Rabbena Duaları ve Anlamları Rabbena duaları, namazda okunan dualardır. Namazın son oturuşunda (ka'de-i ahire), selam vermeden önce okunurlar. Rabbena dualara Kuran'da geçen ayetlerdendir. Rabbena atina duası Bakara suresinin 201, Rabbenağfirli duası da İbrahim suresinin 41. ayetidir.
Rabbena Duası Fazileti
Affa ve afiyete kavuşan, dünya ve ahirette kurtuluşa ermiştir" (Tirmizi) buyurulmaktadır. Rabbenağfirli, İbrahim Suresi'nin 41. ayet-i kerimesidir. Namazların son oturuşunda Rabbena duasının devamında okunur.
Rabbenâ âtinâ fid'dünyâ haseneten ve fil'âhireti haseneten ve gınâ azâbennâr. Birahmetike yâ Erhamerrahimîn. Rabbenafirliğ duası İbrahim suresinin 41. ayetidir.
RABBENA VE RABBENAĞFİRLİ DUASI KUR'AN'I KERİMDE GEÇİYOR MU? Rabbena duasının hem ilk kısmı hem de ikinci kısmı Kur'an'ı Kerim'de ayet olarak geçmektedir. "Rabbena Atina" bölümü Bakara Suresi'nin 201. ayetinde geçmektedir.
Bize bu dünyada da iyilik ver, ahirette de ve bizi ateş azabından koru” diye dua ederler. Onlardan bazıları da: “Ey Rabbimiz bize dünyada devlet, iyilik ve güzellik, bol servet, sağlık, emniyet, salih-sâliha eşler ve sâlih evlatlar ver. Âhirette de güzel mükâfatlar ver.
İlgili 38 soru bulundu
İman etmedikleri sürece Allah'a ortak koşan kadınlarla evlenmeyin. Şundan emin olun ki imanlı bir câriye, sizin hoşunuza gitse de müşrik bir hür kadından iyidir. İman etmedikleri sürece Allah'a ortak koşan erkeklerle de kadınlarınızı evlendirmeyin.
İyi sayılan bir söz ve bir bağışlama, arkasından eziyet gelen bir sadakadan daha iyidir. Allah zengindir, halîmdir. Ey iman edenler! Allah'a ve âhiret gününe inanmadığı halde malını insanlara gösteriş yapmak için harcayan kimse gibi sadakalarınızı başa kakmak ve incitmek suretiyle boşa çıkarmayın.
Rabbena Kaç Ayet? Rabbena dualarının toplamda iki ayet olduğunu söylemek mümkündür. Rabbena atina duası Bakara Suresindeki bir ayetten alınmıştır, ancak ayetin tamamı değildir. Rabbenağfirli duası ise İbrahim Suresindeki bir ayetin birebir aynısıdır.
İbrahime ait olan ve İbrahim suresinin 41. ayetinde yer alır. Her iki dua da Kuran-ı Kerim'de ayet olarak geçer.
Müslümanlara farz olan günde beş vakit namazların vazgeçilmez duası "Ettehiyyatü duası"dır. Kılınan tüm namazların hem ilk oturuşunda hem de son oturuşlarında Ettehiyyatü okunur. Ettehiyatü ya da "Tahiyat Duası" olarak da bilinen bu dua Kuran'da geçmediği için ayet değildir.
201-202. âyetlerde ise Allah'tan hem dünya hem de âhiret iyiliğini isteyenler ve cehennem azâbından Allah'a sığınanlar methedilir ve dünyada yaptıkları sâlih amellerin, dua ve istiğfarların mükafatının âhirette onlara verileceği müjdelenir.
Gerekmezse de, Kur'an-ı kerimdeki sırasına göre okumak iyi olur. Sual: Namazda, Salli Bârik'lerden sonra, Rabbenâ âtinâ'yı dua olarak okurken, Bi-rahmetike yâ erhamerrâhimîn'i eklemek gerekir mi? Gerekmez, fakat dua olarak okunduğu için eklenmesinin de mahzuru olmaz.
'Rabbena atina min ledunke rahmeten ve heyyı lena min emrina reşeda. ' (Ey rabbim! Sen bizi katından rahmet ev ve işimizde bizler için başarılar hazırla.) Bu dua her gün 70 kere okunursa Allah'ın (cc) izni ile iş bulunur.
"Seni her türlü noksandan tenzih ederiz. Senin bize öğrettiğinden başka bilgimiz yoktur. Muhakkak ki sen, ilmi ve hikmeti her şeyi kuşatan Alîm-i Hakîmsin." (Bakara, 2/32). Bu ayet bütün Risalelerin bitişlerinde ve sonlarında okunan bir gelenek, bir âdet olduğu için, burada ifade edilmiştir.
Rabbena duası Bakara suresinin 201 ayetidir. Rabbenağfirli duası da İbrahim suresinin 41. ayetidir, olacaktır.
RABBENA ATİNA DUASI ANLAMI
"Allah'ım! Bize dünyada iyilik ve güzellik, ahirette de iyilik, güzellik ver. Bizi ateş azabından koru."
Salli Barik duaları olarak da bilinen Allahümme Salli ve Allahümme Barik duası okunuşu, namazın sonunda selam vermeden önce yapılır. Salli Barik duaları, Kur'an-ı Kerim'de geçmediği için ayet değildir.
Allah'ım! Bize dünyada iyilik ve güzellik, ahirette de iyilik, güzellik ver. Bizi ateş azabından koru.
Peygamber (s.a.s) Rabbena dualarını okumuş ve Müslümanlara öğretmiştir. Bu duaların okunması sünnet olarak bilinmektedir. Ayrıca namazların dışında da af ve mağfiret dilenmesi ile Allah'ın (c.c) yardımları için bu duaların sık sık okunması tavsiye edilmektedir. - Ve kınâ azâbennâr.
Ya erhamerrahimin ifadesinin anlamı 'Merhametlilerin en merhametlisi (olan Allah)' demektir. Resülullah Hz. Muhammed (Aleyhisselam) şöyle buyurmuştur: Allahü Teala'nın bir meleği vardır, bu melek “Ya Erhamerrahimin ” diyen kimseleri takip eder.
Vakit namazlarının son oturuşlarında okunur. Rabbena duaları okumak zorunlu değildir ve sünnettir. Müslüman alemi için mühim bir yere sahip olan Rabbena duaları; Rabbena Atina duası Ve Rabbenağfirli duası olmak üzere iki tanedir.
Namazda Fatiha'dan sonra okunması gereken asgari miktar, kısa üç ayet veya buna denk bir uzun ayettir. "rabbenağfir li..." ayet-i kerimesi İbrahim (14/41) suresinin kırk birinci ayeti olduğu için, her ne kadar dua içerse de namazda zammı sure olarak okunmasında sakınca yoktur.
Tağutu (saptırıcıları) inkar edip Allah'a inanan kimse, kopmak bilmeyen sağlam bir kulpa sarılmıştır. Allah işitendir, bilendir.
Kadınlarınız sizin tarlanızdır; tarlanıza (haram kılınmış zamanlar müstesna) istediğiniz zaman varın. Kendiniz için (salih çocuklar edinerek) önceden (güzel ameller) takdim edin, Allah'tan sakının. O'na, hiç şüphesiz kavuşacağınızı bilin ve (bunu), iman edenlere müjdele. Kadınlarınız, sizin tarlanızdır.
Ey iman edenler! Allah'a ve ahiret gününe inanmadığı halde malını gösteriş için harcayan kimse gibi, başa kakmak ve incitmek suretiyle, yaptığınız hayırlarınızı boşa çıkarmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri