Motor eğer bu biçimde çalışmaya devam ederse çok tehlikeli ve istenmeyen bir durumdur. 3 fazla çalışma için yapılan motorlar, 2 faza kalırsa elektrik şebekesinden yüksek akım çeker. Yüksek akım ise sargıları ısıtır. 2 faz enerji uygulanan motorda dönme olmaz ve sargılar çok fazla ısınarak zarar görebilir.
Üç fazlı bir motorda fazlardan biri kopabilir. Ya da sigortalardan biri devresini açarsa sargı kollarından biri şebekeden ayrılır. Bundan dolayı üç fazlı motor, bir fazlı motorun çalışması konumuna düşer. Sadece enerji tamamen kesildikten sonra tekrar enerji verilirse motor dönmez.
16.6 Üç fazlı asenkron motorda kalkınma ve yol verme :
Kısa devre rotorlu asenkron motorlar ilk anda (rotor durduğu için) sekonderi kısa devre edilmiş trafoya benzerler.Bu nedenle kalkınma anında nominal akım değerlerinin 4–6 katı kadar fazla akım çekerler.
Üç fazlı asenkron motorların dönüş yönünü değiştirmeN için, fazlardan herhangi iki fazın yerini değiştirmeN yeterlidir. Fazların yer değiştirme işlemi kontaktör veya paket şalterle yapılır.
Üç fazlı bir sistemin bir fazı kaybolduğunda faz kaybı meydana gelir. Tipik olarak, bir faz kaybı, atan bir sigorta, aşırı yük, kopan kablo veya mekanik arızadan kaynaklanır. Ansızın gerçekleşen bir faz kaybı, ekipman arızalarına neden olabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Faz kaybı , motorların, trafoların, jeneratörlerin aşırı ısınması ile kullanılamaz duruma gelmesine hatta yanmasına sebep olur. Faz sırası hatasında ise fazların yanlış sıra ile bağlanması sonucu motorlar ters yönde çalışarak sisteme zarar verir.
Faz koruma röleleri faz sırasının değişmesinde motorun şebekeden anında ayrılmasına yardımcı olur. Motorlarda uç gerilimlerinin sırasının R (L1)- S (L2)-T (L3) olarak bağlanması istenir. Ancak herhangi bir sebepten dolayı bu bağlantı değişirse röle çıkış verir ve motoru enerjilendirmez.
Kayma: Senkron hız ile rotor hızı arasındaki farka kayma denir. S harfi ile gösterilir ve senkron devir sayısının yüzdesi ile ifade edilir. Asenkron motorda boş çalışmada kayma küçük değerlidir.
3 fazlı asenkron motora yıldız-üçgen yol verme için, gücü 5,5 kW' tan büyük motorlar kalkınırken şebekeden yüksek akım çekerler. Bunu önlemek için 3 fazlı asenkron motora yıldız-üçgen yol verme yöntemi uygulanır.
Üç Fazlı İndüksiyon Motorları
Verimli, dayanıklı ve az bakım gerektiren bu motorlar, yüksek başlatma torku ve ağır yüklerin üstesinden gelme kabiliyetine sahiptir. Bu motorlar genellikle pompalarda, fanlarda, kompresörlerde, konveyörlerde ve çeşitli endüstriyel makinelerde bulunur.
Asenkron motorlarda verim, kutup sayıları arttıkça azalır. Verimi etkileyen diğer bir unsursa motor yüküdür; motor etiketlerinde belirtilen anma değerleri tam yük çalışma koşulları için belirlenmiştir, eğer motor aşırı yüklenirse veya tam yükünün altında yüklenirse verim değeri düşer.
Motorun sık sık durma ve sık kalkış yapması halinde stator ve rotor sargılarında aşırı ısınma meydana gelmektedir. Daha fazla ısındığında sargıların yanması muhtemeldir. Motorun yol alma ve frenleme süresinin uzun tutulması fazla akım çekmesine sebebiyet verir.
Yardımcı sargı ile gövde arasında kaçak yani kısa devre olmadığı anlaşılmaktadır. Fakat bir değer görülür ise yardımcı sargı ile gövde arasında kısa devre yani kaçak olduğu görülür ve motorumuz yanık olduğu anlaşılır.
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir. Hiçbir zaman tüm fazlardan çekilen yük eşit olamayacağı için, nötr iletkeni çok değerlidir…
3 faz sistemi, üç adet faz arasında akım akışını sağlar. Bu üç faz, L1, L2 ve L3 olarak adlandırılır. Bu üç faz arasındaki gerilim farkı nedeniyle, üç faz sistemi ile çalışan cihazlar daha yüksek güçleri elde edebilir.
►Motor gücü 4kw'dan(5 HP) küçükse motor yıldız bağlanarak çalıştırılır.
Çekilen bu akımın küçük motorlar da pek fazla zararı bulunmaz. Ancak büyük motorlar söz konusu olduğunda şebekeden çekilen bu aşırı akım, şebeke geriliminin düşmesine sebebiyet verebilmektedir. Bu durumda diğer yükleri olumsuz yönde etkilemektedir. İşte bu sebepten dolayı yıldız üçgen bağlantısı kullanılır.
NEDEN YILDIZ ÜÇGEN KULLANIRIZ? Yıldız üçgen 3 fazlı asenkron motorlarda kalkışı esnasında şebekeden daha fazla akım çektiği için yıldız üçgen yol verilir. Büyük güçlü bir asenkron motor direk kalkış esnasında normal motora göre 3-4 katı akım çeker bu yüzden öncelikle motorun sargılarına büyük ölçüde zarar verebilir.
Asenkron Motora Neden Yol Verilir? Üç fazlı motorlar ilk kalkınma anında şebekeden normal akımın 3-5 katı kadar fazla akım çekerler. Bu çekilen fazla akımı minimum seviyeye indirmek için en yaygın olan yol verme Yıldız-Üçgen yol vermedir.
Bu arızanın en yaygın tespit yolu motoru boşta çalıştırıp fazların tek tek akımlarının ölçümünün yapılmasıdır. Ölçüm sırasında akımların herhangi birinde değişiklik varsa o sarım arızalıdır ayrıca arızalı sarım ısınır.
Asenkron motorların devir sayısı, stator sargıları kutup sayısına veya motorlara uygulanan gerilimin frekansına göre değişir. Frekans sabit ise değişik devir hızları ya farklı kutup sayılı ayrı sargılardan veya aynı sargıda yapılan farklı kutup sayılı (Dahlender Bağlantı) bağlantıdan elde edilir.
Faz sırasının ters oldu¤u durumlarda (L1, L2, L3 saat yönünde de¤il) motor devreye alınmaz. Herhangi bir nedenle faz sırası bozulursa motor gecikmesiz devreden çıkarılır. Cihazın rölesi bırakır, Röle LED'i söner, faz sırası hatası ikaz LED'i yanar.
Aşırı Gerilim Darbesi
Tesisatta oluşan bu aşırı gerilimler kaçak akım koruma şalterlerinin kaçak akım olarak algılayabileceği akım darbelerine neden olabilir. Bu nedenle aşırı gerilim darbeleri oluşması sırasında kaçak akım koruma şalterleri devreyi açabilirler.
Motor koruma şalterleri, termik röleler için saydığımız tüm kombinasyonları içinde barındırmakta ve koruma, anahtarlama işlemlerini tek başına yapabilmektedir. 80 ampere kadar olan ihtiyaçlarda motor koruma şalterleri kullanılabilmektedir. 80 amperden büyük ihtiyaçlarda termik röle manyetik açıcı ve kontaktör ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri