Çocukların on yaşından sonra erkek olsun kız olsun, avret yerleri, namazda ve namaz dışında, erginlik çağına ulaşmış kimselerin avret yeri gibi sayılır." [İbn Abidîn, Reddü'l-Muhtâr, Mısır, (t.y), I/378]. Şafiîlere göre, küçük kız çocuğunun avret yerleri namazda ve namaz dışında büyük kadınlar gibidir.
Bir baba kızına nasıl davranmalı? Baba kız ilişkisinde, çocuğun görüşlerine saygı duymak ve kendi potansiyelini keşfetmesini teşvik etmek oldukça önemlidir. Özgüvenin gelişmesini desteklerken, başkalarıyla iletişimde kendi kendine yetme ve kendini ifade etme becerilerini öğretmek de önem taşır.
Çocuğun Altını Sadece Annesi Değiştirmelidir.
Çalışan annelerde ise, bakıcı dışında, yani bakıcı ve anne dışında, kimse çocuğun altını değiştirmemelidir.
(Ömer Nasuhi Bilmen, Hukuku İslamiye, II/93) Bu yaşa gelinceye kadar bakması ise haram değildir. Bu yönüyle bir babanın kız çocuğunun bezini değiştirmesi ve onu üzerinde hiçbir şey yokken yıkaması caizdir, haram değildir.
+13 yaş erkek çocuğunun edep yeri, erkeğin edep (avret) yeri gibidir. 0-2 yaş kız çocuğunda edep durumu söz konusu değildir. Ancak dokunmak açısından edep durumu vardır. Şâfîlere göre; küçük kız çocuğunun edep yerleri büyük kadınlar gibidir.
İlgili 22 soru bulundu
Madde 328 - Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.
Babalar kızlarını daha fazla onaylar ve onlara iltifat eder. “Aferin kızıma”, “Ne güzel olmuşsun” sözlerini kızlar annelerinden çok babalarından duyarlar. Kız çocuk için anne ihtiyaçları karşılayan, baba onunla oynayan ve onu koruyan kişidir, yani güvendir ve çocukların güvenmeye ihtiyacı vardır.
Bütün kız çocuklarının ilk aşkı babalarıdır ve kızlar babalarının gözünde kendi benlik değerlerini sezmeye çalışır. Ne yazık ki babaların çok azı, kızlarının gözünde temsil ettikleri dünya imgesinin farkındadır.
Baba, tıpkı anne gibi çocuğun hem psikosoyal hem psikoseksüel hem de zihinsel gelişiminde rol oynar. Psikoseksüel kurama göre kız çocukları 3-4 yaş civarı babaya yakın olmak isterler. Buna engel olan kişinin anne olduğunu düşünüp anneye kıskançlık beslerler ve daha sonra anneyle özdeşleşerek bu süreci atlatırlar.
Babasız büyüyen çocuklar, özellikle erkek çocuklar, kurallara uymada ve otorite figürüne uymada zorluk yaşarlar. Bu çocuklar kuralları daha çok çiğnerler ve daha asi olurlar. Babasız büyüyen özellikle kız çocuklarının duyguları değişken olur. Bunun temel sebebi, sevgi yoksunluğu yaşamış olmalarıdır.
el Cevab: Anne babaya hizmet bütün evlatların dini sorumluluğudur. Erkek evlat veli niteliği olduğundan anne baba yaşlanınca onlara bakmak ve gözetmekle fıkhi açıdan mükellef olur. Kız evlat evlendiğinde bu yükümlülüğü gücü yettiği kadar olur.
Anne babanın evlat üzerinde hakkı olduğu gibi, evladın da anne baba üzerinde hakkı vardır. Ancak anne baba hakkı daha büyüktür. Bu bakımdan hiç bir evlat anne babasına hakkını helal edememe gibi bir tavırda bulunamaz.
Anne-babanın bakımından bütün çocuklar sorumludur. Ancak öncelikle maddi durumu iyi olan erkek çocukların bakma mecburiyeti vardır. Eğer onlar bakmıyorsa kız çocukları da bakmak zorunda olurlar. Ana-baba yoksul düşer veya yaşlanıp çalışamaz olursa, ilgi ve bakım yükümlülüğü çocuklara aittir.
Fakat şu da bir gerçektir ki, baba evladının malından habersiz olarak yese ve içse, evladın da buna gönlü olmasa bile bu helaldir. Böylece baba haram yemiş olmaz. Diğer taraftan oğul babaya ve anneye bakmak zorundadır. Bu açıdan da evladın malı babanın malı gibidir.
Kız Çocuklar İçin Baba
Baba, gücün sembolüdür, ki o güç hayatı boyunca çocuğa güven verir. Özgüveni, geliştirir. Özüne güvenmek, hayata güvenmek, aile içinde önce babadan gelen sevgi ve kucaklanma ile olur.
Ebu Said el-Hudrî'nin naklettiğine göre Allah'ın Rasûlü şöyle buyurur: "Kimin üç kızı veya üç kız kardeşi veyahut da iki kızı veya iki kız kardeşi olup da geçimlerini sağlar, onlar hakkında Allah'tan korkarsa, o kişi için cennet vardır."
İslam'da çocuklar arası ayırım yapılmaması emredilmiştir.
Cevap: Öncelikle; İslam'ın normal, ortalama, başlangıç seviyelerinde bulunan insanlara onların duyguları için bir emri yoktur. Yani İslam, şunu sevin veya bunu sevmeyin gibi emirlerde bulunmaz.
Zalim de olsa, vuran, kıran, döken bir baba da olsa-anne de olsa; evlat anneye, babaya beddua edemez. “Helak et bu adamı ya Rab!” diyemez. Bu Allah'ın yasakladığı; anneye, babaya karşı zulüm olan hatalardan birisi olur.
٠ "Babanın çocuğuna karşı görevleri! Çocuğuna güzel isim koymak, terbiye etmek, okuyup yazmayı, ok atmayı, yüzmeyi ve zamanın silahlarını kullanmayı öğretmek, ona helal, temiz rızk elde etmesini sağlamak ve yetişince evlendirmektir.
Aklını, gücünü, irade, bilgi ve tecrübesini, âilesinin terbiye, refâh ve kemâline hasretmiş bir baba; elbette kendisine hürmet, itaat, sevgi ve saygıyı fazlasıyla hak etmektedir. Ona karşı itaatsizlik, isyan, nankörlük ve kötü sözler aslâ yakışık almaz.
Kime iyilik edeyim?” diye soran sahâbîye Peygamber Efendimiz (s.a.s.), “Annene, babana, kız kardeşine, erkek kardeşine ve sözü geçen bu kimselerden sonra gelen yakınlarına iyilik et. Bu yapılması gereken bir vazifedir. Bunlar ilişkileri devam ettirilmesi gereken yakınlardır.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 128 [5140]) buyurmuştur.
Bu Sözleşme uyarınca çocuğa uygulanabilecek olan kanuna göre daha erken yaşta reşit olma durumu hariç, onsekiz yaşına kadar her insan çocuk sayılır.
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK) 6/1-c maddesi uyarınca 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur. 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun (ÇKK) 3/1-a maddesi uyarınca daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri