Meyvelerin tohumları içinde bulunan embriyonun hızlı büyüdüğü dönemde oksin hormonu azaldığından meyve dökümü başlar, embriyo gelişiminin tamamlanmasından sonra ise oksin düzeyinin tekrar yükselmesiyle döküm son bulur.
Eğer ağaçlarımızda azot ve fosfor eksikliği varsa, döllenme yeterli olsa bile, aşırı dökülmeler meydana gelebilir. Bu yüzden bol çiçek ve yeterli döllenme olmasına rağmen meyve tutmayan ağaçlarda çiçeklenmeden 3 hafta önce nitratlı gübrelerin verilmesi dökülmeleri azaltır veya önler.
HASAT ÖNCESİ MEYVE DÖKÜMLERİ
Meyvelerin tohumları içinde bulunan endosperm dökülmeyi önleyici oksin gibi hormonları bünyesinde taşımaktadır. Eğer endosperm iyi gelişmedi ise oksin hormonu da az olacağından dökülmeler meydana gelebilmektedir.
iyi bir budama ve asi islemine ihtiyaci olan agac. anadolu'da bazı yabani ağaçlarla, meyve vermeyen ağaçlara "çakal x" adlandırması veya nitelemesi yapılır. çakal armut, çakal zeytin, çakal eriği gibi.
Meyve verimi düşen veya kurumaya yüz tutan ağaçları canlandırıp daha verimli hale gelmelerini sağlamak amacıyla ağaç korkutma adını verdiğimiz bir tören uygulanır.
İlgili 20 soru bulundu
Soğuk bir iklimde yaşıyorsanız, ağaçların sulanması için en uygun zaman geç kış ile erken ilkbahar arasındadır. Ağaçlarınızı nemlendirin, ancak sıcaklıklar yeni büyümeyi sağlayacak kadar ısınmadan önce. Toprak bölgenizde donmazsa, günler daha ılıklaşmaya başlar başlamaz ağaçlarınızı sulamaya başlayın.
AtasözüDüzenle
[1] Dıştan verimli gibi görünen herkes verimli olmaz.
Meyvelerin tohumları içinde bulunan embriyonun hızlı büyüdüğü dönemde oksin hormonu azaldığından meyve dökümü başlar, embriyo gelişiminin tamamlanmasından sonra ise oksin düzeyinin tekrar yükselmesiyle döküm son bulur.
Örneğin; dünyada en hafif ağaç 0.1 g/cm3 ile Balsa, en ağır ağaç 1.3 g/cm3 ile Lignum viıae (Pelesenk) dir.
çünkü; bilindiği gibi ağaç, kökleri yardımıyla topraktan çeşitli mineraller alarak büyür, meyvesini olgunlaştırır. çoğu zaman toprak zenginleşsin diye gübrelenir. maalesef mezarlık toprağında insan ölüleri olduğu için meyvelere insani yağlar, mineraller geçer. bu yüzden yenmez.
Elma bahçelerini kurak bölgelerde; yerine göre 10 günde bir sulamak gerekir. Nemli bölgelere doğru gidildikçe sulama aralığı 15-20 güne, hatta 1 aya kadar çıkabilir. En çok uygulanan sulama şekil “Salma Sulama” dır. Suyun az olduğu yerlerde “Dar Çanak” (Tava Yöntemi) uygulanır.
Elma yüksek yaz sıcağından da hoşlanmaz. Sıcaklık 40°C'nin üzerine çıktığı zaman büyüme durur, daha yüksek sıcaklıklarda ise zararlanma görülmeye başlar. Toprak İstekleri Elma genellikle bir çok toprak tiplerinde başarılı sonuç verir.
Elmaların serin, karanlık ve yeterince nem alan bir yerde saklanması çok önemlidir. Havalandırması olan bir kiler bu iş için çok uygundur: eğer elmalarınızı saklayacağınız mekanın nem oranı yeterli değilse bu sorunu odaya su dolu kaplar koyarak çözebilirsiniz.
1.İlaçlama:
büyüklüğüne ulaştığında (Tahminen Mayıs ayının sonu-Haziran ayının ilk haftası).
Tahmin uyarı modellerinin kullanılmadığı alanlarda; çiçeklenme başlangıcından itibaren 7-8 gün aralıklarla en az 3 ilaçlama yapılmalıdır. Sürgün gelişiminin hızlı olduğu dönemde ağaçlarda yaralanmaya neden olabilecek fırtına ve doludan sonra 24 saat içinde ilaçlama yapılmalıdır.
uygun ilaçlama zamanı, pembe tomurcuk veya çiçek taç yapraklarının döküldüğü dönemde; Elma gri yaprakbiti için 100 sürgünde 1 koloni, Elma kırmızı gal yaprakbiti için 100 sürgünde 5 koloni görüldüğü zamandır. ve kalın dalları kontrol edilir ve bir ağaçta ortalama 5 adetten fazla canlı larva saptanırsa ilaçlama gerekir.
Balsa Ağacı
Dünyadaki en sağlam ağaçlar arasında bulunan Balsa ağacı, Orta ve Güney Amerika'da yetişen bir ağaçtır. Balsa sağlam ve dayanıklı olmasına rağmen kolay bir şekilde işlenebilen bir ağaçtır.
Eğer bütçe konusunda bir sorununuz yoksa bu durumda ceviz iyi bir seçim olabilir. Meşe ve maun ağaçları ceviz kadar olmasa da kalitesi bakımından ona yaklaşır. Eğer masayı dış mekanda kullanacaksanız masif kaplama meşe tercih edilebilir.
Suya Dayanıklı Ahşap Ürünler arasında beyaz meşe ve tik vardır. Bunlar ayrıca bükülmeye, çürümeye, çatlamaya veya bükülmeye karşı dayanıklı uzun ömürlü ağaçlardır. Bu yoğun ahşaplar çok fazla bakıma ihtiyaç duymaz ve çürümeyi, nemi ve böcekleri kovma konusunda doğal bir yeteneğe sahiptir.
Çok miktarda meydana gelen kışlık sporları İlkbahar'da rüzgar, yağmur ve haşerelerle etrafa yayılır ve önce çiçeklere bulaşır. Daha sonra sürgünlere girer ve dalı kurutur hava şartları uygun gittiğinde mantar, ölü dal üzerinde gelişir. Bunlardan meydana gelen sporlar; rüzgar, böcek ve yağmurlarla etrafa yayılır.
Yerdeki nemin önemli olması gibi havadaki nemin miktarı da meyvelerdeki çatlamaları etkilemektedir. Aşırı ve dengesiz nem değişimleri çatlamalara sebep olabilmektedir. Aşırı ve gereksiz potasyum ve bakırlı gübre uygulamaları meyve kabuğunun kalınlaşmasına sebep olur ve meyvede çatlaklık gözlemlenebilir.
Bu nedenle meyveler ile sebzeler arasındaki farkı tespit edebilmek için, sebze tanımı üzerinden değil, meyve tanımı üzerinden gitmek gerekir. Bunu yapmak için çok basit bir test uygulayabilirsiniz: Eğer yediğiniz şeyin içerisinde üreme amacıyla, döllenmiş hücreler (çekirdekler) varsa, bir meyve yiyorsunuz demektir.
Yol kenarı ve mezarlıklarda bulunan meyve ağaçlarından İstifade edilir mi? Yol kenarlarına dikilen meyveler özel mülk dışında belediyelere aitse devlet hazinesinde olan ağaçların meyvesinden yenmesinde herhangi bir sıkıntı yoktur. Mezarlıklarda bulunan meyvelerde ise insan bilmediği bir yerden yememesi lazım.
Mezarlıkta zayi olacağından endişe edilen kuru ot ve ağaçların kesilip satılmasında bir sakınca yoktur. Bu satıştan elde edilen paranın kamu yararına kullanılması gerekir. Ayrıca mezarlıkta bulunan ağaçların meyveleri de yenilebilir (el-Fetâva'l-Hindiyye I,183; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 155).
AtasözüDüzenle
[1] Faydalı eser veren, erdem ve bilgi ile donanmış olan insan, kimseye yüksekten bakmaz,alçakgönüllü olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri