Kirli bir hava filtresi motora hava beslemesini kısıtlayarak buji çevresinde kurum birikmesine neden olur. Bu, yanmayı engeller ve motorun çalıştırılmasında zorluğa neden olarak sarsılmaya veya teklemeye neden olabilir. Aracın motoru daha gürültülü çalışır.
Hava filtresinin çok fazla kirlenmesi, motorun verimliliğinin düşmesine yol açabilir. Hava filtresi kirlendiği zaman filtreleme kabiliyeti azalacaktır. Bu da filtrenin daha az toz ve kir tutacağı anlamına gelir. Filtreden kaçan toz ve kir doğrudan motora giderse motor parçaları arasında sürtünme artabilir.
Hava filtresi kirli olduğunda araç motoru çalışmak için zengin bir karışıma ihtiyaç duyar. Bu gibi bir durumda motorların çalışabilmesi için yakıtların belirli bir noktadan sonra azaltılması söz konusu dahi olamaz. Bu durumda çözüm oluşturmak için zengin yakıt yakmak zorunda kalacaktır.
Diğer yandan hava filtresinin tıkanması motorun aşırı ısınmasına neden olabilir. Hararet olarak adlandırılan bu aşırı ısınma hali, motorun etkin çalışmasını engelleyecektir.
Aracınızın hava filtresi kirlenirse veya tıkanırsa, motora alınan havanın filtreden geçişi zorlaşır. Bu durumda aracınızın yakıt kullanımı artar ve motor çekişi düşer.
İlgili 26 soru bulundu
Hava filtresi temizlenmezse ne olur ya da temizlemek, bakımını yapmak neden önemli bu soruların yanıtına bakalım. Öncelikle hava filtresi motorun nefes olması ve etkin çalışması için oldukça önemli. Bu parça temizlenmediği zaman araçlarını yüksek miktarda yakıt tüketmesi gibi durumlar ile karşılaşılıyor.
-Motorun aşırı ısınması, aşırı hava; yakıtın normalden daha yüksek bir ısıda yanmasına sebep olur ve motoru gereğinden fazla ısıtır. (Artan yanma ısısı; subapların, contanın yanmasına, silindir gömleklerinde, segman ve pistonlarda aşınmaya neden olur.) -NOx emisyonunu arttırır.
Hava filtresinden dolayı turbonuz kesinlikle zarar görebilir .
Hava filtresi tam oturmazsa ne olur: Hava filtresinin tam oturmaması durumunda motor performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve aracın emisyon seviyeleri artabilir. Hava filtresi olmazsa ne olur: Hava filtresi olmaması durumunda kirli hava doğrudan motora girebilir ve bu da motorda hasara neden olabilir.
Yağ filtresi değişmezse motorda biriken kurum ve artık parçalar motorun içerisinde sürekli olarak dönmeye devam eder. Zaman içerisinde bu parçalar motor sistemine hasar verebilir. İyi süzülmeyen motor yağı içerisindeki parçacıklar motor bloğunu ve hareketli motor parçalarını çizebilir.
Filtre, rutin bakım sırasında değiştirilir. Bu görüşmeler markaya göre 10.000 km ile 30.000 km arasında veya 1 yıl arasında değişmektedir. Rutin bakımlar yetkili serviste yapıldıysa bu servisler orijinal yedek parçalar kullanılarak yapılmıştır.
* Filtrenin kirli olması durumunda motorda performans kayıpları görülür. Diğer bir dille, yakıt tüketiminde artış meydana gelir. (*Vikipedi) * Hava filtresi kirli ise motor zengin (hava oranının az, yakıt miktarının fazla) karışımla çalışır.
Toz pislik silindirinde aşınmaya ve çizilmeye neden olur. Yağ yakma ve güç kaybı olur zamanla. silindirlere tozlar kaçar ve çizilir motor zarar görür..
Kirli bir hava filtresi motora hava beslemesini kısıtlayarak buji çevresinde kurum birikmesine neden olur. Bu, yanmayı engeller ve motorun çalıştırılmasında zorluğa neden olarak sarsılmaya veya teklemeye neden olabilir. Aracın motoru daha gürültülü çalışır.
Bir hava filtresi kir, toz ve diğer parçacıklarla tıkandığında, motora hava akışını engeller. Hava akışındaki bu kısıtlama, optimum yanma için gereken hava ve yakıt arasındaki hassas dengeyi bozabilir.
Hava filtresinin tıkanması motorun ihtiyaç duyduğu soğutmayı yapmasını engeller. Filtre tıkandığı zaman motor dışarıdan yeterli miktarda hava alamaz. Bu da motorun performansının düşmesine yol açar. Motorun performansına yaşanan düşüş de aracın performansına yansıyacaktır.
Açık hava filtresi araçların performansını güçlendirerek motorun beygir gücünü arttıran bir üründür. Aracın gücünü arttırır ve bazı toz parçacıklarının motora hasar vermesini engeller.
Hava filtre kutusuna giden hortum ise hiçbir sıkıntı olmaz merak etmeyin taze havayı dış ortamdan alıp flitreye aktarmaya yarıyor eğer yerinden çıktıysa motor çevresinden aldığı için yanma odasına daha sıcak bir hava çekmiş olur sadece bu da çekiş verimini çok az düşürür.
Hava bu filtreden geçmeden asla motora ulaşamaz. Hava filtresinin iyi çalışması sayesinde havada bulunan bütün zararlı maddeler süzülür. Böylece motor olası zararlardan korunmuş olur.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Hava filtresi aracın çekişini doğrudan etkilemezken, bakımının ihmal edilmesi genel motor performansını dolaylı olarak etkileyebilir. Tıkalı veya kirli bir hava filtresi motor gücünün ve veriminin düşmesine neden olarak aracın hızlanma ve hızı koruma becerisini etkileyebilir.
Hava filtresi temizliği aracınızın performansını, yakıt tüketimini ve motorun sağlığını pozitif yönde etkileyecektir.
Motor suyunun hava yapmasının ilk belirtisi motorun çalıştığı sırada ses yapmasıdır. Motor suyu değişimi esnasında su yerine havanın gelmeye başlaması, motor suyunun hava yaptığının kesin belirtisidir. Suyun büyük bir kısmı boşalana kadar beklerseniz birikmiş olan havanın tahliyesini de yapmış olacaksınız.
Arabalar belli zamanlarda motor boğulması denen olayı yaşarlar. Motor boğulmasının sebebi ise motorun çalışması için benzin ve hava karışımı ile birlikte silindirlere aşırı derecede benzin girmesi sonucunda meydana gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri