5'li Likert ölçeği: Araştırmacılar, beş cevap seçeneğine sahip bu tek Likert ölçekli soruyu, araştırma tasarımlarında katılımcıların uç seçeneklerden cevap vermek istememeleri halinde seçebilecekleri nötr bir cevap seçeneği ekleyerek bir konu hakkında bilgi toplamak için kullanırlar.
Likert ölçekleri, kişinin belli bir tutum nesnesine ilişkin duygu, düşünce ve davranışlarını belirten ifadelerden oluşur (Likert, 1932, akt: Anderson, 1988b). Likert ölçeklerinde yer alan ifadeler olumlu ve olumsuz olmak üzere iki şekilde kurulur.
Likert ölçekleri, tutumları ve görüşleri basit “evet/hayır” sorularına kıyasla daha ayrıntılı bir şekilde ölçmek için kullanılır.
Likert ölçeği tek boyutlu ve kapalı uçlu olan katılımcıların fikirleri hakkında bilgi edinilmesini sağlayan bir ölçek çeşidi olarak ifade edilmektedir. En yaygın 5 seçenekli likert anketi kullanılmaktadır. Ölçeklerde seçenek sayısını arttırmak tercih edilen bir durum olmamaktadır.
Ordinal Ölçek: Sıralanabilir nitel değişkenlerin ölçeğidir. Örneğin; eğitim düzeyi, Likert ölçeği, vs. Oran ölçeği: Nicel değerlerin matematiksel anlamıyla kullanıldığı değişkenler. Örneğin; yaş, aylık gelir, zaman değişkenleri oran ölçeğidir.
İlgili 16 soru bulundu
6'lı Likert ölçeğinde, örneğin “İşim sağlığımı doğrudan etkilemektedir” ifadesinin yanıtı için “1-Kesinlikle Katılmıyorum”, “2-Katılmıyorum”, “3-Kısmen Katılmıyorum”, “4- Kısmen Katılıyorum”, “5-Katılıyorum” ve “6-Kesinlikle Katılıyorum” şeklinde altı seçenek yer almaktadır.
Likert tipi ölçeklerde genellikle olumlu tutum ucuna yüksek puan verilmektedir. Böylece yüksek ölçek puanları olumlu tutumu göstermektedir1,4. Likert tipi bir ölçekte tutum ifadelerinin, kendi içinde tutarlı, kararlı olma ve tutumla ilişki durumu madde analizi yapılarak değerlendirilmelidir.
Likert tipi sorulara anketlerinde yer veren araştırmacılar seçenek sayısı olarak çoğu zaman 5'li ölçek kullanmalarına rağmen zamanla katılım düzeyleri ile ilgili değişiklikler yapılmış ve 2, 3, 4, 6 ve 7 kategorili ölçekler de geliştirilmiştir (Tezbaşaran, 2008).
Likert-tipi sorular araştırılan konu hakkında tutum veya görüş içeren bir ifade ve bu ifadeye katılım düzeyini belirten seçenekler içerir. Likert-tipi sorularda katılım düzeyini belirlemek amacıyla iki aşırı uç arasında yer alan birden çok seçenek sunulur.
Ordinal Ölçek: Sıralanabilir nitel değişkenlerin ölçeğidir. Örneğin; eğitim düzeyi, Likert ölçeği, vs.
Tutumların ölçümünde kullanılan Likert ölçeklerde cevaplayıcıya yargı içeren bir dizi ifade verilmekte ve cevaplayıcının bu ifadelere ne derecede katıldığı “kesinlikle katılıyorum”, “katılıyorum”, “ne katılıyorum ne katılmıyorum”, “katılmıyorum” ve “kesinlikte katılmıyorum” gibi seçeneklerle sorgulanmaktadır.
Likert tipi bir ölçekte her deneğin ölçek puanı, maddelere verdikleri cevaplardan aldıkları puanlarının toplamından oluşmaktadır. Bunun için her bir ölçme aracında her bir maddeye verilen cevap puanlanmıştır.
Katılımcıların ifade hakkında görüşlerini ölçen tek boyutlu, kapalı uçlu psikometrik bir anket sorusu türüdür. Özellikle nitel araştırmalarda likert skalaları, katılımcılardan istenen derinlik seviyesine bağlı olarak yanıt toplanmasını sağlar.
Öz. Rensis Likert tarafından 1932 yılında ortaya atıldığından bu yana geçen sürede Likert ölçeği ve Likert-tipi sorular sosyal bilimler, siyaset bilimi, psikoloji, pazarlama ve eğitim gibi pek çok alanda en çok kullanılan tutum ve eğilim ölçüm tekniği haline gelmiştir.
Örneğin çok yaygın olarak kullanılan likert ölçeği aslında bir eşit aralıklı ölçek tipinin bir formudur.
Likert ölçeği anket sorularının amacı, bir kişinin bir konu hakkındaki görüşünün veya duygularının yoğunluğunu veya bir etkinliği tekrarlama olasılığını ölçmektir. Bu sorular genellikle evet veya hayır soruları değildir.
Cevabınız Evet/Hayır olabilir. Bu alt tür, ikili nominal ölçek olarak bilinir.
Gutman ölçeği ilk defa ikinci dünya savaşı esnasında Amerikan askerlerinin moral durumlarını tesbit etmek amacı ile geliştirilmiştir. Guttman ölçeği tek bir konuya karşı, birey tutum! an ile ilişkili ifadelerden oluşur. Guttman ölçeği tek boyutlu bir ölçektir.
Dereceleme Ölçekleri. Gözlenen davranışın var olup olmadığını ya da davranışın derecesini sayısal değer ile nitelendiren bir değerlendirme aracıdır.
Nominal ölçekten daha güçlü bir ölçektir. sıralama özelliği de söz konusu olmaktadır. olmadığı için ortalamaların hesaplanması mümkün değildir. Bu ölçme düzeyinde aralıklı ve oran ölçeği ile yapılmış ölçümler metrik düzey olarak kabul edilmektedir.
Kategorili ölçekler: Sınırlı sayıda değer alan nitel ölçeklerdir. Sıralama ölçekleri: Nesneleri verilen niteliklere göre sıralamaktır. Sabit toplam ölçekleri: 100 gibi toplam puanı verilen nitelikler arasında paylaştırmaktır.
1.Sınıflama (nominal): Ortak özelliklere göre alt gruplara ayrılma (eşit, eşit değil). Cinsiyet, lise türü vb. 2. Sıralama (ordinal): Ölçme sonuçlarını sıralayabilme (eşit, eşit değil, büyük, küçük).
Bunun için katılımcıların verdiği 1-5 puan arasındaki tüm yanıtların toplamını alarak, ölçeğimize ait toplam puanları hesaplayabiliriz. Anketimize katılan kaç kişi varsa, o sayıda ölçek puanını basitçe bu şekilde etmiş oluruz. Bazı araştırmalarda toplam yerine ortalama puanı da hesaplayabiliriz.
Tutum ölçme tekniklerini doğrudan ölçme ve dolaylı ölçme olmak üzere ikiye ayırabiliriz. Doğrudan ölçme amacıyla Thurstone'un “eşit görünen aralıklar tekniği”, Likert'ın “toplamalı sıralama tekniği” ve Guttman'ın “birikimli ölçekleme tekniği” kullanılır.
Ölçek, bilimsel araştırmanın konusu olan olay, olgu, nesne ve varlıkların ölçülmek istenilen özellikleri referans/dikkate alınarak hazırlanmış veri toplama (gözlem) aracıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri