1) Tam zamanlı 4WD (ya da sürekli 4WD): Gerektiğinde ön ve arka akslar arasında güç değişimi gerçekleştirilerek dört tekerleğe de devamlı güç sağlanır. Tam zamanlı 4WD modunda sürücüler sürüş koşullarına (kuru veya kaygan) bakılmaksızın maksimum çekiş gücünün keyfini sürer.
4WD (Four Wheel Drive) olarak da anılan 4X4; aracın motor gücünün dört tekere aynı anda eşit olarak iletilebildiği sisteme deniliyor. Bu sistemin tarihi de oldukça eskiye dayanıyor ve 4X4 araçlar kendi içlerinde gruplandırılıyor.
4WD Uyarı Lambası: Motor çalışırken 4 çeker sistemi doğru bir şekilde çalışmadığı zaman gösterilir.
' ikaz ışığı gösterge tablosunda yanar. « 4WD Lock » modu her türlü yolda aracın kapasitelerini en iyi duruma getirmek amacıyla ön ve arka dingiller arasında motor torku dağıtır. Bu mod sadece motorlu araçlar için uygun yollar hariç kullanılır (örneğin, çamur, dik yokuşlar, kum).
4WD, motorun gücünü araçtaki dört tekere de ulaştırmayı sağlayan bir teknolojidir. Bu teknoloji sayesinde aracın dört tekeri de aynı anda motor gücüyle döner. Four Wheel Drive, 4x4 ve dört çeker gibi isimlerle de adlandırılan bu teknoloji, çoğunlukla arazi araçlarında (off road) bulunur.
İlgili 28 soru bulundu
Bunlar dışında Lexus RX, Mazda CX-3, Renault Captur, Skoda Yeti, Skoda Kodiaq, Volkswagen Tiguan, Kia Sportage, Suzuki SX4, Volvo XC60, Citroen C4 Cactus da dünya çapında en güvenilir 4x4 araçlar arasında gösteriliyor. 4x4 sisteminin ilk uygulayıcılarından Subaru'yu da bu listeye eklemekte fayda var.
Sürekli 4WD sisteminde araç, her zaman dört tekerlekten çekiş sağlar. Seçilebilir 4WD sisteminde ise aracın iki veya dört tekerlekten çekişini sürücü belirler. AWD sisteminde bu durum yoktur ve hem aracın hem de yolun durumuna göre çekiş gücü otomatik olarak belirlenir.
Sürekli 4 çeker sistemi, tekerleklerin yol tutuşunun değiştiği durumlarda otomatik olarak devreye girer. Ön ve arka tekerlekler arasındaki tork aktarım miktarına anlık müdehalelerde bulunur. Böylece aracın yol tutuşunu iyileştirir ve zorlu arazi şartlarında daha rahat hareket etmesini sağlar.
Motordan aldığı çekiş gücünü dört tekere dağıtan motorlu araçlara 4 çeker denir. Yani dört tekerlekten çekişli araçlardır ve güçlü yol tutuşları ile zorlu arazi koşullarında kolaylık sağlarlar. 4x4 ve dört tekerlek ile çekiş isimleriyle de bilinirler.
AWD (All-Wheel Drive)
Sistem, tekerleklerin dönüş hızını sensörler aracılığıyla izler ve kayma durumunda gücü kaymayan tekerleğe aktarır. AWD, özellikle kaygan yollar, yağışlı hava ve düzensiz zeminler gibi durumlarda daha iyi yol tutuşu sağlar.
25- AWD/4WD İkaz Lambası
Dört tekerden çekiş sistemi olan araçlarda, bu sistemde bir arıza olduğunda bu uyarı çıkar.
"Check Engine" yani "Motor Kontrol" ya da "Motor Arıza" gösterge lambası, motorun düzgün çalışmasını engelleyen bir durum olduğunda ya da emisyon değerleri ile ilgili bir sorun olduğunda sürücüyü uyarır. Sorunun doğasına bağlı olarak bu ışık sürekli yanabilir ya da belli aralıklarla yanıp sönebilir.
Check engine (kontrol motoru) ışığı da bu uyarı ışıkları arasında yer almaktadır. Herhangi bir motorlu araçta check engine ışığı yanıp söndüğü zaman motor sisteminde bir arızanın olduğundan şüphelenilir. Bu ışık, araç sahibine motor sisteminde bir sorun olduğunu belirtmek için yanmaktadır.
Yarış arabaları, sportif araçlar ve üst segment otomobiller genellikle arkadan itişli olarak üretilirler. Bunun nedeni, arkadan itişin yüksek hızlarda sağladığı avantajlar ve sürüş keyfi açısından sürücüsüne sağladığı konfordur. Arkadan itişli otomobiller, hız konusunda önden çekişli sistemlere göre daha başarılıdır.
Aracın patinaj yapmasını ve buna bağlı olarak güvenlik riskleri oluşmasını engelleyen araç güvenlik sistemine çekiş kontrolü denir. Anti Patinaj Sistemi olarak da bilinen çekiş kontrolü, ASR ve TCS şeklinde de adlandırılır. Ani gaz verildiği zaman hız sensörleri devreye girer ve patinaj yapan tekerleğe fren uygulanır.
Dört çeker arabalar yüksek hacimleri ve ağırlığıyla sürücülere birçok avantaj sunarken iki çekişli arabalara göre daha fazla yakıt tüketiyor.
4×4 Araçlar Ruhsatta Ne Diye Geçer? 4 x 4 araçlarda çekiş gücü baz alınarak ruhsata bir işlem yapılmaz. Örneğin araç sedan sınıfı yukarıdaki gibi bir araç ise ruhsatta da Sedan yani M1 sınıfı AA gövde tipi olarak yer alacaktır.
4x4 araba veya 4 çeker araba, dört tekerlekten çekiş sistemine sahip olan bir otomobili ifade eder. Bu sistemde aracın ön ve arka tekerlekleri aynı anda motor gücü alarak daha iyi çekiş ve yol tutuş sağlar. "4x4" terimi, dört tekerlekten çekiş anlamına gelir ve "x" sembolü, tekerleklerin çekiş türünü ifade eder.
Önden çekiş kalkışta arkadan itişten avantajlıymış . Arkadan itiş tecrübe ister, bilek ister öyle herkes arkadan itişli bir arabayla güvenlik sistemleri kapalı gazlayamaz. Dört çeker sistemler ise gücü sürekli kayan tekere vs. aktardığı için virajlarda doğru apexte kopma vs. yaşanmaz.
Sürekli 4 çeker başka iş. Bu araçların kullanım amacı hafif arazi şartları içindir. Bu yüzden devamlı 4x4 olmaları, yüksek yakıt tüketimine sebep olur. Sadece gerektiği zaman 4x4 sistemi kullanılır.
AWD sistemi, aracın zorlu yol şartlarına girdiğini otomatik olarak fark eder ve çekişi dört tekerleğe dağıtır. 4WD sistemlerinde ise bu, takviye vitesi ile gerçekleştirilir. AWD çeker sistemi; mekanik, hidrolik, elektronik ve bilgisayar sistemlerinin geliştirilmesi ile evrilmeye devam eder.
4x4 nedir sorusuna, “dört çeker” yani motor gücünün eşit bir şekilde dört tekere iletilebildiği anlamına gelir diyebiliriz. Bir diğer SUV araç seçeneği ise 4x2'dir. 4x2 önden çekişli ya da arkadan itişli araçlara denir ve daha çok günlük kullanıma uygun araçlar bu özelliğe sahiptir.
Dört tekerden çekişle optimal çekiş elde edilir.
AWD, yani All Wheel Drive, iki teker tahrikli ve dört teker tahrikli sistemlerin karışımı elektronik bir çekiş sistemidir. Yani, normal şartlarda iki tekerden çekişi sağlanan araçların, zemin şartlarına göre otomatik olarak dört tekerden çekişe geçmesine imkân veren sistemin adıdır.
Kısaca en iyi yol tutuşu sunan AWD'dır. Motorun önde yer aldığı araçlarda ise önden çekiş, arkadan itişe göre daha iyi yol tutuşu sunar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri