Dün itibari ile MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi)'nin 10 dakikada bir 2 hastaya randevu verecek şekilde düzenlenmesi ile hekimler hastalarına en fazla 5 dakika muayene süresi ayırabilmek durumunda bırakılmıştır.
Dünya Sağlık Örgütü ve Türk Tabipleri Birliği'ne göre, doktorun ilk kez gördüğü bir hastayı sağlıklı bir şekilde muayene edebilmesi için 20 dakikaya ihtiyacı var.
Pek çok basın yayın kurumunda yer alan habere göre, Sağlık Bakanlığı, hastane yönetimlerine gönderdiği genelge ile Merkezi Hasta Randevu Sistemi (MHRS)'ne göre 10 dakika olan randevu aralığının 5 dakikaya indirilmesini istedi. Genelgeyle randevu sistemi ile gelen hastaların muayene süresi 5 dakikaya inmiş oldu.
Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre bir hastaya ortalama 20 dakika ayırmak gerektiğini söyleyen Ökten, Türkiye'de hasta bakma süresinin 5-10 dakika olduğunu hatırlatıyor: “Randevulu ve randevusuz hastalarla birlikte, bir hekimin günlük hasta sayısı 100-120'yi buluyor.
İş Kanunu'nun 63. maddesi uyarınca iş akdine dayalı olarak görev yapan hekimler için haftalık çalışma süresi 45 saattir.
İlgili 22 soru bulundu
Hastanın hekim seçme hakkına nazaran oldukça dar kapsamlı olmakla birlikte, hekimin hizmetten çekil- me hakkının bulunduğu kabul edilmektedir. Hizmetten çekilme hakkının içeriğinde, hekimin hem hastayı reddetme hakkı hem de başlanmış olan tedaviyi sonlandırma hakkı yer almaktadır.
Saat 09:00'da hasta kabul etmeye başlayan devlet hastaneleri saat 16:00'ya kadar hastalarla ilgilenmektedir. Saat 16:00 olduğunda mesai saatleri sona ermektedir. Devlet hastanelerinde saat 12:00-13:00 saatleri öğle arası olarak kabul edilir.
Devlet hastaneleri sabah saat 09:00'da polikliniklerde hasta muayene ve takibine başlamaktadır. Fakat randevudan önce kayıt işlemini yapacağınız için erken saatlerde gidebilirsiniz. Saat 09:00'da hasta kabul etmeye başlayan devlet hastaneleri saat 16:00'ya kadar hastalarla ilgilenmektedir.
TÜVTÜRK, hafta içi olduğu gibi hafta sonu Cumartesi günleri de dahil olmak üzere haftanın yedi günü 08.30- 17.30 saatleri arasında hizmet veriyor. TÜVTÜRK Pazar günleri ise kapalıdır.
Yasal düzenleme, araç muayene gecikme ücretleri için yürürlüğe girdiği tarih olan 12.03.2023 tarihinden itibaren 30/09/2023 günü mesai bitimine kadar geçerli olacaktır. Kanun çıktıktan sonra muayene süresi dolan araçlar, geciktikleri takdirde, her ay için yüzde 5 ceza ödemeye devam edecektir.
Steteskop, hastanın vücuduna yerleştirilerek doktor tarafından dinleme yapılır. Kulaklık takılır ve sesler steteskop tüpleri ile iletilir.
Bir sağlık kurumunun belli bir polikliniğinden, bir gün içinde en fazla 1 randevu alabilirsiniz. Bir günde bir sağlık kurumundan farklı poliklinikten alınmak kaydıyla en fazla 2 randevu alabilirsiniz. Telefonla kendinize ve yakınlarınıza her aramada toplamda en fazla 4 randevu alabilirsiniz.
"RANDEVULAR ÜCRETSİZ"
'0850 222 88 88' de bizim çağrı merkezimiz. Buradan da yine aynı şekilde çok kolay bir şekilde alabilirler.
Bilgi, itiraz ve şikayetlerinizi İletişim Formunu doldurarak, [email protected] adresine e-posta gönderek ya da 0850 222 88 88 numaralı telefon numarasını kullanarak iletebilirsiniz.
Borç Durumu. Aşağıda listelenen istasyonlar için Minibüs randevusu almak isteyen müşterilerimiz TÜVTÜRK Çağrı Merkezini arayarak randevularını oluşturabilirler. Bilgi ve randevu almak için bize 0850 222 88 88 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.
En erken aynı gün 2 saat, en geç 15 gün sonrasına randevu verilen MHRS'de saat 16.00 olan yeni gün randevularının açılma saati 15 Ağustos tarihi itibarı ile 10.00 olacak şekilde güncellenmiştir. Tüm kanallardan saat 10.00'dan sonra yeni gün randevularını kontrol edebilirsiniz.
5510 sayılı Kanunun 67. maddesine göre sigortalıların sağlıktan yararlanabilmesi için muayene olmak için hastaneye gittiği tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması gerekmektedir.
Poliklinikler kaçta açılıyor? Hastaneler çalışmaya 09.00'da başlar ve ilk randevular da genellikle 09.00'da verilir. Ancak randevudan 15 dakika önce hastanede bulunup kayıt ve giriş işlemlerinizi yaptırmanız gerekir. Hastaneler acillerle birlikte 7/24 açık olsa da poliklinik çalışma saatleri 09.00'da başlar.
Devlet hastaneleri sabah 09:00'da açılmaktadır. Öğle tatiline 12:30'da girer ve 13:30'da tekrar mesaiye başlar. Akşam saat 16:00'da ise mesai bitmektedir. Devlet hastaneleri, acil servis hizmetleri hariç olmak üzere Cumartesi ve Pazar günleri hizmet vermemektedir.
"Covid tedbirleri sebebiyle randevu ile yapılan hasta muayene işlemleri sağlık bakanlığının geçen ay yayımlanan yazısı ile randevulu/randevusuz olarak yeniden düzenlenmiştir. Artık randevu almakta zorlanan vatandaşlarımız randevusuz olarakta muayene olabileceklerdir."
Özel hastanede kontrol süresi 10 gün olarak belirlenmiştir. Yani 10 gün içinde aynı branş ve uzmana ikinci kez muayene olduğun takdirde bu işlem için herhangi bir ücret ödemezsin. Özel hastane kontrol süresi bittiğinde ise yeniden muayene olmak istersen aynı miktarı tekrar ödemen gerekir.
Bu durumlarda müdahale zorunludur. Ancak; Hekim ya da diş hekimi acil yardım , resmi ya da insani görevin yerine getirilmesi hariç olmak üzere mesleki ve kişisel sebeplerle hastaya bakmayabilir (Tıbbi Deontoloji Tüzüğü 18. madde).
EĞER sağlık çalışanı bir kamu görevlisiyse, acil bir durumsa hiçbir şekilde hekimin reddetme hakkı ve yetkisi yoktur. Mutlaka bakmak zorundadır. Hastanın veya yakının kendisine bir şiddet kullanması halinde mevzuatımız doktora çekilme hakkı veriyor. Bu durum bile acil durumlarda söz konusu değil.
Önceden tedavi edilen hastayla yaşanan cinsel ya da romantik ilişki, hekimin önceki mesleki ilişkiden elde edilen güven, bilgi, duygular ya da etkiyi kullanması ya da suiistimal etmesi halinde etik dışıdır.”
TÜVTÜRK'ün tüm faaliyet alanı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenmekte ve operasyonları yine aynı Bakanlığın denetiminde yürütülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri