Üretimde kullanılan tüm unsurlar üretim faktörleri içinde değerlendirilir. Sermaye, girişim, emek ve doğa genel en genel kategoriler olarak sıralanabilir. Girişimin getirisi sermayenin getirisi faiz, kar, doğanın getirisi rant ve emeğin getirisi ise ücret olarak tanımlanabilir.
Klasik ekonomide üretim faktörleri üç başlık altında sınıflandırılmaktadır. Bunlar: Emek, sermaye ve doğal kaynaklar (toprak)dır.
Bu faktörler; doğal kaynaklar, girişim, sermaye ve emek olarak örneklendirilebilir. Her bir üretim faktörünün ise belli başlı getirileri bulunmaktadır. Ayrıca üretim, dağıtım ve tüketim süreci de hem doğal hem de beşeri faktörlerden etkilenmektedir.
İşletmeler gerekli mal ve hizmetlerin üretimini gerçekleştirirken, birtakım üretim faktörlerini bir arada kullanmak zorundadır. Bu üretim faktörleri; doğa, emek (iş gücü), sermaye, girişimci (müteşebbis) ve teknoloji olarak beş grupta toplanabilir.
Üretim fonksiyonu
Ekonomide dört üretim faktörü vardır. girişimcilik (E) olarak sayılır.
İlgili 42 soru bulundu
Üretim Çeşitleri Nelerdir? Üretim çeşitleri endüstriyel üretim, fason üretim, yalın üretim, talaşlı imalat şeklinde çeşitlendirilebilir.
Bu faktörler; Emek, Sermaye, Doğa ve Girişimci olarak sıralanabilir.
(Factor demand) Bir firmanın üretim yapmak için gerekli olan unsurları satın alma veya kiralama isteğidir. Diğer faktörler sabit kaldığında, bir firmanın üretim sürecinde yer alan herhangi bir faktörden kullandığı miktar arttıkça marjinal faktör birimlerinin toplam üretime katkısı azalır.
Üretim; insan ihtiyaçlarını karşılamak için mal ve hizmetlerin miktarını ya da faydalarını artırmaya yönelik çabalar olarak tanımlanabilir. Bu sebeple üretim, imalat kavramından ayrılır; zira imalat, üretimden farklı olarak sadece bir malın sayısını ya da faydasını arttırma çabasıdır.
2. Üretim Faktörleri: Üretim faktörleri, üretimde kullanılan unsurlara verilen genel isim. Üretim faktörleri, doğa, emek, sermaye ve girişimcidir.
Beşeri faktörler ise turizm, sanayi, ulaşım, tarım ve yer altı kaynaklarıdır. İlk yerleşim yerlerinin kurulmasından günümüze kadar nüfus dağılışını etkileyen faktörler bunlar olmuştur.
Üretimde kullanılan tüm unsurlar üretim faktörleri içinde değerlendirilir. Sermaye, girişim, emek ve doğa genel en genel kategoriler olarak sıralanabilir. Girişimin getirisi sermayenin getirisi faiz, kar, doğanın getirisi rant ve emeğin getirisi ise ücret olarak tanımlanabilir.
Üretilen malların ihtiyacı olan insanlar tarafından satın alınması ve kullanılıp harcanmasına tüketim denir.
Üretim, hizmet ve ürün üretimi olarak ikiye ayrılmaktadır.
Faktör piyasaları; emek sermaye, doğal kaynaklar ve müteşebbis gibi temel ekonomik faktörlerin üretilmelerini sağlayan piyasalardır. Ürün piyasaları ise; ara malı ve nihai mal üreten faktör piyasalarının sunduğu faktörleri kullanan piyasalardır.
Üretim faktör sahipleri gelirlerini faktörleri girdi olarak kullanan firmalardan sağlamaktadırlar. Emek geliri ücret, sermaye geliri faiz, toprak geliri ranttır.
Örneğin; temel anlamıyla üretim topraktan, hayvanlardan bitkilerden vb. ürün sağlama, mal ve hizmet olarak yeni şeyler ortaya koyma, üretme işi demektir.
Ücret: Ücret, yaptıkları hizmetin karşılığı olarak çalışanlara ödenen paraya denir. . İş gücünün yani emeğin karşılığı olarak ödenen paradır. Ücret, emeğin geliridir.
(Factor incomes) Üretim faktörlerinin üretim sürecine katılmaları sonucunda elde ettikleri gelirlerdir. Emekçiler ücret, sermaye sahibi faiz, toprak sahibi rant ve teşebbüs sahibi kâr elde eder.
Üretim faktörünün ilave biriminin kullanımı sonucu firmanın toplam gelirinde meydana gelen değişime marjinal ürün geliri denilmektedir. Üretim faktörünün ilave biriminin kullanımı sonucu firmanın toplam maliyetinde meydana gelen değişime marjinal faktör maliyeti denilmektedir.
ÜRETİM FONKSİYONU KAVRAMI
MAL VE HİZMETLERİ ORTAYA KOYMAK ÜRETİM İŞLEVİNİN GÖREVİDİR. ORTAYA KONULAN MAL VE HİZMETLERE İSTEK YARATMAK, ONLARI SATMAK VE DAĞITMAK İSE PAZARLAMA İŞLEVİNİN KAPSAMINA GİRER.
Bu yaklaşıma göre girişimci, ticari ürünler üretmek amacıyla çalışan, doğal kaynaklar ve sermayeden oluşan üretim faktörlerini bir araya getirme sorumluluğu olan kişilerdir.
Ekonomi bilimine göre başlıca üretim faktörleri şunlardır:
Emek (işgücü), Sermaye, Girişimci (müteşebbis), Teknoloji (üretim yöntemi). Emek: İnsanların veya iş görenlerin bir işte ortaya koydukları bedensel ve düşünsel (zihinsel) Çabalara emek veya işgücü adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri