Notre Dame Üniversitesi profesörlerinden olan McCarthy, 1960'lı yıllarda modern pazarlama stratejilerinin pazarlamanın 4P'si olarak adlandırılmakta olan ürün (product), fiyat (price), tutundurma (promotion) ve dağıtım (place) üzerine inşa edilmesi gerektiğini ifade etmiştir (Kent, 1986: 145; Motley, 2002: 48).
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
4P stratejisi, İngilizce'deki product(ürün), price(fiyat), place(dağıtım) ve promotion(tutundurma) kelimelerinin baş harflerinden ismini almaktadır. İyi bir pazarlama için pazarlama karması en iyi şekilde yapılmalıdır. 1960'ta literatüre kazandırılan pazarlama karması zamanla geliştirilmiştir.
Pazarlamanın 4P'si olarak geçen ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma aşamaları, pazarlama faaliyetlerinin doğru üretim ve pazarlanması için gerekli uygulamaları sunmaktadır. 4P pazarlaması, ürünün gerçek anlamda kâr elde edebilmesi için hangi uygulamaların yerine getirilmesi gerektiğini söyler.
Yazıda da belirttiğimiz gibi 4P'ler, ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma olmak üzere dört temel pazarlama unsurunu tanımlar. 7P'ler ise 4P'lere fiziksel kanıtlar, insanlar ve süreçler olmak üzere üç ek unsur ekler.
İlgili 17 soru bulundu
O zamandan günümüze teori, pazarlamanın 7 P'si olarak genişletilmiştir. Bunlar: Ürün, Fiyat, Promosyon, Yer, İnsanlar ( People ) , Ambalaj ( Packaging ) ve Süreç ( Process ).
1960 yılı içerisinde ortaya çıkan ve pazarlamanın üstadı olarak kabul edilen Philip Kotler'in “Pazarlama İlkeleri” kitabı ile popüler olan 4P kavramını, Philip Kotler “Firmanın pazarlama hedeflerini hedef pazarda takip etmek için kullandığı pazarlama araçları kümesi.” olarak dile getirmektedir.
1960 yılında, ABD'li pazarlama profesörü Edmund Jerome McCarthy, Basic Marketing: A Managerial Approach kitabında ilk olarak pazarlama karması kavramını bir pazarlama modeli olarak sunmuş ve unsurların ilk harflerini alarak 4P şeklinde isimlendirmiştir.
4P, ürün, fiyat, yer ve promosyon bileşenlerine odaklanırken, 4C, müşteri değeri, müşteri maliyeti, müşteri kolaylığı ve iletişim bileşenlerine odaklanır. Pazarlama bir “Yönetim biçimidir” ve panzehiri ise “Algı” dır.
Pazarlama karması 5P, Product (Ürün), Price (Fiyat), Place (Dağıtım), Promotion (Tutundurma), People (İnsan) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır.
Ürün karması
Belli bir satıcının satış için sunduğu ürün hatlarını ve birimlerini içerir. Birden fazla hattı olan işletmeler ürün karmasına sahiptir.
Bütünleşik pazarlama iletişimi, pazarlamaya farklı bir açı kazandırmaktadır. Tüketicilerin müşteri olarak tanımlandığı ve tüm pazarlama planlarının merkezinde tüketicilerin yer aldığı bu yaklaşım, tüketiciyi satın almaya doğru davranışsal olarak harekete geçirmeyi ve müşteri sadakati oluşturmayı amaçlamaktadır.
Bir işletmenin mal veya hizmetinin satışını kolaylaştırmak amacıyla üretici-pazarlamacı işletmenin denetimi altında yürütülen, müşteriyi ikna etme amacına yönelik, bilinçli, programlanmış ve eşgüdümlü faaliyetlerden oluşan bir iletişim sürecidir.
Pazarlamanın 5 P'si var:Doğru tanıtım, doğru ürün, doğru kitle, doğru yer ve doğru fiyat… Aslında formül basit yani. Bütün mevzu doğru uygulamak… Eğer bu kadar konuşuluyorsanız, sizin bir süre biraz susmanızda fayda var.
Pazarlamanın 4 p'si olarak ifade edilen hususlar pazarlamanın ilkeleri olarak bilinmektedir. İngilizcede bulunan karşılıklarının baş harfleri bu 4 p'yi oluşturmaktadır. Bunlar: Product (ürün), Price(fiyat), Place( dağıtım) ve Promotion(tutundurma ) şeklinde olmaktadır.
Bir işletme ürün ya da hizmet pazarlamasında tutundurma karması elemanları olarak; reklam, halkla ilişkiler, kişisel satış, satış geliştirme ve doğrudan pazarlama unsurlarını kullanmaktadır.
Ticaret dünyasında faaliyet gösteren firmaların, ürün ve hizmetleri hakkında bilgilendirme yapması ve hedef kitlelerini satın almaya yönlendirmesi; tutundurma karması olarak ifade edilmektedir.
Kitabın yazarlarından Philip Kotler, Northwestern Üniversitesi İş Yö- netimi Akademisinde Profesör unvanıyla görev yapmaktadır. Modern Pazarlama'nın babası olarak kabul edilir.
3P Metodu öğrencilerin öğrenme sürecindeki başarısını artırmak için öğretim sürecinde üç temel unsurun (3P) bir araya getirilmesini önermektedir. Bunlar, Performance (Gösterim), Practice (Alıştırma) ve Probing (Soru-Cevap). Performance, öğrencilerin öğrendiklerini pratik yapma ve gösterme fırsatının verilmesidir.
Pazarlamanın 7P'si Philip Kotler tarafından geliştirilmiştir. “7P” 1- Product – Ürün 2- Price – Fiyat 3- Place – Dağıtım 4- Promotion – Tutundurma 5- People – İnsan 6- Physical Evidance – Fiziksel olanaklar 7- Process – Süreç Klasik olarak, Pazarlamanın 4p si karmasına ek olarak 3 yeni kavram eklenilm…
Öz. 9p delesyon sendromu; trigonosefali, orta yüz hipoplazisi, uzun filtrum, hipertelorizm gibi kraniofasial anomalilerle karakterize, nadir görülen ve iyi tanımlanmış bir sendromdur.
Hizmet sektörü için sonradan eklenen 3P ise: İnsan – Hedef kitle (People) Süreç – Hizmet süreci (Process) Fiziksel Koşullar ( Physical evidence)dır.
Geleneksel pazarlama karması (4P); mal, fiyat, dağıtım ve tutundurma bileşenlerinden oluşurken, Tyson ve Hurd (2009), 4P'ye kamu, ortaklık, politika ve fon yaratma bileşenlerini ekleyerek, sosyal pazarlama karmasını sekiz bileşenle (8P) açıklamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri