Kişileştirme (Teşhis): İnsan dışındaki canlı veya cansız varlıklara insanlara ait özelliklerin verilmesidir.
Ağustos böceğinin karıncayla alay etmesi ve saz çalması teşbih sanatına örnek olarak gösterilebilir. Her iki özellik de insana özgüdür. "Kuşlar, senin uzak diyarlara gittiğini söylediler bana." 'Kuşlar' konuşmaktadır, kişileştirme yapılmıştır. Kişileştirme konu anlatımı ile ilgili detaylara yukarıda değindik.
Hem manzum eserlerde hem de masal, destan, öykü ve roman gibi olay yazılarında anlatımı güçlendirmek için birçok söz sanatı kullanılır. Bu söz sanatlarından biri olan teşhis sanatının diğer adı kişileştirmedir. Teşbih, bitkilere, nesnelere ve hayvanlara insani özelliklerin verilmesi anlamına gelir.
Rüzgâr, insan gibi sevinmekte, sevincinden ağlamakta, gülüp haykırmaktadır. Böylece kişileştirme gerçekleştirilmiştir. Kendisine benzetilen "insan" söylenmediği, gülmek, ağlamak, sevinmek, haykırmak gibi insana ait özellikler 'benzetme yönleri' belirtildiği için kişileştirme gerçekleştirilmiştir.
3- Kişileştirme:
İnsan dışında canlı - cansız tüm varlıklara insana özgü nitelikler verilmesine denir. Teşbih adıyla da bilinen bu sanata masal ve fabl türündeki eserlerde sıklıkla raslanır.
İlgili 20 soru bulundu
Kişileştirme sanatının olduğu metinlerde genellikle konuşturma sanatı da olur. Her konuşturma sanatı aynı zamanda kişileştirmedir ancak her kişileştirme, konuşturma olmayabilir. Çünkü kişileştirme sanatında konuşturmanın dışında ağlama, üzülme, gülme, alaylı bakış, düşünme gibi insana ait özellikler de olabilir.
Benzetme: Herhangi bir cümlenin anlamını kuvvetlendirmek ve etkisini arttırabilmek için, farklı yönlerde ilgisi bulunan iki şeyden zayıf olanın kuvvetli olana benzetilmesi benzetme olarak bilinmektedir.
Konuşturma sanatı aynı zamanda intak sanatı olarak da bilinmektedir. Kişileştirilen canlı ya da cansız varlıkların konuşturulmasına konuşturma sanatı denir. Burada unutulmaması gereken her konuşturma bir kişileştirme anlamına gelmektedir.
istanbul veya www.kisisellestirme.istanbulkart. istanbul adreslerinden gerekli bilgiler doldurularak kartlar kişiselleştirilebilir. Ayrıca 153 ile iletişime geçilerek de kartların kişiselleştirme işlemi yapılabilecek. Kişiselleştirme işlemi sadece kırmızı renkli anonim İstanbulkart'ta yapılabilecek.
Teşhis sanatı ise, insan dışındaki varlıklara insana özgü özelliklerin verilmesine denir. Diğer adıyla kişiselleştirme olarak bilinir. Bu sanatta hayvanlara, bitkilere ve diğer varlıklara insana özgü özellikler verilir. Bu sayede ifade daha çekici hâle getirilmiş olunur.
Kişileştirme ve Konuşturma sanatı ise insan dışındaki tüm canlı - cansız varlıklara insani özellikler verilmesidir. Fabl ve masallarda hayvanların konuşması bu sanata örnek olarak gösterilebilir.
Kişileştirme (Teşhis)
İnsan dışındaki canlı veya cansız varlıklara insanlara ait özelliklerin verilmesidir.
Teşhis, hayvanlara ve cansız varlıkları, insana özgü vasıflarla anlatma sanatıdır. Bu nedenle, teşhisin diğer adı kişileştirmedir. Bu sanat bazı edebi eserlerde ''intak'' ile birlikte yapılır. İntak ise konuşturma sanatı anlamına gelir.
İçerik Kişiselleştirme; sunulacak hizmeti, ilgili alanlarınız, lokasyonunuz, cinsiyetiniz, yaşınız, hobileriniz, aramalarınız gibi birçok veriye dayanarak sizin için size özel hale getirmek olarak adlandırılabilir.
Söz sanatları Türk edebiyatında beş adet olacak şekildedir, bunlar arasında abartma (mübalağa), benzetme (teşbih), kişileştirme (teşhis), karşıtlık (tezat) ve konuşturma (intak) gibi sanatlar yer almaktadır.
İstanbul büyükşehir gene yapmış yapacağını İstanbul kartlarına %100 zam gelmiş boş kartı 25 TL'di 50 TL olmuş mavi ® kart öğrenci kartı ücretsiz kart çıkarmak 35 TL'den 60 TL olmuş.
İstanbulkart Mobil Uygulama
unvanı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve iştirak firmalarının yanı sıra ilçe belediyelerine bilişim desteği sağlamak amacı ile kurulmuştur. Belbim A.Ş., İstanbul toplu ulaşımında kullanılan, Türkiye'nin ilk 'Elektronik Ücret Toplama Sistemi'nin kurucusudur.
Bu nedenle İstanbulkart'ı kişiye özel kılmak isteyen İBB, İstanbulkart'ta yeni bir düzenlemeye gidiyor. “İstanbulkart artık sana özel” mottosuyla hareket eden İBB, anonim kartları da kişiye özel kılacak. Bu sayede vatandaşın bakiyesini güvence altına alan İBB, aynı zamanda vatandaşı birçok kampanyadan faydalandıracak.
Hayvanların, bitkilerin, masa ve sandalye gibi cansız varlıkların insanlar gibi konuşmasına, intak ya da konuşturma sanatı adı verilir. Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un kaleme aldığı Benim Adım Kırmızı adlı romanda, köpek ve kuyunun konuşması, konuşturma sanatına örnek olarak gösterilebilir.
Abartma (Mübalağa)
Bir şeyin özelliklerini, bir olayı veya bir durumu olduğundan daha büyük veya daha küçük göstermeye abartma denir. Örnek: Çantayı taşımaktan kolum koptu. Karacaoğlan bu dörtlükte memleketinden ayrı olmanın verdiği acıyı abartarak anlatmıştır.
Edebiyatta tezat, birbirinin zıddı olan duygu, düşünce ve durumları; aralarında bir ilgi kurarak aynı cümlede, mısrada veya beyitte dile getirme sanatıdır. Hem nazımda hem de nesir de görülebilir. Ayrıca tıbak, mutâbakat, tatbîk ve tekâfu isimleriyle de bilinir.
5- Tezat: Zıt anlamlı kelimelerin ya da karşıt kavramların bir arada kullanıldığı söz sanatıdır. Anlatımı güçlendirmek için tüm yazılı eserlerde sıklıkla kullanılır.
Teşbih, "benzetmek" manasına gelir. İfadeyi kuvvetlendirmek için aralarında benzerlik bulunan iki kavramdan zayıf olanın güçlüye benzetilmesidir.
Kişileştirme, insana ait olan özelliklerin insan dışındaki diğer canlılara atfedilmesi olarak bilinir. Antropomorfizm veya insan biçimcilik olarak da bilinen kişileştirme, mecazlı bir anlatım özelliği taşır. Kişileştirme, bazen benzetme bazen de kapalı istiare biçimindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri