TTK'nın 333. maddesi uyarınca huzur hakkı ödemesineilişkin esas sözleşmede aksine bir düzenleme bulunmadığı ve genel kurul kararında kaldırılmadığı ve değiştirilmediği sürece huzur hakkı ödemesi yapılması gerektiği anlaşılmaktadır.
6) Huzur hakkı ücret sayıldığından, tek işverenden alınan ve yıllık tutarı (2023 yılı) 1.900.000 TL'yi aşmıyorsa ayrıca yıllık beyanname verilmez.
1) Huzur hakkı ödenecek kişi, aynı yerde 5510 sayılı Kanunun 4-1/a kapsamında çalışıyorsa bu kişiye ödenecek huzur hakkı sigorta prime tabidir.
Türkiye genelinde iş kanununa tabi en az 10 işçi bulunan işverenler, istihdam ettikleri her bir çalışanın maaşını bankalar kanalıyla ödeyecek fakat huzur hakkı iş kanununa tabi ödenen bir ücret olmadığından banka yoluyla ödenme zorunluluğuna tabi değildir.
Kimler huzur hakkı alabilir? Huzur hakkı, şirket ortaklarına verilmektedir. Bununla birlikte şayet anonim şirket ise yönetim kurulu üyelerine, limited şirket ise hissedarlara ve müdüre verilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Huzur Hakkı ücret sınıfına girdiği için asgari geçim indirimine tabidir ancak sigorta primine tabi değildir.
Huzur hakkı, şirketin gider olarak değerlendirdiği ve ilgili kişilere ek olarak yapılan bir ödeme olmasından dolayı kanunlara göre ücret olarak değerlendirilmektedir. Hizmet karşılığında elde edilen bir tutar olması sebebiyle ücrettir.
Yine de limited şirket sahipleri kâr dağıtımı yapmak yerine şirketten huzur hakkı ya da düzenli maaş alabilirler. Zaten limited şirkette maaş, kar dağılımı ve huzur hakkı dışında şirketten para çıkarmanız söz konusu değildir.
Yeni TTK'nın 394. maddesinde ise; ''Yönetim kurulu üyelerine, tutarı esas sözleşmeyle veya genel kurul ka- rarıyla belirlenmiş olmak şartıyla huzur hakkı, ücret, ikramiye, prim ve yıllık kârdan pay ödenebilir'' şeklinde düzenlenmiştir.
7349 sayılı kanunla 2022 yılının başından itibaren ücret gelirlerinin asgari ücrete isabet eden kısmı gelir vergisi ve damga vergisinden istisna tutulmuştur. Bu durumda huzur hakkı kapsamında yapılacak ödemelerin 2023 yılı için 8.506,80 TL'si gelir vergisi ve damga vergisinden istisna olacaktır.
Yargıtay 11'inci Hukuk Dairesi'nin 10 Mayıs 2010 tarihli kararında huzur hakkı "O dönemde çalışan yöneticilerin harcadıkları emek ve mesailerine karşılık, genel kurul kararları ile belirlenen ve yöneticilere genellikle aylık olarak ödenmesi kararlaştırılan bir meblağ" şeklinde açıklanıyor.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, yönetim ve denetim kurulu üyelerine yapılan huzur hakkı ödemelerinin ücret kabul edilerek, Gelir Vergisi Kanununun 61, 94, 103 ve 104 üncü maddeleri uyarınca gelir vergisi tevkifatına tabi tutulması gerekmektedir.
Huzur hakkı gelir vergisi 2023 yılı özelinde güncellenmiştir. Buna göre 24 bin TL'ye kadar olan ücretler için belirlenen oran, %15 şeklindedir. Huzur hakkına dair detaylar Türk Ticaret Kanunu'nun 394'üncü maddesinde netleştirilmiştir. Bu maddeye göre huzur hakkı muhasebe kaydı zorunlu bir husustur.
Huzur hakkı ödemeleri genel kurula gerek kalmaksızın yönetim kurulu kararıyla yapılabilir. Ancak huzur hakkı ödemesinin genel kurul ile tescillenmesi de mümkündür. Huzur hakkı ödemeleri toplantı başına yapılabileceği gibi gün, ay veya yıl cinsinden hesaplanarak da gerçekleştirilebilir.
Huzur hakkı, üst düzey şirket yetkililerinin, müdürlerin ve yönetim kurulu üyelerinin alacakları karara bağlı olarak ortaya çıkabilecek riskli durumlardan korumak adına aldıkları ek maaşa denmektedir.
Bu bağlamda, genel kurul kararıyla limited şirket müdürlerine ücret ödenmesi mümkündür. Müdürlerin kendi ücretlerini belirleyebilme yetkisi bulunmamakla birlikte, kendi ücretlerinin belir lendiği genel kurulda oy kullanmasını yasaklayan ya da engelleyen bir hüküm TTK'dayer almamakta dır.
Uzun vadede hedeflerinizi gerçekleştirmek ve sağlam bir yapılanmaya sahip olmak için LTD şirket türünü tercih edebilirsiniz. Kısa vadeli hedefleri gerçekleştirmek istiyorsanız ve bütçeniz kısıtlıysa şahıs şirket türünü tercih edebilirsiniz.
2.HUZUR HAKKI NEDİR? TTK 394. maddesinde; “yönetim kurulu üyelerine, tutarı esas sözleşme veya genel kurul kararı ile belirlenmiş olmak şartı ile huzur hakkı, ücret, ikramiye, prim ve yıllık kardan pay ödenebileceği” hüküm altına alınmıştır.
Zira, huzur hakkı alan ortaklar bordrolu personel sayılacaklarsa 3 aylık muhtasar değil aylık muhtasar beyanname vermek zorunda kalacaklardır. Çünkü çalışan sayısının 10'u geçmesi halinde GVK 98. maddeye göre, aylık muhtasar beyanname vermek zorundadırlar.
Bağ-Kur'lu olursanız %15 kesinti
Ya da limited şirket ortağı veya anonim şirkete ortak olup yönetim kurulu üyesi oldunuz. Bu durumda emekli aylığınızdan her ay %15 oranında kesinti yapılıyor.
Şirket zarar etse bile yönetim kurulu üyelerine huzur hakkı ödemesi yapılıyor. "Örneğin bir holdingin yönetim kurulunda danışman. Bu kişiye 'huzur hakkı' denilen bir ücret belirleniyor" diyen Özgür Kaya'nın açıklamasına göre huzur hakkının bir limiti yok. Ne ödeme yapılacağı yönetim kurulunun takdirine kalmış.
Yönetim kurulu üyelerine ödenen huzur hakkı gibi ücret sayılan ödemeler da asgari ücret vergi istisnasından faydalanacaktır. Hizmet erbabının birden fazla işverenden ücret alması halinde istisna sadece en yüksek olan ücrete uygulanacak olup, ücretli çalışan kişi bunu işverene bildirmekle yükümlüdür.
Elde ettiği gelir 240 bin TL'yi aşmayan ev hanımları, kazandıkları tutardan gelir vergisi ödemezler. Bu muafiyet sınırı sadece ticari faaliyetinden kazandığı gelir üzerinden hesaplanır.
Eğer ki, birden fazla ek görev ifa eden kimse seçimle iş başına gelmişse, hem bu görevler için huzur hakkı/ödenek alabilir, hem de yürüttüğü ek görevin sayısı kaç tane olursa olsun her biri için ayrı ayrı huzur hakkı alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri