Bir tür DNA virüsü olan, Parvovirus B19'un enfekte ettiği kişilerde ortaya çıkan beşinci hastalık, bifazik yani iki evreli olarak ilerleyen bir hastalıktır. Hastaların yanaklarında tokat izine benzer bir kızarıklık görüntüsü ortaya çıktığı için yaygın olarak tokatlanmış yanak sendromu olarak bilinir.
Beşinci Hastalık, hapşırma, öksürükte tükürük, balgam, burun akıntısı gibi solunum yolu salgılarıyla bulaşabilir. Hastalık, döküntü çıkmadan önceki "soğuk algınlığı" gibi görünen dönemde bulaşıcıdır.
Alyuvarları etkileyen ve “eritema enfeksiyozum” da denen beşinci hastalığın etkeni “Parvovirüs B19” adı verilen bir virüstür. Çoğu çocukta hafif geçen ve herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmayan beşinci hastalık, kansızlığı bulunanlarda ve hamilelerde ciddi sonuçlar doğurabilir.
Altıncı hastalık herpes grubu virüslerin neden olduğu akut, döküntülü bir çocukluk çağı hastalığıdır. Genellikle 6 ay ile 2 yaş arasındaki küçük çocukları etkiler ve sıklıkla kreş ortamında bulaşır. Büyük çocuklarda ve yetişkinlerde çok nadir görülen hastalık Roseola Infantum olarak da adlandırılır.
Epidemiyoloji ve bulaşma : Bulaşma genellikle solunum yolu sekresyonları ile olursa da, atıklarla ve kan transfüzyonu veya anneden bebeğe vertikal geçiş şeklinde parenteral bulaşma da bildirilmiştir. Daha çok kış ve ilkbahar aylarında görülür, 4-7 yılda bir siklik epidemiler yapar.
İlgili 30 soru bulundu
Viral bir enfeksiyon olan beşinci hastalık çoğunlukla iyi seyirli, tehlikesiz ve döküntülü bir hastalıktır.
Döküntü 1 hafta içinde kaybolur. Tanı genellikle klinik gözlem ile konur ve tipik bir tedavisi yoktur. Yalnızca kan hastalığı olan çocuklarda hastalık ağır seyreder.
Beşinci hastalık için spesifik bir ilaçla tedavisi yoktur. Hastalığın tedavisinde istirahat ve destek tedavisi uygulanır. Bu amaçla ateş düşürücüler, eklem ağrıları için ağrı kesiciler önerilmekte. Döküntüler kaşıntılı ise tedaviye kaşıntı önleyici ilaçlar eklenebilir.
Halk arasında altıncı hastalık olarak bilinen “roseola infantum”, daha çok dudak ve genital bölgede uçuk meydana getirmesi ile bilinen herpes ailesinden gelen HHV-6 ve HHV-7 virüslerinin neden olduğu bir hastalıktır.
Coronavirus ateşi kaç gün sürer? Hastadan hastaya değişir, bazen 2 günde geçerken, bazı hastalarda başlangıçta ateş olmaz, 5-7 gün içinde ateş başlar. Bu kişilerin mutlaka hastaneye başvurması gerekir.
İyot, parvovirüsü öldürür. Sodyum bikarbonat(bildiğimiz karbonat yani ), gıda ile temas eden yüzeyler için mevcut kimyasal dezenfektanlara göre, güvenlidir. %5 ve üzerindeki konsantrasyonu 1 dakika temas süresi içinde, gıda temas yüzeyinde, Felin Calici virus titesini %99 düşürür.
Parvo için bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Parvo enfeksiyonu tedavisi, köpeğin vücudunun virüslere karşı savaşabilmesini desteklemeye yönelik planlanır. Serum tedavisi, kusma önleyici ilaçlar, özel beslenme ve elektrolit dengesini sağlamak yöntemlerden bazılarıdır.
Tedavide vitaminler, kan durdurucu ilaçlar, probiyotikler, kusma kesiciler ve mide koruyucular yapılabilir. Tedavi süreci yaklaşık olarak 2 hafta sürmektedir. 2 hafta boyunca tedaviye ara verilmemelidir.
Koronavirüsün ortaya çıktığı ve açık ara farkla en fazla sayıda bulaştığı ülke olan Çin, başlangıçta yeterli önlemi almayarak hastalığın dünyaya yayılmasına yol açmakla suçlanıyordu. Ocak ayından itibaren önlemler almaya başlayan Çin, Şubat'tan itibaren salgının yayılma hızını azaltmayı başardı.
Altıncı hastalık, roseola infantum veya egzantema subitum adlarıyla da bilinen, ani başlangıçlı, genellikle iyi gidişli, 3-5 gün yüksek ateşle seyreden, kendiliğinden iyileşen döküntülü bir çocukluk çağı hastalığıdır. Çoğunlukla kış ve bahar aylarında görülme sıklığı artar ancak yılın her döneminde vakalar görülebilir.
Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını engellemek için öksürürken ve hapşırırken ağız kapatılmalıdır. Gıdalar olabildiğince taze tüketilmeli, meyve ve sebzeler tüketilmeden önce bol su ile yıkanmalıdır. Şüpheli cinsel temastan uzak durulmalı ve korunma yöntemleri kullanılmalıdır.
Tanı nasıl konulur? Kan testiyle tanı konulabilir ancak çoğu zaman test yapmaya gerek olmaz. Hastalığın tipik döküntüsünü görmek tanı için yeterli olur. Şüpheli durumlarda kan testi yapmak uygun olabilir.
El ayak ağız hastalığı ile 6. hastalık aynı mı? İki hastalık aynı değildir.
Çok seyrek de olsa ateş nöbetleri görülebilir. Genelde altıncı hastalığı, çocukların ve yetişkinlerin büyük çoğunluğu hızla ve tamamen iyileşip atlatır.
Viral döküntülü hastalıklar içinde döküntüsü en uzun süreli olan beşinci hastalıktır. Döküntü 9-10 gün kadar sürebilir.
Hastalık hastalığı; kişinin ciddi bir hastalığı olduğunu düşünmesi ve vücudundaki belirtileri yanlış ya da abartılı okuması sonucunda oluşur. Yeterli tıbbi değerlendirme yapılmasına ve güvence verilmesine rağmen birey kendisinde bir hastalık olduğu düşüncesinden kurtulamaz.
Hastalık, egzersiz, sıcak hava ve aşılar vücut ısısını yükseltebilir. Yüksek sıcaklığa ek olarak, yüz kızarması, sıcak cilt, düşük idrar çıkışı, iştahsızlık, baş ağrısı veya enfeksiyon veya hastalığın diğer semptomları gibi diğer belirtileri arayın.
Döküntü 7 ila 10 gün sonra söner ancak stres, güneş ışığına maruz kalma veya başka sebeplerden dolayı takip eden günlerde tekrar belirgin hale gelebilir. Nadiren kaşıntı, bazen de gerginlik hissi görülebilir. Komplikasyonlara nadiren rastlanır. Beşinci hastalık genellikle başka komplikasyonlar olmadan tamamen iyileşir.
Hastalık Hastası Olan Kişilerin Şikayetleri
Sürekli baş ağrısı, eklem ağrısı, sırt ağrısı, şişkinlik, adet dönemi sancısı, kabızlık, cinsel isteksizlik, öksürük gibi belirtilerin var olduğunu ve bunların bir hastalık habercisi olduğunu düşünür.
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ: Genelde ağrı, şişlik, hareket sınırlanması, sakatlık, şekil bozukluğu, kalp sorunları, gözde oluşan bulgular, sinir sisteminde görülen değişiklikler gibi belirtiler vardır. Eklemde ise iltihapla beraber kızarıklık ve şişlik görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri