Bebekler 5 aydan itibaren anne sütünün yanı sıra püreler, meyve suları veya ezilmiş sebzeler tüketmeye başlayabilir. Özellikle 5 aylık bebeklerin yoğurt ve patates tüketmeleri de önerilmektedir. Hazmı kolay yiyeceklerin tercih edilmesi bebeğin gaz veya sindirim sorunu yaşamasını önlemektedir.
4-6 aydan itibaren yutma refleksi başlar , bu dönemde ek gıdalara başlanabilir. Bu dönemde verilecek ek gıdalar anne sütünün tamamlayıcısıdır. Ek besinlere geçerken birkaç küçük kural bebeğin ve annenin işini kolaylaştıracaktır. Ek gıdalara en erken 4 , en geç 6 aylıkken başlanmalıdır.
Bebeklerin 5 aylık olması ile beraber artık birtakım meyveleri ek gıda olarak tüketmesi mümkün. Hatta bunun sağlıklı bir süreç altında düzenli olarak gerçekleşmesinin önemli olduğunu ifade etmek gerekir. Özellikle elma, armut, şeftali, kayısı, nektari ve üzüm gibi pek çok meyve türlü tüketebilirler.
Bu ayda bebeğinizi 4 saat aralıklarla yaklaşık 6 kez besleyiniz. Kahvaltı Hazırlanması: 1 adet meyve püre, 1 yumurta sarısı,1/2 ince dilim ekmek içi veya 3-4 bisküvi 2 çay kaşığı pekmez, 1 tatlı kaşığı akşamdan ıslatılıp tuzu alınmış peynir veya çökelek beraber ezilir.
Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir. İlerleyen zamanlarda sebze çorbası, kabak dolması, yoğurtlu meyve ve sebze karışımları gibi birden çok besin içeren yemekler tercih edilebilir.
İlgili 17 soru bulundu
İlk 6 ay: sadece anne sütü!!! Anne sütü yetmiyorsa ek olarak formül mamalar. -yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir. Formül süt ile yoğurt tarifi: 90 ml su içine 4 ölçek formül süt ünü koyarak küçük bir kaseye boşaltın.
Çoğu bebeğin ilk maması, anne sütü veya mama ile karıştırılmış, tek taneli tahıllardır. Ayrıca sebze püresi veya meyve püresi de ilk besinler olabilir. Kaşığı bebeğinizin dudaklarının yakınına koyun ve bebeğin koklamasına ve tadına bakmasına izin verin. Bu ilk kaşık reddedilirse şaşırmayın.
Normal şartlarda anne sütü alan bebeklere 6 aydan önce su verilmez. Bebek, ihtiyacı olan suyu anne sütünden karşılar.
Bebeğinizin 5. ayda çorbaları da severek tüketebilir. İlk başlangıçta patates, pirinç, kabak, havuç gibi sindirimi kolay yiyeceklerle başlanmalıdır. Küçük bir tencerede her defasında taze olarak sebzeler bir miktar su ile haşlanmalıdır. Sonra bu karışım blenderdan çekilerek bebeğe yedirilebilir.
Böylece bebeğin gelişimi takip edilir. 5 aylık kız bebeklerin bu dönemdeki boyu, 57 ila 70 cm. uzunluğunda, ağırlığı 5000 ila 8700 gr. aralığında ve baş çevresinin ortalama 42 cm. olması beklenir. 5 aylık erkek bebeklerin boyunun 58 ila 70 cm. ağırlığının 5100 ila 9000 gr. aralığında ve baş çevresinin ise 42 cm. olması ...
Bebeğe ek gıda olarak ne yedirilir detaylarıyla derledik. 4,5 ve 6 aylık bebeğe ek gıda olarak anne sütü devam mamaları verilmesi mümkündür. Bebeğe ek gıda olarak meyve suları, sebze suları ya da keçi sütünden yoğurt da verilebilir.
Pirinç unu hazmı kolay olduğundan bebeklerde 4. Aydan itibaren başlanabilir. 4 aydan önce pirinç unu maması vermek sakıncalı olabilir. Bu nedenle bebeğiniz ek gıdaya geçtiği zaman doktorunuza danışarak pirinç unu mamasını gönül rahatlığı ile bebeğinize verebilirsiniz.
EK gıdaya geçişin ilk aylarında yaklaşık 6-8 ay civarında 1 tane haşlanmış yumurtanın sarısını, 8. aydan itibaren ise bir bütün yumurtayı bebeğinize yedirmeye başlayabilirsiniz.Tıpkı tavuk yumurtasında olduğu gibi bıldırcın yumurtasını da ek gıda dönemi tariflerine ekleyebilirsiniz. 100 gramında 13 gram protein olan ...
Anne sütü bebekler için en uygun besindir. Doktorunuza danıştıktan sonra anne sütünün yetmediği durumlarda 4. aydan itibaren ek gıda olarak Eti Cicibebe Bisküvisi tüketmeye başlayabilirsiniz.
Bebeklerde ek gıdaya 4. aydan önce başlamak alerji ve sindirim problemlerine neden olabilir. Ek gıdalara ne kadar erken geçilirse, alerjik reaksiyon olasılığının da o kadar artacağını söyleyen Çocuk Doktoru Özlem Ekiz Yörükalp, ailede besin alerjisi olmasının bebekteki alerjik reaksiyon ihtimalini yükseltiğini söyledi.
Meyvelerimiz iyice yıkandıktan sonra kabukları soyulup küp küp doğranır. Küçük bir tencerede üzerini geçecek kadar su ilave edilir. Meyveler yumuşayınca blendrdan geçirilir. Kıvamı size katı gelirse biraz daha su ekleyebilirsiniz ben de ekledim.
Meyve Püreleri
Püre yapmak için cam rende veya çırpıcı/karıştırıcı kullanılabilir. Meyveler tek tek püre yapılabileceği gibi, 2–3 çeşit meyve (mesela şeftali, elma veya armuda muz eklenebilir): Kilo alımı yavaş olan bebeklerde İçine 60 ml biberon maması, 1–2 bebe bisküvisi katılarak tat ve lezzeti arttırılabilir.
5 aylık bebekler de 3-4 saatte bir beslenebilir.
İlk aşamada kolay püre haline gelebilen, yumuşak, kaygan ve alerji riski düşük sebzeler kullanılmalıdır. Havuç, patates, balkabağı, kabak bebek çorbası için tercih edilecek sebzelerdir.
Bebekler 4. aydan itibaren oturmaya başlar. Bebekler zaman geçtikçe fiziksel olarak güçlenmeye başlar ve fiziksel olarak güçlenen bebekler destek almadan dik durabilecek fiziksel gelişime ulaşırlar. Bebekler oturmak istediklerini yüzüstü yatarken belli eder.
Bebekler 6 ila 9 ay arasındaki süreçte emeklemeye başlar. Katı gıda ile beslenmeye başlayan bebekler yavaşca fiziksel olarak güçlenmeye başlar.
Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur. Bebeğe su verilmeye başlanması gereken dönem ise ek gıdaya geçilen, yani ilk 6 ay sonrasındaki dönemdir1.
Bebeğinizi günde 4-6 kez emzirebilirsiniz. Bebeğinize sabah uyandığında anne sütü verip ortalama iki saat sonra meyve püresi ya da yoğurt tattırabilir, yine sonraki öğününde anne sütü ile bebeğinizi besleyebilirsiniz. Anne sütü 6 aylık bebeğinizin ana öğünüdür.
Patates ve havuçlar küçük bir tencere içerisine konur üzerine 2 tatlı kaşığı pirinç eklenerek 2 su bardağı su ile haşlanır. Sebzeler yumuşadıktan sonra kendi suyu ile birlikte tel süzgeçten geçirilir veya çatalla ezilerek ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenerek tuz ve salça kullanmadan bebeğe yedirilir.
Kaşık mamasına ve ek gıda takviyelerine başlangıç yapılan 6. aydan itibaren meyve tüketimine başlanabilir. Elma, muz, armut, şeftali ve kayısı gibi meyveler, ezilmeye veya rendelenmeye uygun oldukları için birinci aşama döneminde tercih edilmeye son derece uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri