Bu kelime genellikle Etüd şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Etüt şeklinde olmalıdır.
Etüt TDK'ya göre nasıl yazılır diyenler için kelimenin doğru yazılışı Etüt şeklinde olması gerekmektedir.
Sonuç olarak “blok” sözcüğü ünlü eki aldığında, “hukuk”ta olduğu gibi “bloka / bloku” diye yazılmalıdır. “Klik”in yazımı da “blok”a benziyor ama bu sözcük ünlü eki aldığında “kliki” biçiminde değil “kliği” diye yazılıyor. Bu farklı yazımların gerekçelerini açıklamak ise dilbilimcilere düşüyor…
TDK'ya göre tıraş kelimesinin doğru yazılışı "tıraş"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Espri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "espri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise espiri şeklindedir.
İlgili 44 soru bulundu
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
TDK'ya göre maydanoz kelimesinin doğru yazılışı "maydanoz"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
afyon ruhu, katran ruhu, lokman ruhu, nane ruhu, tuz ruhu vb. ç. Yol ve ulaşımla ilgili birleşik kelimeler: Arnavut kaldırımı; çevre yolu, deniz yolu, hava yolu, kara yolu, keçi yolu; köprü yol vb.
OLAĞANÜSTÜ MÜ, OLAĞAN ÜSTÜ MÜ? TDK sitesinde sözlükten arama yapıldığında kelimenin, olağanüstü şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Olağan üstü yazımı ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"olağanüstü"dür.
Her ne kadar dilimizde bazı birleşik kelimeler bulunsa da hoşça kal aslında onlardan biri değildir. Türk Dil Kurumu'nun (TDK) belirttiği üzere bu kelime grubunun, "hoşça kal" olarak ayrı yazılması gerekir. Aşağıda ise yanlış kullanımına dair örnekler paylaşılmıştır.
UYARI: Bazı alıntı kelimelerde yumuşama olmaz: ahlak / ahlakın, cumhuriyet / cumhuriyete, evrak / evrakı, hukuk / hukuku, ittifak / ittifaka, sepet / sepeti, tank / tankı vb.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr. Alâaddin Yavaşça; Sayın Prof. Dr.
KANAAT KELİMESİNİN ANLAMI
Elindekinden hoşnut olma durumu, kanıklık, yeter bulma, yetinme, fazlasını istememe, doyum. Kanma, inanma: Kanış, kanı, inanç, düşünce anlamlarına gelir. Bu kelime genellikle kanağat şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kanaat şeklinde olmalıdır.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
TDK'ya göre inisiyatif kelimesinin doğru yazılışı "inisiyatif"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre karnabahar kelimesinin doğru yazılışı "karnabahar"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
Öngörü kelimesinin doğru yazılışı "öngörü" şeklinde olmalıdır. Kelimenin ayrı olarak ön görü şeklinde yazılması durumunda ise bir yazım yanlışının oluştuğunu söylemek mümkün olmaktadır. Öngörü kelimesinin doğru bir şekilde yazılması için birleşik olarak yazılması gerektiği söylenebilir.
Ev kelimesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: aşevi, bakımevi, basımevi, doğumevi, gözlemevi, huzurevi, kahveevi, konukevi, orduevi, öğretmenevi, polisevi, yayınevi vb.
Türk Dil Kurumu (TDK)'nın sitesinde doğru yazılış "suçüstü" olarak verilmiştir. 1. isim, hukuk Birini suç işlerken yakalama, cürmümeşhut, meşhut suç. TDK'ya göre doğru yazımı da "suçüstü"şeklindedir.
Kelime birçok kişi tarafından ayrı yazılsa da aslında doğru olanı birleşik olarak yazmaktır. Türk Dil Kurumu da bu karışıklığa bir son vermiş ve kelimenin doğru yazımının birleşik olarak yazılması gerektiğini vurgulamaktadır. Kelimenin doğru yazılmış halı "kuruyemiş" şeklinde yazılmış olanıdır.
Aferin sözcüğü, aferim şeklinde yazılabiliyor. Aferim şeklinde yazılması durumunda büyük yazım hatası yapılıyor. Aferin şeklinde yazılması gereken bir sözcük türüdür. "Aferin" şeklinde yazılması, TDK tarafından doğru olarak belirlenen yazım şeklidir.
TDK'ya göre asfalt kelimesinin doğru yazılışı "asfalt"dır.
Bu gelime çoğu zaman "saklanbaç" olarak kullanılmakta olsa da bu yazım biçimi bütünüyle yanlış olmaktadır. Bu kelimenin doğru yazım şekli" saklambaç " olarak yazılanı ve telaffuz edilenidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri