gerekebilir.
Akalın, “Kıl dönmesi tedavi edilmezse bölgede bakteriyel enfeksiyon gelişebilir. Bunun dışında kalıcı yaralar ve cilt kararması oluşabilir. Ayrıca bazı durumlarda kıl dönmesi hastaya çok fazla ağrı verir ve hasta oturmakta ya da yürümekte güçlük geçer. Bu gibi durumlarda acil müdahale gerekir.
Eğer kıl dönmesi sorunundan kalıcı olarak kurtulmak isterseniz bunun tek yolu lazer epilasyondur. Lazer epilasyon uygulamaları sırasında lazer ışınları kıla rengini veren melanin pigmenti tarafından emilir ve kıl kökünde kalıcı hasara neden olur. Böylece işlem yapılan bölgelerde bir daha kıl uzamaz.
Kıl dönmesinden kurtulmanın en etkili yolu tedavi olmaktır. Kıl dönmesi tedavi yöntemleri lokal bakım ve banyolar, kristalize fenol uygulaması, lazer ve cerrahi yöntemdir. Cerrahi tedavilerin dışında uygulanan diğer yöntemler fazla etkili olmamakla birlikte en etkili yöntem lazer ve cerrahi yöntemdir.
Kıl dönmesi tedavi edilmezse enfeksiyon ve apse büyür. Bu durumda ciltte birden fazla ağızın, açıklığın görülmesine neden olur. Tedavi sürecini ertelemek uygulanacak yöntemi zorlaştırır.
Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır? Kıl dönmesi kalça arasında birikip o alanda kaşıntı ve şişlik gibi şikayetlerle doktora başvurulmasıyla anlaşılabilir. Bu alanda deneyimli bir hekim tarafından yapılan anal muayene sonrasında kıl dönmesi tanısı kesin olarak konulabiliyor.
Kıl dönmesi apse boşaltma, çoğunlukla poliklinik şartlarında lokal anestezi altında apse üzerinden yapılan küçük bir kesi ile apse boşaltılır ve apse boşluğu (loj) yıkanarak temizlenir.
Hastalıklı bölgenin kesilip çıkartılıp yaranın olduğu gibi açık bırakılması; kısa ve kolay bir işlemdir. Ancak yara iyileşme süresi 6-8 haftayı bulabilir. Hastalığın tekrarlama oranı %5-10'dur. Hasta açısından zahmetli bir tedavi şekli olduğu için zorunlu kalınmadıkça tercih edilmez.
Kıl dönmesi başlangıcı olan bir kişide hastalığın yayıldığı bölge zamanla hassaslaşır ve bu bölgede akıntı meydana gelebilir. Akıntının ortaya çıktığı safhada kişi otururken hala herhangi bir rahatsızlık hissetmiyor olabilir. Ancak genellikle kişinin iç çamaşırında akıntıdan kaynaklı bir nemlilik olur.
Merhabalar, kalça tüylerine lazer epilasyon yapılır. Lazer epilasyon göz kapağı dışında istenmeyen tüylerin bulunduğu tüm vücut bölgelerine uygulanabilir. Buz Lazer ağrısız olması ile günümüzde en çok tercih edilen lazer epilasyon yöntemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri