Genellikle, 5 aylık hamile bir kadının karnı hafifçe yuvarlaklaşmış bir görünüme sahip olabilir. 5 aylık hamile anne adayının karnı, gebeliğin daha ileri aşamalarında daha da büyüyecektir.
Anne karnındaki bebekler 20-75 dakikada bir uykuya dalarlar, sonra uyanırlar ve hareket ederler. Bebek hareketlerine konsantre olarak izleyen anne adayı bu hareketleri 5. ayda rahatlıkla hissedebilir.
Gebeliğin 18. haftasında fetüs boyu 18-20 cm civarındadır. Ağırlığı 170-200 gr kadardır.Fetüsün boyu boylu boyunca ölçülemez. Çünkü bacakları kıvrılarak yatar.Boy ölçümü üst bacak kemiği ölçülür, 7 ile çarpılarak fetüsün yaklaşık boyu bulunur.Bebeğin kas gücü artmaya başlamış ve buna bağlı hareketleri güçlenmiştir.
21 haftalık gebelikte bebek nerede durur? Anne karnında bebeğin güvenli bir şekilde büyümesini sürdürdüğü rahim, hamileliğin 21. haftasında orta karın seviyesine kadar gelir. Rahim, 20. haftadan önce göbek deliğinin altındadır.
18 haftalık gebelikte anne karnı büyümeye devam eder. Rahminizin üst kısmı, pubik kemiğinizin ve göbek deliğinizin ortasına denk gelecek hizadadır. İlk gebeliği olan anne adayları bebeklerinin hareketlerini hala hissetmeye başlamamış olabilirler. Muhtemelen ilk olarak 22-23. haftada hissedecekler.
İlgili 16 soru bulundu
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
19 hafta gebelik 4 ay 13 gün demektir.
5. ayın içerisinde olan annemizin o ay içerisinde haftada yarım kilodan toplamda 2 kilo alması beklenir. Annemiz 20 haftalık gebeliğin sonunda gebeliğin başından beri ortalama olarak toplamda 4,5 kilo civarında kilo almış olmalıdır. Hamilelik boyunca toplam kilo alımı ortalama 11 – 14 kilo aralığında olmalıdır.
5 Aylık Hamilelik Bebek Hareketleri
Hareketleri daha erken hisseden anne adayları, bu aydan itibaren biraz daha güçlü hissedebilir. Anne karnında 5 aylık bebek hareketleri bir gün hissedilip birkaç gün hissedilmeyebilir. Bebeğinizin hareketlerini, 7. aydan itibaren daha istikrarlı şekilde hissetmeye başlayacaksınız.
Siz karnınıza dokundukça kendini güvende hissediyor
Kucaklanma ve sarılma duyusu ile bebek vücudunu kıvrık pozisyona getirir, ellerini orta hatta birleştirir. Parmaklarını emer ve bu şekilde kendini güvende hisseder. Rahim içindeki sabit ve nötr olan sıcaklık da güven duygusunu arttırır.
En çok önerilen, sol yan yatıştır. Bu durumda, hem bebeğe giden kan akımı artar, hem de annenin böbreklerinden idrar daha rahat süzüleceği için, ödem ve el ayak ve bileklerde şişlik azalır. Ama bu devamlı sol yan yatılması anlamına gelmez çünkü konforunuzu bozabilir. Sadece, göbeğinizi yana düşürmek yeterlidir.
5.Ay(17-21.
Bebek hareketleri artık anne adayı tarafından hissedilmeye başlar, bebeğin cinsiyeti net olarak tespit edilmiştir. Büyüyen bebekle beraber karın cildinde çatlaklar oluşmaya başlayabilir. Bu dönemde çatlak önleyici doğal kremler kullanılmalıdır.
Hamilelikte 5. Ay, bebeğin boyunun 28 ila 29 santime ulaştığı, ağırlığının ise 430 ila 450 gram arasında olduğu dönemdir. Hamilelikte 5. Ay ile birlikte bebeğin hareketleri anne tarafından tam anlamıyla hissedilir.
Gebelikte Bebeğin Vajinaya Vurması
Bebeğiniz gebeliğin yaklaşık 32. haftasına dek rahim içerisinde sürekli olarak pozisyon değiştirebilir. Bu nedenle bebeğin kasıkta hareket etmesi ya da bebek hareketlerini pelvik tabanda veya vajinada hissetmek oldukça doğaldır.
Uzmanlar, hamileliğin ilk zamanları bu tekmeleri refleks olarak tanımlarlar. Yani beyinden geçmeyen fakat vücudun ihtiyacından doğan hareketler size tekme olarak yansıyabilir. Fakat bebekler ilerleyen zamanlarda anneyle oluşturduğu duygusal bağ ve gelişim sürecine göre anne karnındayken mesajlar da verebilir.
On ikinci gebelik haftasında uterus (Rahim) karın içinde yukarı doğru her hafta 1 cm yükselmeye başlar. 10. haftada başlayan kemiklerde kalsiyum birikimi hız kazanır.
Anne karnında bebek 7. haftadan itibaren hareket etmeye başlar. Ancak daha henüz 2 santim civarında olduğu için hareketler ultrasonografik olarak görülebilir ve anne adayının bunu hissetmesi mümkün değildir. Anne adayları, bebek hareketlerini genellikle 16 ile 20. hamilelik haftaları arasında hissederler.
17 - 18 hafta gebelik 4 aylık. 21 - 22 hafta gebelik 5 aylık. 25 - 26 hafta gebelik 6 aylık. 29 - 30 hafta gebelik 7 aylık.
Tıpkı kelebeklerin çırpınması veya midenize hafifçe çarpması gibi hissedilir. Bazen bebek hareketleri, hamileliğin yan etkileri ile açlıkla veya rüzgar çarpması ile de karıştırılabilir.
Hamilelikte yirminci haftaya ulaşan anne adaylarının sıklıkla sorduğu sorular arasında hamilelikte 20 hafta kaç aylık oluyor, 20 hafta kaç ay gibi sorular yer alır. 20 haftalık hamilelik, hamileliğinizin 5. ayında olduğunuz anlamına gelir. Yani doğum için geriye 4 aylık bir süre kalmıştır.
Bu hafta gebelikte 5. ayın sonlarına yaklaşıldığı anlamına gelir. İkinci trimesterdeki ikinci ay olan bu ayı tamamlayan anne adayları, ikinci trimesterin son ayı olan 6. ayın içerisine girer. 22. hafta ve genel olarak ikinci trimester, anne adaylarının karınlarının büyüyüşünü keyifle izleyeceği bir dönemdir.
Gebelikte beslenme döneminde, günlük kalori alımı “genellikle ortalama 2200-2900 kalori” arasında kabul edilir. İlk üç ayda, bebeğin sağlıklı gelişimi için ekstra kalori alımına ihtiyaç duyulmaz. İkinci üç ayda, bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için “ek olarak 300-350 kalori” tüketilmesi tavsiye edilir.
18 Haftalık Gebelikte Bebeğin Boyu ve Kilosu
Bu haftada bebekler 150-200 gram arasında bir kiloya sahiptirler. Büyüme oldukça hızlı ve şaşırtıcıdır.
Gebeliğinde 17. haftanın içerisinde bulunan anne adaylarımızın 4 aylık hamile olduğunu söyleyebiliriz. On yedinci haftayı tamamlayınca dördüncü ayı da tamamlamış olacak anne adayları bundan sonra beşinci aydan gün almaya başlayacaktır.
19 haftada bebeğin hareketleri daha belirgin hale gelir. Bebeğin hareketlerini anne adayları karınlarında uçuşan kelebeklere benzetebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri