Uzmanlar, bebeklere 6. aydan sonra zeytinyağı verilebileceğini belirtiyor. Diğer bir deyişle, ek gıdaya başlayan bebeklerin yemeklerinde zeytinyağı da kullanılmaya başlanabilmektedir. Ancak bazı anne babalar, özellikle yenidoğan döneminde kakasını yapamayan bebeğe zeytinyağı verebiliyor.
6. ayını dolduran bebeğinize ise ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. Ek gıdaya geçen 6 aylık bebeğiniz zeytinyağı tüketebilir.
Bebeklere ya da çocuklara doğrudan zeytinyağı içirmek doğru değildir. Tam içtiği esnada öksürükle zeytinyağı akciğerlere kaçabilir ve kabızlıktan daha tehlikeli bir tablo ortaya çıkabilir. Kabız olan çocuğa lifli gıdalar verilmeli, yemeklere zeytinyağı katılmalıdır.
Sebze yemeklerine veya pürelerine eklenen zeytinyağı, hem bebeğe enerji verir hem de lezzet açısından da tüketimi kolaylaştırır. Enerji sağlayarak büyüme ve gelişmesine de destek olur. Bebek beslenmesinde sebze yemeklerine, çorbalara 1 tatlı kaşığı kadar eklenebilir.
Sadece anne sütü alınması gereken ilk altı aydan sonra ek gıda sürecinde 1 çay kaşığı miktarında zeytinyağı tüketimi tavsiye edilebilmektedir. Ancak siz yinede doktorunuzdan onay almadan zeytinyağı tüketimine geçmeyiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Bebeklerde kabızlığın çözülmesi için bol sıvı, su ve yüksek lifli gıdalar tüketilmelidir. Ayrıca püre, havuç, kayısı, elma ve çilek gibi besinler de bebeklerde kabızlık sorununu hızlı bir şekilde çözer. Bebeklerin kabızlığının çözülmesi için bol bol su içilmesi ve sıvı tüketilmesi gerekir.
Uzmanlar, bebeklerin ilk 6 ay mümkünse yalnızca anne sütü ile beslenmesini tavsiye ediyor. 6. aydan sonra ise yine anne sütü destekli ek gıdaya başlanabileceği belirtiliyor. Zeytinyağı ise 6. aydan sonra bebeklerin beslenmesine yemeklerle birlikte dahil edilebilir.
Bebeğe hazırlanan sebze yemekleri ve çorbalara 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı mutlaka ilave edilmelidir. Bu hem bebeğin enerjisi hem de içersindeki yağ asitleri için gereklidir. Zeytinyağını kullanırken en önemli nokta yüksek ısıya maruz bırakılmamasıdır.
Üzerine yemek yedikten veya kahvaltı yaptıktan sonra bağırsak hareketleri 10 dakika gibi bir sürede başlayabilmektedir. Ortalama yarım saatlik bir süreçte etkisini gösteren soğuk sıkım zeytinyağı, bu bağlamda kabızlık sorunları için güvenli bir şekilde kullanılabilmektedir.
Sıcak banyo, bebeğin dışkısını daha kolay atmasına yardım edebilir. Ayrıca banyo sırasında onun karnına masaj yapmak da faydalı olabilir. Anüsün dış tarafına krem veya vazelin sürmek de onun kakasını yapmasını kolaylaştıracaktır.
Dr. Canan Karatay bebeklerin biberonlarının ya da bebek mamalarının içerisine bir küçük çay kaşığı zeytinyağı koymanın, bebeklerde gaz problemine iyi geldiğini söylüyor. Bebeğe zeytinyağı içirmek gaz sorunun giderilmesini, bebeğin rahatlamasını ve büyümesini kolaylaştırmayı sağlıyor.
Zeytinyağı, iyi bir laksatiftir. Sürekli kabızlık çekenlerin, sabahları aç karnına, 2 kaşık zeytinyağı almaları gerekir.
Zeytinyağı ince bağırsağı çalıştırarak kabızlığı önler. Ayrıca katı yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırır. Sindirilen atıkların bağırsaklara geçişine destek olur. Zeytinyağı bağırsaklar için adeta bir müshil gibi etki gösterir.
Zeytinyağı; ayrıca gaz sancısı ve kabızlık sorunlarının çözümü için de idealdir.
Bebeklerinize çok rahatlıkla içirebilirsiniz. Bebeklerin biberonlarının içine veya bebek mamalarının içlerine bir küçük çay kaşığı zeytinyağı koyabilirsiniz. Bebeklerin gazı gider, rahatlar ve büyümesi de kolaylaşır."
Doğanın mucizesi zeytinyağı karaciğeri temizler, sindirimi kolaylaştırır, metabolizmayı hızlandırır. Aynı zamanda cildi güzelleştirir, saç bakımına olumlu etkileriyle bilinir, diyabete iyi gelir, kan basıncını düzenler ve stresi azaltması gibi daha birçok yararı vardır.
Haşlandıktan sonra suyu içinde kalacak şekilde blendırdan geçirin ve püreyi yeniden tencereye alıp az daha su ilave edip 2 damla zeytinyağı konabilir.
Bebekler için zeytinyağı seçimi
Bebeği için en doğal ve en iyi zeytinyağını arayan aileler için Nergistepe Çiftliğinde üretilen İspanyol tipi Arbequina sızma zeytinyağını öneririz.
Bebeğin gelişimine ilişkin bir sorun yoksa 3-4 gün boyunca dışkılama olmayabilir ve bu durum kabızlık anlamına gelmez. Çünkü anne sütü, anne tarafından bebeğe özel olarak üretilir, sindirimi çok kolaydır ve çok büyük oranda emilir. Dolayısıyla dışkılama seyrektir.
Özellikle masajla sırtının ve belinin ovulması bazı bebekleri mutlu etmektedir. Adaçayı, anason, ıhlamur, kimyon, papatya ve rezene sakinleştirici olarak tercih edilebilir. Emzirmek gaz sancısını çoğu zaman engellemektedir. Ağlama nöbetleri sırasında emzirme eylemi veya emzik vermek sakinleştirecektir.
Kucakta veya bebek arabasında gezdirmek, hafifçe sallamak, sarılmak, yumuşak bir battaniyeye sarmak, ninni söylemek, müzik dinletmek, araba ile gezdirmek, emzik vermek faydalı olabilmektedir. Bebeğin karnına ılık havlu koymak, ılık yağ ile karnına masaj yapmak, ılık su ile banyo yaptırmak etkili olabilmektedir.
Normal olarak bazı bebekler günde 6-7 kez kaka yapabildikleri gibi 4-5 günde bir kez de yapabilirler. Eğer bebek; zorlanmadan, yumuşak kıvamda kaka yapıyorsa, beslenmesi ve kilo alması uygunsa, karnında şişkinlik olmuyorsa 5 gün bile kaka yapmaması kabızlık olarak değerlendirilmez.
Bebeklerde Kabızlık Nedenleri
Eğer bebeğiniz yeterli/dengeli beslenmiyorsa veya sindirim sistemi az çalışıyorsa kabız olabilir. Bunun dışında, ek gıdaya geçişte yediği besinler, kalsiyum yüksekliği, potasyum azlığı bebeklerde kabızlığın sebebi olabilir. Genetik faktörler de bebeğinizin kabız olmasına sebep olabilir.
Çocuk hafifçe öne eğilmeli, dirseklerini dizlerine koymalı ve omuzları yuvarlak ama omurga düz olmalıdır. Uygun kaka pozisyonu oldukça basit ve büyük bir fark yaratabilir. Bu pozisyon rektumu dikey pozisyona getirerek çocuğunuza yerçekiminin yardım etmesini sağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri