Ahmet Haşim ölümü böbrek rahatsızlığından dolayı gerçekleşmiştir. 1928 yılında yakalandığı böbrek hastalığının tedavisi için yurt dışına gitmiştir. Ancak tedavi başarılı olamadığı için 1933 yılında vefat etmiştir.
Ahmed Haşim (1887, Bağdat - 4 Haziran 1933, Kadıköy, İstanbul), Fecr-i Ati topluluğu üyesi Türk şair ve yazar.
Nitekim şair, estetik gücünü annesiyle arasındaki güçlü sevgi bağına ve ilk anılarının kaynağı olan Bağdat'a borçluydu. Şair, akşamı ve hüznü buralarda tanımıştı. Bu iki mevzu, Haşim'in sanat anlayışındaki akşam esintilerini bir nebze de olsa açığa çıkarır.
"Ömrüm benim için bir ateşti" diyen usta yazar, yaşamının son günlerinde "Güzin" ismiyle seslendiği Zarife Özgünlü ile evlendi. Haşim, hastalığı yeniden nüks edince 4 Haziran 1933'te Kadıköy'deki evinde, 49 yaşındayken vefat etti ve Eyüp Mezarlığı'na defnedildi.
Ahmet Haşim, 4 Haziran 1933 yılında, 46 yaşında vefat etmiştir.
İlgili 38 soru bulundu
Türk şiirinde önemli bir yere sahip olan Ahmet Haşim bütün şiirleri geniş okur kitlesine ulaşmıştır. Ancak genel olarak herkes tarafından bilinen en iyi şiiri Merdiven adlı eseridir.
Edebiyat hocası Ahmet Hikmet o cevheri hemen keşfetti. Herkes “Arap Haşim” derken ona, hocası “Şair” diye çağırmaya başladı Haşim'i. Türkçe yazdığı o muhteşem şiirlerle, onu “Arap” diye aşağılayanların yüzüne bir tokat gibi inmeye başladı bir süre sonra. Yine de lakabı “Arap” kaldı.
Ahmet Hâşim, Türk düzsözünün gazete fıkrası türündeki en güzel örneklerinin yer aldığı Bize Göre kitabında, gündelik yaşamdan izlenimlerini, gündelik yaşamın kendisine duyurup düşündürdüklerini yansıtır. Bu yazılarındaki "insan", Ahmet Hâşim'in kendisidir ve toplumu anlatırken, bir az da kendisini anlatır.
Birinci Dünya Savaşı'nda, askerken Anadolu'nun birçok yerini gördü. Avrupa'daki şiir cereyanlarını yakından takip eden Ahmet Haşim'in Göl Saatleri ve Piyale isimli şiir kitapları Türk şiirinin en önemli eserleri arasında yer alır. Hayatı boyunca yaklaşık doksan beş şiir yazmıştır.
Ahmet Haşim, Tük edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Önceleri Tanzimat sanatçıları olan Abdülhak Hamit ve Muallim Naci'nin şiirlerinin etkisinde kalan şair daha sonra Servet-i Fünun sanat anlayışına uygun şiirler yazar.
Ahmet Haşim'in şiirleri 2. Meşrutiyetin edebi karmaşasında kendini göstermiştir.1921 yılında basılan ilk şiir kitabı Göl Saatleri Ahmet Haşim'in en önemli eseridir.
kendisinin çok çirkin bir insan olduğuna inanan ahmet haşim'in tüm yaşamına yaydığı aktivite.
1885 tarihinde Bağdat'ta doğdu. Soyu baba tarafından Alusîzadelere, anne tarafından Kahyazadeleredayanır. Babası Arif Hikmet Bey kaza kaymakamlıklarında bulunduktan sonra Fizan müsteşarlığından emekliye ayrıldı. Ahmed Haşim Bey'in ilk eğitimden sonra 1896 yılında İstanbul'a geldiği zaman Türkçe konuşamadığı söylenir.
Ahmet Haşim, şiirlerinde musikiye de yer verirken empresyonizmle sembolizmin etkisiyle eserlerini ele aldı. "Sanat için sanat" anlayışını benimseyen başarılı edebiyatçı, şiirlerinde imge ve iç ahenk bakımından zengin bir üslup kullanırken Türk edebiyatında "akşam şairi" olarak tanındı.
Türk edebiyatının önemli şairlerinden bir tanesi Ahmet Haşim'dir. Bu önemli şairin en önemli eserlerinden biri olan Merdiven şiiri; insanı hüzne boğan ve oldukça duygu dolu bir şiirdir.
Ahmed Hâşim, edebiyatımızın, hemen tek sembolist şairi olarak şöhret bulmuş- tur.
Böylece Haşim'in fikir ve sanat dünyasına dair ipuçlarına ulaşılarak, Arapça, Farsça ve Fransızca'yla zenginleştirdiği Türkçe'sini içerik olarak milli unsurlardan ödün vermeden kullanmış olduğu sonucuna vardık.Çalışmamızın sanatçıyla ilgili yapılacak yeni çalışmalara ışık tutacağı kanaatindeyiz.
Haşim de şiiri, “söz ile musiki arasında sözden ziyade musikiye yakın mutavassıt bir lisan” olarak tanımlamıştır (Kolcu 2009, 30). Şeyh Galip, Abdülhak Hâmit, Cenap Şahabettin'i kısmen içine alan bir şiir mıntıkasındadır. Fakat onun asıl üstadları Fransız 'Symboliste'leriydi” der (Hisar, 1969: 136).
Bize Göre Kitap Açıklaması
100 Temel Eser arasına girmesiyle eserin okur sayısında artış olmuş ve özellikle liseli öğrenciler Ahmet Haşim'in nesir yazılarıyla buluşmuştur.
Haşim bin Abdümenaf (Arapça: هاشم بن عبد مناف; yaklaşık 464 - 497), İslâm Peygamberi Muhammed'in anne ve babasının ortak cetleri olan Mürre bin Kâ'b'ın oğlu Kusay bin Kilab'ın torunudur.
Babası Haşim bin Abdümenaf, annesi de Medineli Neccaroğulları'na mensup Selma bint Amr'dır. Haşim bin Abdümenaf, ticaretle uğraştı. Abdülmuttalib doğduğu zaman, saçında veya perçeminde bulunan beyazlıktan dolayı ona Şeybe veya Şeybetü'l-Hamd denilmiştir.
Hâşimoğulları veya Hâşimîler (Arapça: هاشمي), Benî Haşim kabilesine bağlı bir Kureyş boyu. Ayrıca kan bağı ve kabile birlikteliği yoluyla Kızıl Deniz boyunca kurulan hanedanların sahibi olan boy. Sülale ismini İslam peygamberi Muhammed'in büyük-büyükbabası Haşim bin Abdimenaf'dan alır.
Fecr-i Ati Edebiyat-ı Cedide ile Milli Edebiyat arasında bir köprü görevi görür. Fecr-i Ati'nin en önemli temsilcisi Ahmet Haşim'dir.
Sembolizm akımının öncü şairlerinden olan Ahmet Haşim, 1887 yılında Bağdat'ta dünyaya gelmiştir, 04 Haziran 1933'te ise İstanbul'da vefat etmiştir. Ahmet Haşim hangi topluluk ve dönem şairi olduğu kısaca bu şekilde özetlenmektedir.
Ahmet Haşim'in İkdam gazetesinde çıkan köşe yazılarından seçilen denemelerle Paris seyahati izlenimlerinden oluşan Bize Göre 1928 yılında yayımlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri