Kızılelma'nın ilk varyantı, Ukrayna menşeili AI-25 motorla havalanacak ve subsonik hıza sahip olacak şekilde, Ivchenko OKB tarafından geliştirildi. Baykar Teknoloji'nin verilerine göre Kızılelma 0,6 mach maksimum hızda olacak. İkinci Kızılelma varyantında da yine Ukrayna yapımı AI-322 motorları kullanılacak.
Milli muharip uçak KAAN'ın görev arkadaşları olması planlanan hayalet özelliklere sahip KIZILELMA VE ANKA - 3 insansız savaş uçakları için geliştirilen yerli ve milli üretim askeri turbofan jet motoru TF6000'ün ilk çalıştırma safhası başarı ile tamamlandı.
TEI tarafında yerli ve milli imkanlarla geliştirilen ve geçtiğimiz günlerde ilk kez çalıştırılan turbofan motoru TF6000, ANKA-3 ile KIZILELMA'ya güç verecek.
Adına şarkılar bestelenen, TV programları yapılan Bayraktar'lar için en önemli işbirliği ise Ukraynalı sanayi devi Motor Sich ile yapılıyor. Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna'nın en önemli sanayi merkezlerinden biri olan Zaporojiya Oblastı'nda üretilen Motor Sich, Türkiye'de ilk temsilciliğini Ankara'da açtı.
Baykar, Kızılelma'dan yılda 36 adet üretmeyi hedefliyor. 2024 yılında envantere girmesi beklenen Kızılelma ile Türkiye'nin bu tür bir platformu envanterine ekleyen ilk ülke olması bekleniyor.
İlgili 15 soru bulundu
Baykar Bayraktar Kızılelma, Türkiye merkezli insansız hava aracı üreticisi Baykar Teknoloji tarafından tasarım ve geliştirme çalışmaları devam eden, turbofan motorlu, gizlilik ve Havadan havaya füze atabilme kabiliyetine sahip insansız savaş uçağıdır.
SERİ ÜRETİM 2024'TE BAŞLIYOR
Şimdiye kadar iki prototipi başarıyla üretilen Bayraktar KIZILELMA'nın geliştirme ve üretim faaliyetleri devam ediyor.
Baykar tarafından geliştirilen ve ilk kez 2019 yılında duyurulan dikey iniş kalkışlı insansız hava aracı sistemi olan Bayraktar DİHA'ya yüzde 100 yerli motor üretildi.
Türkiye'nin ilk milli ve özgün silahlı insansız hava aracı Bayraktar TB2, 750 bin uçuş saatini başarıyla tamamlayarak Türk havacılık tarihinde yeni bir rekora daha imza attı.
T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Twitter hesabından, TEI tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk millî havacılık motoru TEI-PD170'e ilişkin videolu paylaşımda bulundu.
TEI-PD170. Türkiye'nin ilk yerli ve milli havacılık motoru olma özelliği taşıyan TEI-PD170, TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) tarafından 2012 yılında başlatılan bir proje kapsamında geliştirildi.
TUSAŞ Anka-3, Türk savunma sanayi şirketi TUSAŞ tarafından tasarım ve geliştirme çalışmalarına devam edilen turbofan motorlu, gövde içinde silah sistemleri barındıran, yüksek yük taşıma kapasiteli, stealth, kuyruksuz bir insansız savaş uçağı projesidir.
İlk olarak sadece TUSAŞ Anka hava aracının güç ihtiyacını karşılaması amaçlanmıştır. Proje sonucunda 30 Ocak 2017 tarihinde PD170 motoru ilk kez çalıştırılmıştır. 27 Aralık 2018 tarihinde TUSAŞ Anka platformu ile ilk uçuşunu başarı ile gerçekleştirmiştir. PD170 motorunun yerlilik oranı %98'i bulmuştur.
TRT, bu yılın ocak ayında büyük bir lansmanla yayına koyduğu 'Kızılelma' adlı diziden, beklenenden çok çabuk vazgeçmiş, 'Alevi düşmanlığı yapıldığı' gerekçesiyle de eleştirilen dizi sadece 5 ay sonra, 'reytinglerinin düşük olduğu' gerekçesiyle yayından kaldırılmıştı.
Kızıl Elma, Türk mitolojisinde Türkler ve de özellikle Oğuz Türkleri için üzerinde düşünüldükçe uzaklaşan ancak uzaklaştığı oranda cazibesi artan ülküler veya düşleri simgeleyen bir ifadedir. Dünyada Türklük felsefesini yaymak Kızıl Elma'nın ana hedefidir.
Türk Havacılık Uzay Sanayii, özgün olarak yerli imkanlarla geliştirdiği ANKA III İnsansız Hava Aracı projesinde önemli bir kilometre taşı daha geride kaldı. Türkiye'nin ilk dikey kuyruksuz Turbofan motorlu İHA'sı olan ANKA III ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.
Kendi finanse ettiği Ar-Ge faaliyetleriyle Türk havacılık ve savunma tarihinde ilklere imza atan ve Türkiye'de %93 yerlilik oranına ulaşan Baykar, İnsansız Hava Araçları alanında dünya çapında en ileri teknolojik sistemleri geliştirmeye devam etmektedir.
Terör operasyonlarında önemli görevler üstlenen SİHA ve İHA'ların alt sistemleri de artık yerli olarak üretiliyor. Sıcak Nokta ekibi üretim üssüne girdi, kritik parçaları görüntüledi. 4 dk. 37 sn.
Türkiye'de İHA teknolojisinin gelişimi askeri amaçlar doğrultusunda gerçekleşmiştir. TSK'da kullanılan ilk İHA, 1989 yılında kullanılmaya başlayan Meggitt firması tarafından üretilmiş olan, Banshee sistemidir.
ABD Savunma Bakanlığı, Suriye'de Türkiye'ye ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürdüklerini açıkladı.
Bayraktar TB2 SİHA için 32, Bayraktar AKINCI TİHA için 8 ülkeyle olmak üzere bugüne kadar 33 ülkeyle ihracat anlaşması imzaladıklarını belirten Bayraktar, yüzlerce milli insansız hava aracının görev yaptıkları ülkelerin güvenliğine katkı sağladığını ifade etti.
Akıncı'nın yeni modeli PT6 motoru ile uçtu - YouTube. Baykar tarafından geliştirilen AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı'nın (TİHA) yeni modeli olan Akıncı-B ilk uçuşunu yaptı. Yeni modelde, Pratt&Whitney Canada şirketinin PT6 serisi turboprop motoru kullanıldı.
Kızılelma'nın ilk varyantı, Ukrayna menşeili AI-25 motorla havalanacak ve subsonik hıza sahip olacak şekilde, Ivchenko OKB tarafından geliştirildi. Baykar Teknoloji'nin verilerine göre Kızılelma 0,6 mach maksimum hızda olacak. İkinci Kızılelma varyantında da yine Ukrayna yapımı AI-322 motorları kullanılacak.
TCG Anadolu gemisinin envantere girmesiyle ilgili olarak Türk mühendisliği açısından gurur duyduğunu Selçuk BAYRAKTAR, dünyada ilk defa kısa pistli bir gemiye SİHA konuşlanmış olacağını vurguladı. Selçuk BAYRAKTAR, TB-3 2024 yılında, Bayraktar KIZILELMA MİUS 2025'te TCG Anadolu'ya konuşlandırılacak dedi.
Şimdiye kadar iki prototipi başarıyla üretilen Bayraktar Kızılelma'nın geliştirme ve üretim faaliyetleri devam ediyor. Kızılelma'nın 2024'te seri üretimine geçilmesi, 2025'te ise TCG Anadolu gemisinden uçuş testlerine başlaması hedefleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri