Gemlik Kıvırcık Sele Zeytin; Zeytin hasat döneminin en sonunda siyah olgunluk derecesine ulaşmış ve tuz ile kat kat karıştırılarak kimyasal kullanılmaksızın yenilebilme olgunluğu kazandırılmış siyah zeytindir.
Yeşil elma gibi, pırıl pırıl, üstü minik benekli bir meyve. Dalında olgunlaştıkça rengi önce morlaşıyor, sonra kararıyor. Dalında biraz daha durdukça hem yağlanıyor, hem de derisi buruşuyor. Zeytinciler bu derisi buruşmuş siyah zeytine kıvırcık diyorlar.
Gemlik zeytinini diğer zeytinlerden ayrıcalıklı kılan bir yanı daha vardır. Dünya zeytin sektöründe işaret simgesine sahiptir ve bu Gemlik zeytinin kendine özgü lezzet aroma ve renk kalitesinin olduğunu tescillemektedir. Dünyanın en iyi zeytini olma özelliğini de taşımaktadır.
Yeşil kırma zeytin olarak da bilinen Çekişte Zeytin, biyolojik çeşitliliği destekleyen kadim üretim yöntemleriyle üretilen erkence zeytininin Ege'nin yerel lezzetlerinden birine dönüşme öyküsünü geçmişten günümüze taşıyor. Çekişte zeytinler, Kızıldağ Önemli Doğa Alanı'ndaki zeytin ormanlarından toplanıyor.
5 kglık bidona 3 kg zeytin ve 1, 5 su bardağı kaya tuzu olarak ikiye ayırıyoruz, siz bir tek tuzu ikiye bölün, bidon zaten 3 kg zeytin alıyor. Sonra bir sıra zeytin, bir sıra kaya tuzu serperek, zeytinimizin ağzını kapatıyoruz gün aşırı zeytin bidonumuzu bir kaç kere sallıyoruz 3-4 hafta sonra zeytinimiz olur.
İlgili 43 soru bulundu
Sele zeytin, çok daha yoğun meyvemsi tada ve kıvırcık bir yapıya sahip olur. Salamurada beklemediği ve dalından kıvırcık halde toplanan zeytinler, tuzda bekledikleri süre boyunca suyunu salarak daha fazla kıvırcık hale gelirler. Sele zeytini, bu kadar kısa bir teknikle hazırlanır.
Yağlı sele zeytin düşük derişimli alkali salamura çözeltisi ile kısa süre işlenmesinden sonra yıkanıp uygun kaplarda içine bitkisel yağ katılarak yapılan zeytinlerdir.
Gemlik zeytini, isminden de anlaşılacağı üzere Bursa'nın Gemlik ilçesinde yetiştirilen zeytin çeşididir. Gemlik zeytini, küçük çekirdekli, ince kabuklu ve bol etli olması sebebiyle daha çok sofralık olarak tüketilmektedir.
Yukarıda görmüş olduğumuz yağlık zeytin türleri, zeytin çeşitleri ve özellikleri en verimli zeytin cinsi bakımından incelendiğinde; yağ kalitesi bakımından en iyi zeytin Ayvalık-Edremit, verim olarak ise Gemlik çeşididir.
Kokteyl yeşil zeytin, farklı renklerde olgunlaşmış zeytinlerin bir araya getirilmesiyle üretilmektedir. Yıkanıp temizlendikten sonra fermente edilerek tatlandırılan zeytinler, kokteyl yeşil zeytin olarak tüketicilerin sofralarında yerini almaktadır.
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Kırma Domat cinsi yeşil zeytinlerimiz zeytin kırma makinesinden geçirilerek içme suyu, kaya tuzu ve limon karışımından oluşan salamura suya konur. Elde taş kırma Domat cinsi yeşil zeytinlerimiz elde kırılarak yapılmaktadır.
Sayıca en fazla, verimi en yüksek zeytinin Ege Bölgesi'nde yetiştiği bilinir. Ege Bölgesi'nde en fazla zeytinin yetiştiği il Aydın'dır. Ege Bölgesi Aydın ili haricinde; Manisa'da da zeytinin verimi yüksektir. Ege'de Aydın'dan sonra en fazla zeytin Manisa'da üretilir.
Gemlik yöresinden siyah zeytin sofralık olarak en kaliteli zeytin türüdür. Zeytinin en büyük özelliği küçük çekirdekli, ince kabuklu ve etli oluşudur ki Gemlik bölgesinde bilindik en meşhur zeytindir. Sele zeytini kıvırcık ve tamamen tuzsuzdur.
Zeytin Çeşitleri
Yeşil zeytin, ham olarak toplanır, siyah zeytine kıyasla çok daha az tuzludur.
Trilye zeytini yapısı bakımından ve yetiştirilme tarzına bağlı olarak kilogram başına en çok yağ veren bir zeytin türüdür. Lezzeti ile ünlü olan trilye zeytini sofraların baş tacıdır. Trilye zeytini Gemlik ve Mudanya bölgelerinde yetişmekte olup çok uzun yıllardır bu bölgelerden ihracatı yapılmaktadır.
Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde “Pembe Çizme Zeytin” tipinde değerlendirilir, Siyah olum döneminde hasat edilerek siyah sofralık olarak “Sele” tipinde değerlendirilir. Taş arası, Aşı yeli, Tekir, Gülümbe, Şehir yağlık gibi isimler verilir.
Yeşil zeytinde ise su içeriği daha yüksek, A vitamini daha güçlü. Zeytinin yeşili de siyahı da hidroksitirozol başta olmak üzere fenolik bileşimlerden son derece zengin. Bu nedenle ikisi de “kansersavar” besinler listesinde.
Trilye zeytin çeşidi yüksek yağ oranına sahip olduğu için genellikle yağlık olarak kullanılmaktadır, yağ oranı ortalama olarak %25-30 arasındadır.
Trilye zeytini yapısı bakımından ve yetiştirilme tarzına bağlı olarak kilogram başına en çok yağ veren bir zeytin türüdür. Lezzeti ile ünlü olan trilye zeytini sofraların baş tacıdır. Trilye zeytini Gemlik ve Mudanya bölgelerinde yetişmekte olup çok uzun yıllardır bu bölgelerden ihracatı yapılmaktadır.
TİRİLYE ZEYTİNİ; Dünyadaki tek sofralık zeytin türüdür. Yağ oranı yüksek, ince kabuklu ve küçük çekirdeklidir. Çekirdeğinin diğer zeytin türlerine göre daha az pürüzlü olmasıyla da tanınır.
Ayvalık yöresinde yetişen Ayvalık cinsi siyah zeytinler geleneksel yöntemler kullanılarak seleler içerisinde sadece kaya tuzu ile % 100 doğal olarak üretilmektedir. Kostik ve boyar madde kesinlikle yoktur. Tuz oranı yüksek olmayıp orta derecedir, sert ve lezzetli bir zeytindir.
Yeşil zeytin içerisinde daha çok su bulundurur. Yeşil zeytindeki yağ oranı siyah zeytindekinin neredeyse yarısı kadardır. Yeşil zeytin, yağ oranının azlığı ile siyah zeytine göre daha düşük kalorilidir. Yeşil zeytin de A vitamini daha fazladır ve yeşil zeytinden üretilen zeytinyağları çok daha kalitelidir.
Bir bardak ılık suyun içine çok az miktarda zeytinyağı ekleyin. Eğer zeytinyağı baloncuklar çıkarıyor ve su yüzeyinde kalıyorsa gerçektir; sahte olduğu takdirde ise yağ suyun yüzeyinde bir süre hiç baloncuk çıkarmadan dairesel bir şekilde kalacak, ardından suya karışacaktır.
Tuz ve asi miktarlarında düşüklük olmasıyla pektin parçalayan mikroorganizmalar çalışır ve zeytin danesinin iskeletinde ana madde olarak bulunan pektin parçalanır. Dane de dolayısıyla yumuşar. Yumuşama ilerledikçe dane parçalana parçalana kokuşmaya neden olur ve yağ asitlerinin parçalanmasıyla asitlik çürüme yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri