Bu bağlamda, 4/a kapsamında çalışırken başka bir şirkete ortak ve yönetim kurulu üyesi olmanız nedeniyle ayrıca 4/b kapsamında da prim ödemeniz mümkün.
Biz size şimdiden yanıt verelim; 2011'de yapılan değişiklik sonrası kişi hem Bağ-Kur'lu hem de SSK'lı olabilir. 6111 sayılı torba yasa ve 5510 sayılı kanunda bulunan 53. maddede kişi hem kendi primini ödeyebilir hem de başka yerde çalışarak SSK'lı olabilir.
Bu kanun maddesine göre; sigortalının 30.04.2011 tarihinde yani 4/A kapsamında hizmet akdi ile başladığı tarihte 4/B kapsamındaki sigortalılığı durdurulur.
4/A (SSK) Sigortalısı birden fazla işverenin yanında hizmet akdine tabi olarak çalışabilir, bunun önünde herhangi bir engel yok. Sigortalı birden fazla işverenin yanında hizmet akdine tabi çalışıyorsa o sigortalıyı çalıştırdığı tüm işverenler sigortalı olarak SGK' ya bildirmesi ve primlerini ödemesi gerekmektedir.
İsteğe bağlı sigortalar, genel olarak 4/B kapsamındadır. Bazı durumlarda ise 4/A kapsamına dâhil edilebilir. 4/A'lılar, 1261 günden fazla sigorta primi ödedikleri anda 4/B statüsüne geçer. Böylece Bağ-Kur kapsamında emekli olur.
İlgili 25 soru bulundu
Eski sistemde SGK'ya bağlı olanlar 4A hizmet dökümünü, Bağ-Kur'a bağlı olanlar 4B hizmet dökümü ve Emekli Sandığı'na bağlı olan vatandaşlar ise 4C'yi alabilmektedir.
Öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-kurumu linki aracılığı ile e-devlet'in Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasına girmeniz gerekir. Daha sonra karşınıza çıkan seçeneklerden primleriniz hangi sigorta biriminden ödeniyorsa (4A, 4B ya da 4C) bulmanız gerekiyor.
Birden fazla işyerinde sigortalı olunabilir mi? Kural olarak sigortalılıkta "Sosyal Güvenliğin Tekliği” ilkesi" geçerlidir. Bu ilkeye göre bir sigortalı aynı anda farklı statülerde(4/a, 4/b, 4/c) sigortalı olmayı gerektirecek faaliyette bulunuyorsa, sadece bir statüden sigortalı olabilir.
Her iki iş yerinde sigortalı olarak çalışmak ve her iki yerden de sigorta priminin yatması Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sakıncalı olarak görülmez. Ancak işveren, çalışanının her iki yerde de çalışmasına izin vermesi gerekir.
Vatandaşlar birden fazla yerde çalışabilir ancak farklı statülerde sigortalı olamazlar. 4/a (SSK) ile sigortalı olan bir işçi, yine aynı statüde başka bir işte de çalışmaya başlarsa kendisine ikinci bir sigorta yapılır. Bu durum çalışanın emeklilik konusunda avantajına olur.
SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı hizmet birleştirme nereden nasıl yapılır? SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı hizmetlerinin birleştirilme talebi e-devlet üzerinden yapılabilir. Başvuru sonrası hizmet süreleri, nerede hizmet verdikleri incelenerek SGK ile yapılan yazışmalar sonucunda hizmetler birleştirilir.
Bu hafta da 4/B statüsündeki (Bağ-Kur) primlerin iptal edilerek 4/a prim borçlarına aktarılmasını ele alacağız. 4/b kapsamındaki sigortalıların ödedikleri primlerin tamamı aktarılacaktır. Öncelikle 4/a kapsamında sigortalı hissesine aktarma yapılacak, artan kısım da işveren hissesine aktarılacaktır.
Bağkur'unuzun SSK şartlarına tabi olarak emekli olmanıza bir zararı yok. Çünkü 1260 günden az Bağkur süreniz olduğundan SSK şartlarıyla SSK'dan emekli olacaksınız. Ancak emekli olmak için aranan şartlardan biri de Bağkur prim borcunun olmamasıdır. Maalesef prim borcunuzu ödemeden emekli olamazsınız.
Bir kişinin aynı dönemde birden fazla sigorta koluna tabi olacak şekilde çalışması olmasına karşın Ülkemizde kural olarak geçerli olan “sosyal güvenlikte teklik ilkesi” dir. Buna göre sigortalılık hallerinin çakışması durumunda kişinin tek bir sigorta kolundan sigortalılığı kabul edilmektedir.
Hizmet çakışması nedeniyle, Bağ-Kur'a ödenmesi gereken primler SSK'ya, SSK'ya ödenmesi gereken primler de Bağ-Kur'a ödenmiş olabilmektedir. Bu durumda 5458 sayılı Kanun çerçevesinde prim mahsuplaşması, yani ödenmiş prim paraları borçlu olunan tarafa aktarılabilmektedir.
Buna göre 4A sigorta kolunun eski adıyla SSK olarak bilindiği söylenebilir. Eskiden Sosyal Sigorta Kurumuna prim ödeyenleri dâhil eden bu sistemin ismi, SSK'nin SGK'ye geçişiyle 4A olarak değişti. 4B sigorta ise eski adıyla BAĞ-KUR dur.
01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olmak isteyen bir kişi 30 gün üzerinden aylık en düşük 13.414,50 (aylık brüt asgari ücret) x %34,5 (ödenecek prim oranı) = 4.628-TL prim ödeyecektir.
Farklı bir ilde ise, son defa çalıştığınız ilin müdürlüğü diğer sicilinizin bulunduğu il müdürlüğüne yazarak sicil dosyanızı isteyerek birleştirme yapacaktır. İlk defa adınınıza prim yatırılan sicil geçerli siciliniz olacaktır.
4A kapsamında ödenmesi gereken toplam prim oranı, prime esas kazancın %37,5'idir. Bu durumda işvereninizin sizin adınıza yatıracağı prim tutarı 3.750 TL olacaktır. Yatırılan tutarın 2.250TL'si işveren payı, 1.500 TL'si ise çalışan payıdır.
Şubat ayında Resmi (Gazete'de yayımlanan 6111 _ Sayılı Kanun olmasaydı Bağ-Kur'a mecburdunuz ama 6111 Sayılı Kanun ile değişik 5510 Sayılı Kanun'un 53'üncü maddesi gereğince kendi işinizi yaparken, isterseniz başka bir işyerinde SSK'lı olabilirsiniz.
Bu bağlamda 2023 yılında asgari ücret SGK primi %14 olarak ve işsizlik sigortasi primi %1 olarak açıklandı.
Yani emeklilik için gereken prim gün sayısına aynı ay içinde 30 günden fazla yatan primler etki etmez. Prim gün sayısı bakımından 30 gün prim esas alınır.
Öncelikle E Devlet Kapısı'na giriş yapmalısınız. Giriş yaptıktan sonra arama kısmına '4B borç durumu' yazmalısınız. Açılan seçeneklerden ilgili olanı bulup tıklamalısınız. Açılan 4B borç durumu sayfasında prim borçları hakkında bilgilendirme yapılmaktadır.
4B grubu çalışanları, kariyer meslek grubu olarak ifade edilmekte olup meslekler dışında kalmakta olan kadroları kapsamaktadır. Buna bir örnek verilmesi gerekirse; mühendis, sağlık memuru, hemşire, veznedar, teknisyen, koruma ve güvenlik görevlisi, ambar memuru gibi çeşitli meslek guruplarını kapsamaktadır.
4B Nedir? “4B nedir” sorusu da aynı yöntemle yanıtlanabiliyor. Eskiden Bağkur sigortası olarak adlandırılan sistem, SGK'ya bağlandığında 4b adını aldı. Bu sisteme kayıtlı ve prim ödeyen kişiler kariyer ve meslek grupları dışında kalan ve bir işyerine bağlı çalışmayan, dolayısıyla kendi mesleğini yapanlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri