Düşük risk grubu prostat kanserleri ameliyat edilmemeli ve aktif izleme alınmalıdır. Prostat kanserinin düşük risk grubu kanserleri 3 ayda bir kandan PSA değeri ölçümü ve bir yıl sonunda tekrar biyopsi ile izlenirler (Aktif izlem). Prostatın orta ve yüksek risk grubu kanserleri mutlaka tedavi edilmelidir.
Prostatın mekanik sıkıştırması sonucu en büyük hasarı mesane ve böbrekler görür. Tıpkı bir su hortumun ucunun tıkanması gibidir, hortumun gerisinde basınç artar, idrar geri tepmeye başlar, bunun sonucunda da mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlar meydana gelebilir.
Prostat bezinin dışında ve yakındaki dokularda büyüyen prostat kanserlerinin ilk tedavisinin bir parçası olarak hormon tedavisi ile birlikte kullanılır. Prostat kanseri ameliyat ile tamamen çıkarılmamışsa veya ameliyat sonrasında prostat bölgesinde tekrar eder ise radyoterapi kullanılır.
Eğer, ilaç tedavilerine rağmen işeme şikayetleriniz devam ediyorsa; ilaç tedavilerine rağmen tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarınız veya idrardan ciddi kanama şikayetleriniz oluyorsa; veya size idrar yapamadığınız için sonda takılmışsa ameliyat olma zamanınız gelmiş demektir.
Yayılım gösteremeyen prostata sınırlı (lokalize) prostat kanserine yakalanan hastaların ameliyat sonrası 10 yıllık sağ kalımları %95 oranlarındadır. Dolayısıyla erken evreli prostat kanserinde ameliyat oldukça başarılı bir yöntemdir.
İlgili 26 soru bulundu
Cerrahi riskler: Açık prostat ameliyatı, cerrahi riskler içerir. Bu riskler arasında kanama, enfeksiyon, anestezi komplikasyonları ve tromboembolik olaylar gibi ciddi komplikasyonlar yer alabilir. Bu nedenle, ameliyat öncesinde hastaların sağlık durumu detaylı bir şekilde değerlendirilmelidir.
Laparoskopik prostat kanseri ameliyatının genel riskleri arasında geçici veya uzun süreli iktidarsızlık, kısırlık, geçici veya uzun süreli idrar kaçırma, penis kısalması sayılabilir. Oldukça nadiren görülse de işlem bağırsak zedelenmesine neden olabilir.
Prostat hacmi 80 ml'den fazla olan kişilerde açık prostat ameliyatı veya günümüzde HoLEP ameliyatı önerilmektedir.
Prostat ameliyatı açık mı kapalı mı daha konforlu olur? Kapalı yöntem iyileşme açısından daha hızlı ve konforludur. Hasta bir iki gün içinde hastaneden taburcu edilir. Açık ameliyata göre sonda daha önce çıkarılır.
Ameliyata bağlı yara iyileşmesi 2-3 hafta gibi bir sürede tamamıyla iyileşse de ameliyat sonrası istenmeyen bazı idrar kaçırma ve sertleşme problemi gibi yan etkiler ömür boyu sürebileceği gibi 6ay veya 1 yıl sonra kısmen düzelebilmektedir.
Prostat kanseri ilk nereye sıçrar? Prostat kanseri genel olarak lenf düğümlerinde ve kemiklerde metastaz yapar. Bunların yanı sıra kolon ve bağırsaklara da yayılım özelliği gösterir.
Prostat kanseri tedavisinde kemoterapi hormon tedavisiyle birlikte uygulanır. Kemoterapi ayrıca radikal prostatektomi ameliyatından sonra da değerlendirilir. Kanserin türü, yayılma durumu, hastanın genel sağlığı tedavi sürecini ve aşamalarını şekillendirir.
Prostat kanseri tedavi ile tamamen yok edebilir ve bazı hastalarda olduğu gibi kısmen geriletilebilir.
Tüm erkeklerin yaşam boyu prostat kanserine yakalanma olasılığı yaklaşık %10-12 olarak bildirilmektedir ve prostat kanseri erkeklerde ikinci en sık görülen kanser türüdür. Ancak erken tanı ile prostat kanserinden tamamen kurtulma ihtimali (kür şansı) diğer birçok kanserden daha yüksektir.
Prostat kanserinin her evresinde etkili tedavinin mümkün olduğunu ve özellikle hastalığın prostat dışına çıkmadığı evrede tam şifa sağlanabildiğini unutmayın. Erken tanı için, ilk PSA testinizi 40 yaşında yaptırın ve özellikle 50 yaşından sonra prostat muayenesini için mutlaka belli aralıklarla doktorunuza başvurun.
En güncel verilere göre, prostat kanserinin tüm evreleri dahil edildiğinde: 5 yıllık bağıl sağ kalım oranı neredeyse %100'dür. 10 yıllık bağıl sağ kalım oranı %98'dir. 15 yıllık bağıl sağ kalım oranı %95'dir.
Prostat Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
TUR-Prostat ameliyatlarında sonra hasta, normal şartlarda 3 gün kadar hastanede yatar.
Prostat kanseri genellikle yavaş büyür, bu nedenle tekrar nüks etse bile, yıllarca sorun yaratmayabilir ve aktif izlemde kanserde ilerleme veya saptanabilir kanser odağı bulunana kadar ikincil tedavi ertelenebilir.
Prostat ameliyatı belli başlı riskler taşımaktadır. Özellikle ameliyat sonrası için oluşan bazı riskler her hastada görülmez. Yine de ameliyatı geçiren hastanın genel sağlık durumu ya da ameliyat sonrası oluşan yan etkiler bazı hastalarda geçici ya da kalıcı hasarlara oluşabilmektedir.
Prostat büyümesi ameliyatlarında da her cerrahi yöntemde olduğu gibi bazı riskler elbette vardır. Anesteziye bağlı ve cerrahi strese bağlı riskler bir yana bırakılırsa; kanama, enfeksiyon, geçici idrar kaçırma, geçici idrar yapamama gibi çoğunlukla çözülebilen sorunlar gelişebilmektedir.
Bu ameliyatta tüm prostat ve çevreleyen zar dokusu ile bazen sinirlerin de çıkarılması gereken bir işlemdir. Radikal prostatektomi ameliyatı sonrası hemen her hastada bir miktar ya da aşırı derecede sinir hasarı ve penis kas doku kaybı olur. Bu da; ereksiyon kaybına ve cinsel işlev bozukluğuna yol açar.
Hasta genel anestezi ile uyutulur ya da belden spinal veya epidural anestezi uygulanır.
İdrar sıkışması, gece idrar yapma için uyanma, idrar yapma hızında azalma, idrar yapamama ve bazen de idrar kaçırma erkeklerde en sık saptanan idrar yolları şikayetleridir.
Ameliyat prostat kanserinde en sık uyguladığımız tedavi yöntemdir ve bugün için altın standart olarak değerlendirebiliriz. Bu hastalığın tedavisinde bu hastalığın ameliyat yöntemleri arasında açık ameliyatlar, laparoskopik ameliyatlar ve robotik ameliyatlar vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri