Virüslerin genetik ve virüs yapıları çoğaltmaları gerekmekte. Kendilerinde bu çoğaltma için gerekli proteinler bulunmamakta. İlgili enzim ve proteinler hücre içerisinde olduğundan dolayı plazmada çoğalmaları pek mümkün değildir.
Merhaba, Virüsler, canlı hücrelerin dışında üreyemezler ve metabolik aktivite gösteremezler.
Öte yandan virüsler hücresel yapı göstermezler, kendilerine ait metabolizmaları yoktur ve üremek için başka canlılara bağımlıdırlar. Ayrıca geri kalan tüm canlılar belli bir çeşit hücre bölünmesi ile (amitoz, mitoz, mayoz) ürerken, virüsler başka hücreleri sömürerek, bölünmeden ürerler.
DNA veya RNA ' dan birine sahiptir, ikisini birden içermezler. Enerji üretebilmesi için gerekli enzim ve genleri yoktur.
İlgili 38 soru bulundu
Virüslerin çoğalabilmeleri için canlı hücreye gereksinimleri vardır. Çoğalabilmek için, içine girdikleri hücrenin sentez mekanizmasını, enerjisini ve kimyasal maddelerini kullanırlar. Konak hücreye kendi kendilerini sentez ettirmek işlemine dayalı olan bu çoğalma şekline replikasyon denir.
5. Viruslar konak hücrede replikasyon (kopya çıkma olayı) yolu ile çoğalırlar. Bakteriler ise ikiye bölünerek çoğalmaktadırlar. 6. Bazı viruslar diğer mikroorganizmalarda mevcut olamayan replikasyon enzimleri içerirler veya sentezlerler.
Virüsler kısaca zorunlu hücre içi parazitleridirler. Her ne kadar tartışmalı olsa da yaygın bilimsel kanıya göre "canlı olmayan; ancak canlılığın eşiğinde olan varlıklar" olarak tanımlanmaktadır. Bölünerek çoğalmazlar, çoğalmak için konak hücresini ve enzimlerini kullanırlar.
-Virüsler kendi başlarına çoğalamaz. Ancak bir konak hücre içinde çoğalabildiği için zorunlu hücre içi parazitidir. -Konak hücre bulamadıklarında kristal yapıya dönüşür ve uzun zaman bu şekilde kalabilir. -Virüslerin genom adı verilen genetik materyalleri tek ya da çift sarmallı DNA ya da RNA dan oluşabilir.
Prokaryotlar tek hücreli organizmalardır. Bu gruba, bakteriler, mavi-yeşil algler (Cyanobacteria), virüsler, viroidler, mikroplazmalar girer.
Viruslar sadece canlı sistemlerde üretilir. Virusun ürediği bu sisteme KONAK adı verilir. Konak sistemler in vivo veya in vitro olarak iki temel grupta incelenir.
Viruslar, yapılarının basit olması nedeni ile gerek izolasyonları ve gerekse üretilmeleri için canlı sistemlerden (embriyolu yumurtalar, hücre kültürleri, deneme hayvanları) yararlanılır.
Virüsler asellüler infeksiyöz ajanlardır, hücre dışında ise inert olarak bilinirler. Virüsler ışık mikroskobu ile dahi görülemeyecek kadar küçüklerdir, çekirdekleri, sitoplazmaları ya da organelleri yoktur. Sadece elektron mikroskobu ile görülmeleri mümkündür, yalnızca canlı olan bir hücrenin içinde çoğalabilirler.
Virüsler, birer canlı organizma değildir. Virüsler yalnızca enfekte ettikleri hücrelerin içinde yaşar, büyür ve çoğalır. Bakteriler ise enerji üretebilen, hareket eden ve kendi kendine çoğalabilen canlı organizmalardır. Virüs ve bakteri, hastalıklara neden olan yaygın iki patojendir.
Virusların Üremesi (Viral Replikasyon)
Maddeler Halinde Virüslerin Genel Özellikleri
- Yapılarında hücre zarı ve sitoplazma bulunur. - Virüslerin bazı organelleri yoktur. Bulunmayan bu organeller lizozom, ribozom, endoplazmik retikulum organelleridir. - Enzimleri bulunmamaktadır.
Virüsler hızlı bir şekilde büyürler ve hücre başına genelde büyük miktarda virion soyları bulunur. Bu yüzden kısa bir zaman dilimi içinde mutasyon olma şansı daha fazladır. Viral genomun doğası (RNA veya DNA; bölünmüş yada bölünmemiş) virüslerin genetiğinde önemli bir rol oynar.
Virüsler canlı değildir. Çünkü hücre yapıları yoktur ve besini enerjiye dönüştüremezler. Ancak virüsler tam olarak cansız da kabul edilemez. Çünkü genetik materyale sahiptirler ve mutasyon geçirebilirler.
Virüslerde hücre duvarı bulunmadığından, DNA ve protein sentezi mekanizmaları bakterilerden farklı olduğundan virüsler antibiyotiklerden etkilenmez.
Latince zehir anlamına gelen virüslerin cansız ortamda çoğalmaları mümkün değildir. Çoğalabilmeleri ve varlıklarını sürdürebilmeleri için mutlaka canlı bir yapıya ihtiyaç duyarlar. Bu çoğalmayı da enfeksiyon oluşturdukları hücrenin organellerini kullanarak meydana getirirler.
İnsanlar da dahil olmak üzere tüm canlı türlerinde mutasyonlar söz konusu olabilse de tek hücreli canlılarda ve virüslerde, mutasyon geçiren bireylerden sonra gelecek nesillerin genetik yapısının tamamen farklılaşması nedeniyle mutasyonun etkileri çok daha belirgindir.
Membran füzyon (zar kaynaşması) ile giriş
Zarflı virüslerde konak hücre zarını delmek ya da viral zarfla hücre zarını kaynaştırmak için, viral tutunma reseptörleri konak hücre yüzey reseptörlerine ve ikincil reseptörlere tutunur. Tutunmayı takiben viral zarf ile hücre zarı kaynaşır ve çıplak virüs hücreye girer.
Mutasyon virüsün genomu yani genetik materyelinde bir hata oluşması üzerine gerçekleşiyor. Rekombinasyon ise eş zamanlı enfekte olan virüslerin genetik bilgi değişimi sonrasında yeni bir tip virüs olarak ortaya çıkmasına neden oluyor.
RNA Virus Replication. RNA'ları yoluyla replike olan virüsler çoğalabilmek için RNA bağımlı RNA polimeraza ihtiyaç duyarlar fakat hayvan hücrelerinin uygun enzime sahip olmadığı görülmektedir. Bu yüzden bu tip RNA virüsleri RNA bağımlı RNA polimerazı kodlamak zorundadır.
Virüsle enfekte olan hücreler hayatta kalmak ve çoğalmak için, bağışıklık sistemini uzak tutacak proteinler üretiyor. Aynı zamanda bu hücreler ölmeden önce virüsün milyonlarca kopyasını üretiyor ve daha fazla hücrenin enfekte olmasına sebep oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri