EMEKLİ İKRAMİYESİNİ KİM ÖDER ? Emekli ikramiyesi, emekliye ayrılan kamu görevlilerine SGK tarafından ödenir. SGK daha sonra ödenen miktarı emeklinin çalıştığı kurumdan tahsil eder. İşçilerde ise, işçi SGK'dan emekli olduğunda ise işçiye kıdem tazminatını işvereni tarafından ödenir.
Kamu sektöründe hizmet akdine tabi olarak 4/a'lı (SSK) olunan sürelere emeklilik ikramiyesi ödenebilmesi için kamudaki sigortalının görevinden ayrıldığı tarih itibariyle kıdem tazminatı ödemesine müstehak olması ve kıdem tazminatını almamış olması şartlarıyla emeklilik ikramiyesi ödenebilmektedir.
Buna göre; emekliye bayram ikramiyesi 1100 liradan 2 bin liraya yükseltildi. Ramazan Bayramı'nda hesaplara yatırılan 2 bin lira, Kurban Bayramı'nda da emekli vatandaşlara yatırılacak.
Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren emekli maaşı ve bayram ikramiyelerinin ödenmesine 17 Haziran 2023 tarihinden itibaren başlanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın açıklamasına göre 17-23 Haziran tarihleri arasında emekli aylığı ve ikramiyelerin ödemeleri tamamlanacak.
Verilecek emekli ikramiyesinin hesabında, 30 fiili hizmet yılından fazla süreler nazara alınmaz." Buna göre, Brüt Toplam Aylık x Her tam hizmet yılı toplamı = Emeklilik ikramiyesi tutarı olacaktır. Yani 25 hizmet yılı olan için emekli aylığı 1000 lira ise emekli ikramiyesi 25 bin lira olacaktır.
İlgili 23 soru bulundu
EMEKLİ İKRAMİYESİNİ KİM ÖDER ? Emekli ikramiyesi, emekliye ayrılan kamu görevlilerine SGK tarafından ödenir. SGK daha sonra ödenen miktarı emeklinin çalıştığı kurumdan tahsil eder. İşçilerde ise, işçi SGK'dan emekli olduğunda ise işçiye kıdem tazminatını işvereni tarafından ödenir.
Emekli ikramiyesi, uzun çalışma hayatının sonunda kamu görevlilerine ödenen toplu paradır. Pek çok memur, doğal olarak, emekliliğe yaklaşırken bu toplu ödeme üzerine planlar yapmaya başlar. Mevzuattaki şartlar sağlandığı taktirde ikramiyenin alınması basit bir rutin işlemden ibarettir.
EMEKLİ MEMURLARIN MAAŞ FARKLARI NE ZAMAN YATACAK? Emekli Sandığı kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alanların 2023 Temmuz zam farkı ödemeleri 28 Temmuz Cuma günü yapılacak.
Emekli Aylığı tutarının hesaplanmasında sonuç olarak çıkan Brüt Toplam Aylık x Her tam hizmet yılı toplamı = Emeklilik ikramiyesi tutarı olacaktır. Yani 25 hizmet yılı olan için bulunan brüt tutar örneğin 100000 lira ise emekli ikramiyesi 250 bin lira olacaktır.
Şurada Paylaş! 4(b) BAĞKUR kapsamında gelir ve aylık alanların 2023 Haziran dönemi gelir/aylıkları ile Kurban Bayramı ikramiyeleri 22 Haziran 2023 tarihinde, 4(c) Emekli Sandığı kapsamında aylık alanların 2023 Temmuz aylık ödemeleri ile Kurban Bayramı ikramiyeleri 23 Haziran 2023 tarihinde ödenecektir.
En düşük emekli aylığı 7.500 TL olarak uygulanmaya devam edecek. Emekli aylıklarına yapılan yüzde 25 zam, kök aylıklara uygulanacak. Yüzde 25 zam sonrası 7.500 TL'nin altında kalan aylıklar, daha önce olduğu gibi 7.500 TL olarak ödenmeye devam edecek.
SSK emeklilerinin alacakları 17-21 Haziran tarihleri arasında hesaplarına yatırılıyor. Ödeme günü ayın 17-18'i olanlara hem aylık hem de bayram ikramiyesi 17 Haziran'da yatırıldı.
http://e.sgk.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra sayfada 'vatandaş' sekmesine tıklamalısınız. Açılan sayfada "Emekli Aylığı ve İkramiye Hesaplama" kısmını bularak hangi sigorta koluna bağlı çalışıyorsanız ilgili ekrandan sorgulama yapabilirsiniz.
Hizmet sürelerinin içinde SSK- BAĞKUR olanlar arasında 25 yılını doldurmuş ve yaş koşulunu bekliyor olanlar, bugün için emekli ikramiyesi alamamaktadırlar.
Emekliliğe hak kazandıktan sonra tercihinize göre birikimlerinizi ister toplu para, ister aylık maaş ya da bir kısmını toplu para, bir kısmını maaş olarak alabilirsiniz.
SSK, Emekli Sandığı ve Bağkur emeklilerine her yıl Ramazan ve Kurban Bayramı'ndan önce emekli bayram ikramiyesi ödeniyor. 2022 yılında emekli ikramiyesi tutarı 1.100 TL olarak belirlenmişti.
En Düşük Emekli Maaşı 7 bin 500 TL'ye Bayram İkramiyesi ise 2 Bin TL'ye Yükseliyor.
Çalışma süresi toplamı ve brüt maaşa göre emekli ikramiyesi değişiklik gösterebilir. 30 yıl üstü çalışan bir işçinin emekli ikramiyesinde son 10 yıl ve alınan maaş baz alınarak hesaplanır.
Düzenlemenin önümüzdeki hafta içinde yasalaşması bekleniyor. En düşük SSK, Bağ-kur emekli maaşı Ocak 2023 3500 TL'den 5500 TL'ye ardından ara zam ile birlikte 7500 TL'ye yükseltildi. En düşük memur emeklisi maaşı da yüzde 25'lik Temmuz zammı ile birlikte 9.876 TL'ye yükseldi.
Kök maaşı 6 bin lira olan emeklilier yüzde 25 artışla 7.500 TL olacak. Yüzde 4 ek ödemeyle 7.800 liraya yükselecek. Kök maaşı 7500 TL olan emekli, yüzde 25 artışla maaşı 9 bin 375 TL'ye çıkacak. Yüzde 4 ek ödemeyle 9 bin 750 lira olacak.
Buna göre 2,7 milyon memur emeklisi ve 15,5 milyon SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarını bu ay zamlı alacak. En düşük emekli maaşı Ocak 2023'te 5500 TL'ye Temmuz öncesi ara dönemde ise 7500 TL'ye yükseltildi. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 6 aylık yüzde 25 zam Meclis'ten geçti.
Kök maaş, en düşük emekli aylığına yapılan artış sonrasında getirilen zamlar olmadan emekli maaşını ham halini ifade etmek için kullanılıyor. Buna göre emekli zammı sonrasında kök aylığı 7 bin 500 TL'nin altında kalan SSK ve BAĞKUR emeklisi yine aynı maaşı almaya devam edecek.
Yasa ilk çıktığında bin liradan toplamda 2 bin lira olan bayram ikramiyesi geçtiğimiz yıl toplamda 2.200 TL olarak ödendi. Böylece ikramiyeye yüzde 10 zam yapılarak 1.100 TL'ye çıkartıldı.
Bu süreler üzerinden ölüm aylığı bağlanmış olanlar, ölen kişinin kamudaki hizmet süresi yetersiz olduğu için ikramiye alamayacaklar. Çok yöneltilen sorulardan biri, kamudaki eksik hizmet süresini sonradan askerlik vs borçlanması ile tamamlayanların ikramiye alıp alamayacakları.
Bu ay ALO 170'e gelen çağrı. Bu yıl ALO 170'e gelen çağrı. Alo170 Çağrı Merkezine yurtdışından ulaşmak için, +90216 170 1 122 numarasını arayabilirsiniz...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri