Bu sebeple, kılık kıyafeti düzgün olmalıdır. Eskiden kolları sıvamak kibir alameti sayıldığı için kolu kıvrık namaz kılmak mekruh kabul edilmiştir (el-Fetâva'l-Hindiye, 1/106). Ancak günümüzde böyle bir algı söz konusu değildir. Öte yandan erkeklerin, kısa kollu gömlekle de namaz kılmalarında bir sakınca yoktur.
Namazın mekruh olmaması için, kısa kolla kılmak yerine, kimse yokken veya dikkat çekmeyecek yerlerde, uygun kolluk takarak namaz kılınabilir.
Acaba uzun kollu olmayan, kısa kollu giysi ile kılınan namaz da yine aynı hükümde midir? Değerli kardeşimiz, Gömlek ya da üstlüğün kollarını yukarıya sıvayıp öylece namaz kılmanın mekruh olduğu fetâvâ kitaplarında belirtilmiştir. Ancak kısa kollu gömlekle namaz kılmakta kerahet yoktur.
Kadın kısa kollu elbise ile namaz kılamaz.
Meselâ, dirseklere kadar kol ve kulak birer azadır.
Erkeğin namazda örtünmesi gereken yerleri göbek ile diz kapağı arası, kadının ise el ve yüz dışında bütün bedenidir. Buna göre erkeklerin pijama veya eşofmanla, kadınların da tesettürü sağlayabilecek şekilde dikilmiş olan gecelik ve sabahlıkla evlerinde namaz kılmaları mekruh olmaz.
İlgili 32 soru bulundu
Yalnızken kılınabilir
Edep yerlerini örten bir şortla namaz ancak zaruri hallerde kılınabilir.
Erkeklerde avret yeri göbekle diz kapağı arasıdır.
(EI-Muhit / Radıyüddin Serahsî.) O halde avret organlarından birinin dörtte birinden az bir kısım açılırsa, bu af kapsamına girer. Birkaç organda meydana gelen az açıklıkların toplamı, en küçük organın dörtte biri kadar olursa, namazın cevazına engel sayılır.
Kısa kollu kıyafetlerle Kur'an-ı Kerim okumak caizdir.
Bir Kur'an-ı Kerim ele alınarak okunacağı zaman abdestli bulunmak gerekir. Okurken kıbleye dönmeli, toparlanıp saygılı bir duruma geçmelidir. Abdestsiz kimse kılıfsız (bir mahfaza içinde olmayan) Kur'an-ı Kerimi eline alamaz.
-Bayanların şalvar giyerek namaz kılması caiz değil etekle kılması gerekir denilmişti aklıma takıldı illa etek olması gerekmiyor herhalde. el Cevab: Kadın için eller yüz ve ayaklar hariç bütün vücud örtünmesi gerekenlere girer. Bu örtünmeyi sağlayan her kıyafetle namaz caiz olur. .
Kadınların ayakları Hanefî mezhebinde tercih edilen görüşe göre avret mahalli olmadığından, topuklarından yukarısı açık olmamak kaydıyla çorapsız namaz kılabilirler (Merğinânî, el-Hidâye, 1/45; Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/46).
Şortla, Atletle, Pantolonla ve Eşofmanla Abdest Alınır mı? Gusül abdesti için iç çamaşır ile alınması uygun görülmüştür. Fakat normal abdest alınırken mahrem yerlerin kapalı olma şartıyla kol ve ayakların yarıya kadar açık olması bir sorun teşkil etmemektedir.
Ancak dinen kadınlar, vücut hatlarını belli etmeyecek uzun ve bol kıyafetler giymeli ve başörtülerini boyundan aşağı ve boynu kapatacak şekilde bağlamalıdır. Erkeklerde bu durum farklı olduğu için erkekler baş açık, kısa kollu ve diz kapaklarını kapatacak bir şortla namaza durabilirler.
Okulda giymek zorunda kalanlar için, diz kapaklarının biraz altında bir elbise ve çorapla namaz kılınır mı? Çorap cildin rengini belli etmeyecek kadâr kalın olursa kılınabilir. Altının rengini belli eden çorapla, ya da elbise ile kılınan namaz câiz değildir.
Bu tespitlerden sonra denebilir ki: Geriden bakınca açıkça görülen insan ve hayvan resimli tişörtleri namazda giymek (namazı bozmasa da) mekruh hale getirir.
3 aylık ve üzeri bebeklerde bebeğin sıcağa tepkisi gözlemlenerek kısa kollu zıbınlar ve uzun paçalı alt giyim ürünleri tercih edilebilir. 1 yaşını geçmiş bebeklerde ise kıyafetler aynı yetişkinlerin giyiminde olduğu gibi seçilebilir. Kısa kollu tişört ve kısa şortlar gündüz giyiminde ideal olacaktır.
Selamünaleyküm hocam kolsuz atletle namaz kılabilir miyiz? Selamünaleyküm. Hoş olmamakla beraber kılınabilir yani namaz namaz olarak caizdir.
Eskiden kolları sıvamak kibir alameti sayıldığı için kolu kıvrık namaz kılmak mekruh kabul edilmiştir (el-Fetâva'l-Hindiye, 1/106). Ancak günümüzde böyle bir algı söz konusu değildir. Öte yandan erkeklerin, kısa kollu gömlekle de namaz kılmalarında bir sakınca yoktur.
İÇ ÇAMAŞIRIYLA NAMAZ KILINIR MI? Tüm vücudu kapatacak şekilde bol ve uzun giyilen her elbise namaz için uygundur. Etek giyilse dahi altına herhangi bir tayt, çorap, ya da şort gibi bir şey giyme zorunluluğu bulunmasa da dışarıda es kaza gelebilecek kazalara karşı tayt gibi örtücü bir şey giymek iyidir.
Bu idrarda birkaç damla kadardır. Dolayısıyle elbiseye veya bedene değmesinden dolayı namaza engel teşkil etmez. Elbette idrar damlayan yeri yıkamak veya kağıt kullanarak damlayı elbiseye bulaştırmamak daha güzeldir. Ama idrar damladı diye namazı terk etmek, hiç doğru değildir.
Kolları çemrenmiş, yani sıvanmış olarak namaz kılmak mekruhtur. Bazı kitaplarda kısa kollu gömlek de buna kıyas edilmiştir. Sokakta kısa kollu gezmek caizdir. Ama Resulullah hiç kısa kollu giymediği için uzun kollu gömlekle gezmek sünnete uygundur.
KURAN OKURKEN AGZIMIZI KIPIRDATMADAN OKURSAK YANİ GOZLE OKURSAK YINE DE HATIM YAPMIS OLUYOR MUYUZ? Değerli kardeşimiz, Dili kıpırdatmadan göz ile okuyarak da hatim yapılır. Ancak dil ile okumanın sevabı daha fazladır.
Bu konuyla ilgili akıldan çıkarılmaması gereken esas mevzu ise saygının Kuran-ı Kerim'i sadece el üstünde tutma ile olacağı değil onun emirlerine uymak ve nehiylerinden sakınmakla gerçekleşeceği bilinmelidir. Yatak odası olsun ya da olmasın kişinin uyuduğu yerde Kuran-ı Kerim bulundurması caizdir.
Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta bir beis yoktur. Ancak mescitlere çorapsız girmek sağlık, temizlik vb. nedenlerden ötürü örfte hoş karşılanmıyorsa, bundan kaçınmak uygun olur. Çorap giyenlerin de çorapları temiz olmalıdır.
Erkeğin namazda örtünmesi gereken yerleri göbek ile diz kapağı arası, kadının ise el ve yüz dışında bütün bedenidir. Buna göre erkeklerin pijama veya eşofmanla, kadınların da tesettürü sağlayabilecek şekilde dikilmiş olan gecelik ve sabahlıkla evlerinde namaz kılmaları mekruh olmaz.
Namazı, iş elbisesi ile ve büyüklerin yanına çıkamayacak elbise ile ve pis kokulu elbise ve çorap ile kılmak mekruhtur. Başka elbisesi yoksa, mekruh olmaz. Parası varsa, alması gerekir. Evinde temiz ve bol pijama ile veya gecelik ile namaz kılmak mekruh değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri