McCarthy tarafından 1960'lı yıllarda ortaya atılmış olan pazarlama karması elemanları, ürün (product), fiyat (price), tutundurma (promotion), dağıtım (place), işletmeler tarafından bir silah olarak kullanılmıştır.
Pazarlama karması 5P, Product (Ürün), Price (Fiyat), Place (Dağıtım), Promotion (Tutundurma), People (İnsan) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Pazarlama karması 4P ile farkı ise İnsan unsurunun eklenmesidir.
Pazarlamanın 5 P'si var:Doğru tanıtım, doğru ürün, doğru kitle, doğru yer ve doğru fiyat… Aslında formül basit yani.
Yazıda da belirttiğimiz gibi 4P'ler, ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma olmak üzere dört temel pazarlama unsurunu tanımlar. 7P'ler ise 4P'lere fiziksel kanıtlar, insanlar ve süreçler olmak üzere üç ek unsur ekler.
Bunlar: Ürün, Fiyat, Promosyon, Yer, İnsanlar ( People ) , Ambalaj ( Packaging ) ve Süreç ( Process ).
İlgili 41 soru bulundu
Geleneksel pazarlama karması (4P); mal, fiyat, dağıtım ve tutundurma bileşenlerinden oluşurken, Tyson ve Hurd (2009), 4P'ye kamu, ortaklık, politika ve fon yaratma bileşenlerini ekleyerek, sosyal pazarlama karmasını sekiz bileşenle (8P) açıklamaktadır.
Pazarlama karması pazarlama faaliyetlerinin kısa, açık ve net bir sınıflandırılması olup, ürün, fiyat, dağıtım, tutundurma, fiziksel unsurlar, insanlar ve süreç bileşenlerinden oluşan ve İngilizce baş harfleri nedeniyle de 7P olarak bilinen temel teorilerden birisi niteliğindedir.
“7C” Pazarlama karması elemanlarına tüketici yönlü bakıldığı Pazarlama Karması “7C” olarak ele alınmaktadır ; Müşteri değeri, Müşteri kolaylığı, Müşteri maliyeti, Müşteri iletişimi, Değer Page 11 11 verilme (Consideration), Koordinasyon–Süreç (Coordination) ve Onaylama–Süreç (Confirmation).
4C ise Customer Value (müşteri değeri), Customer Cost (müşteri maliyeti), Customer Convenience (müşteriye kolaylık), Customer Communication (müşteri iletişimi) olarak oluşmaktadır ve müşteri odaklıdır.
Hizmet sektörü için sonradan eklenen 3P ise: İnsan – Hedef kitle (People) Süreç – Hizmet süreci (Process) Fiziksel Koşullar ( Physical evidence)dır.
3P Metodu öğrencilerin öğrenme sürecindeki başarısını artırmak için öğretim sürecinde üç temel unsurun (3P) bir araya getirilmesini önermektedir. Bunlar, Performance (Gösterim), Practice (Alıştırma) ve Probing (Soru-Cevap). Performance, öğrencilerin öğrendiklerini pratik yapma ve gösterme fırsatının verilmesidir.
5S metodu; Seiri – ayıklama, Seiton – düzenleme, Seiso – temizlik, Seiketsu – süreklilik ve Shitsuke – disiplin kelimelerinin baş harflerinin bir arada kullanılması sebebiyle 5S olarak adlandırılıyor.
Pazarlamanın en önemli amaçlarından biri de fayda sağlamaktır. Sağlanan faydanın 4 temel çeşidi şunlardır: Şekil, yer, zaman ve sahiplenmedir.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
1960 yılı içerisinde ortaya çıkan ve pazarlamanın üstadı olarak kabul edilen Philip Kotler'in “Pazarlama İlkeleri” kitabı ile popüler olan 4P kavramını, Philip Kotler “Firmanın pazarlama hedeflerini hedef pazarda takip etmek için kullandığı pazarlama araçları kümesi.” olarak dile getirmektedir.
Pazarlama 1.0 ise sanayi devrimiyle birlikte başlamıştır. Bu dönemde teknolojinin merkezinde endüstriyel makineler yer almaktaydı. Ürünler oldukça basit olup, herhangi bir hedef yahut analiz güdülmeksizin pazara sunulmak üzere tasarlanıyorlardı. Tek amaç standartlaştırmak ve büyük ölçekte üretim yapmaktı.
Eski sistemde SGK'ya bağlı olanlar 4A hizmet dökümünü, Bağ-Kur'a bağlı olanlar 4B hizmet dökümü ve Emekli Sandığı'na bağlı olan vatandaşlar ise 4C'yi alabilmektedir.
4P stratejisi, İngilizce'deki product(ürün), price(fiyat), place(dağıtım) ve promotion(tutundurma) kelimelerinin baş harflerinden ismini almaktadır. İyi bir pazarlama için pazarlama karması en iyi şekilde yapılmalıdır. 1960'ta literatüre kazandırılan pazarlama karması zamanla geliştirilmiştir.
4P, ürün, fiyat, yer ve promosyon bileşenlerine odaklanırken, 4C, müşteri değeri, müşteri maliyeti, müşteri kolaylığı ve iletişim bileşenlerine odaklanır. Pazarlama bir “Yönetim biçimidir” ve panzehiri ise “Algı” dır.
Dijital Pazarlama 101 Eğitiminin Amacı
Dijital Pazarlama hakkında bilgi edinmenizi ve İnternetin hedef kitlenizle, arama motoru ve raporlamalara yönelik kavramlarıyla nasıl ilişkili olduğunun katılımcılara aktarılmasıdır.
Pazarlama stratejisinin temelini oluşturan pazarlama karmasının 4 değişmez unsurudur. Adını, P harfi ile başlayan 4 İngilizce kelimenin başharflerinden alır: product (ürün), price (fiyat), place (satış noktası) ve promotion (tanıtım).
Bir işletmenin mal veya hizmetinin satışını kolaylaştırmak amacıyla üretici-pazarlamacı işletmenin denetimi altında yürütülen, müşteriyi ikna etme amacına yönelik, bilinçli, programlanmış ve eşgüdümlü faaliyetlerden oluşan bir iletişim sürecidir.
product (ürün), price (fiyat), place (yer) ve promotion (satış artırıcı çabalar) şeklinde sıralanır. 4P günümüzde genişletilerek, 7P şekline dönüşmüş, buna da ilaveler yapılarak 7C şeklinde ifade edilmeye başlanmıştır.
Pazarlamanın 4 p'si olarak ifade edilen hususlar pazarlamanın ilkeleri olarak bilinmektedir. İngilizcede bulunan karşılıklarının baş harfleri bu 4 p'yi oluşturmaktadır. Bunlar: Product (ürün), Price(fiyat), Place( dağıtım) ve Promotion(tutundurma ) şeklinde olmaktadır.
Bu kavram Philip Kotler tarafından popülerleştirildi. Philip Kotler, “modern pazarlamanın babası” olarak kabul edilen önde gelen bir pazarlama uzmanı ve yazardır. Pazarlama üzerine çok sayıda kitap yazmış olan Kotler, Kotler Marketing Group'un kurucusu ve başkanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri