Şehrin simgeleri başta olmak üzere çeşitli hediyelik eşyaların bulunduğu Edirne'de ekonomik açıdan uygun fiyatlarla hediye alınması mümkündür. Edirne denilince akla gelen hediyelik eşyalar arasında buzdolabı magnetleri, Edirne peyniri, kavala kurabiyesi, mis sabunu, Edirne kari ve aynalı süpürge bulunmaktadır.
Edirne'nin başlıca yöresel yemekleri arasında; Tava Ciğeri, Ciğer Sarma, Piyaziye, Mutancana, Elbasan Tava, Mamzana, Kandilli Mantı, Zerde, Gerdan Tatlısı ve Zirva yer almaktadır. Türkiye mutfağı açısından da popüler olan Tava Ciğeri, Edirne yöresine ait bir yemektir.
Edirne yurdumuzun kuzey batısında olup 41 40 kuzey paraleli, 26 34 doğu meridyenleri arasında yer almaktadır. Kuzeyinde Istranca Dağları, orta bölümünde Ergene Havzası, güneyinde dağ ve platolar ile Meriç Deltası bulunur. Edirne'de bulunan nehirler içinde en büyüğü Meriç nehridir.
Edirne'de çok fazla tatlı çeşidi olmamasına rağmen, şehrin lezzet simgesi haline gelmiş ve en az ciğercileri kadar bol, şekerci dükkanları da bulunuyor. Bu şekerciler, Acıbadem kurabiyesi, bademli Edirne kurabiyesi, kişniş şekerleri, deva-i misk helvası, lokum ve dillere destan Edirne badem ezmesi satıyorlar.
İlgili 37 soru bulundu
Edirne ilinde ekim alanıyla öne çıkan başlıca meyve- ler; ceviz, badem, elma , armut ve kirazdır. Tarla tarımı şeklinde yapılan karpuz, kavun, domates üretimi dışında diğer sebzelerin pazar için üretimi oldukça azdır.
Tarım: Edirne'de çeşitli tarım ürünleri yetişir. Ovaları çok bereketlidir.Tarla tarımı çok gelişmiştir. Tahılda buğday, sanâyi ürünlerinde şekerpancarı ve ayçiçeği ön sırayı alır. Meyvecilikte, kavun, karpuz yetiştiriciliği ve bağcılık ileridir.
Edirnenin simgesi - Meriç Köprüsü
Edirne Osmanlı Devleti'nin yeni başkenti olmuştur. Osmanlı Devleti'nin Balkanlarda gerçekleştireceği fetih hareketlerinin önü açılmıştır. Bizans İmparatorluğu'nun Balkan coğrafyasıyla olan bağlantısı kesilmiştir ve imparatorluk İstanbul'a sıkışmıştır.
Buğday, pirinç, ayçiçeği, şekerpancarı, fasulye, susam, kolza, domates, patlıcan, pırasa ve lahana ilde yetiştirilen başlıca tarım ürünleridir. Meyve olarak kavun, üzüm, karpuz, elma, armut, erik, kızılcık ve bâdem önemli yer tutar.
Çeşitli sos ve baharatlarla sunumu yapılan mamzana yemeği, öğle ve akşam yemeklerinin sevilen tadıdır. Şehrinde bulunan et ve tava lokantalarında kolaylıkla bulunabilen mamzana, sevilen yöresel yemeklerdendir.
Edirne yöresinde Giyim : Erkek giysileri; İç gömleği, (ten fanilası) iç donu (kısa ve uzun) mintan, salta, cepken, yelek, aba, çuha potur, (kara kaytan işlemeli) , kürk, içi kuzu postu ile kaplı gocuk, cübbe, bele sarılan yün kuşak, boyun atkısı, Başlıklardan; takke, sarık, kavuk, külah, yün başlık, fes .
Hem Sakin Hem İstanbul'a Yakın Bir Şehir
Başta ev kiraları olmak üzere genel olarak gayrimenkul fiyatları, Edirne'de diğer küçük şehirlere oranla ortalamayı aşabilse de kent genel olarak her alanda uygun fiyatlar sunuyor.
Edirne'de yer alan başlıca gezilecek yerler arasında Enez Kalesi, Bayezid Köprüsü, Edirne Büyük Sinagogu, Selimiye Camii, Üç Şerefeli Cami ve Karaağaç Tren Garı bulunmaktadır. Şehir merkezinden 80 kilometre uzaklıkta yer alan Enez Kalesi, her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
Edirne, Mehmet Akif Ersoy'un 'Edirne' isimli şiirinde de ifade ettiği gibi 'Şarkın demir kilididir'. Edirne Osmanlı Devletinde Orhan Bey'in vefatından sonra padişah olan I. Murad tarafından 1361 yılında fethedilmiştir" dedi.
Adrianopolis zamanla Adrianople/Adrianopel olarak değişti. Osmanlı dönemi başlarında Edrinus/Edrune/Edrinabolu/Endriye diye anıldı. 1476'da yazılan Aşıkpaşazade Tarihi'nde kentin adı Edrene olarak geçer. XVI.yy başlarında kentin Edirne olarak adlandırıldığı görülür.
Etimoloji. Edirne adı, kentin Latince ve Yunanca ismi olan Hadrianoupolis (Hadrianus'un kurduğu şehir, Hadrianus'un şehri) sözcüğünün Türkçede Edrenebol, Edrene ve Edirne olarak evrimleşmesiyle bugünkü hâlini almıştır.
Edirne, Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapmış ve Doğu Trakya'dan Avrupa'ya açılan bir kapı olarak üst düzeyde önem verilmiş bir şehir. Tarihi dokusu da bu şehri çok farklı bir noktaya koyuyor. Şehrin şu anki adını almadan önceki adı Hadrianapolis, yani Kral Hadrian'ın şehri anlamına gelen bu kelime.
Edirne'de bulunan başlıca tarihi yapılar arasında Selimiye Camii, Kutsal Büyük Sinagog, Meriç Köprüsü, Rüstem Paşa Kervansarayı, Eski Ulu Camii ve Sveti Georgi Bulgar Kilisesi bulunmaktadır.
Ormanlarında meşe, kızılçam ve karaçam ağaçları çoğunluktadır. Koru Dağları ile Saros Körfezi arasında kalan kısım makiliktir.
Edirne ilinin ilçeleri, Edirne (il merkezi) Enez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri