50/30/20 kuralındaki rakamlar, bütçemizin yüzde kaçını hangi harcamalar için ayırmamız gerektiğini gösteriyor. Warren'a göre, bütçemizin yüzde 50'sini temel ihtiyaçlarımızı karşılayan sabit giderlerimiz, yüzde 30'unu eğlence ve değişken isteklerimiz, yüzde 20'sini de geleceğe yatırım yapmak için ayırmalıyız.
Gelirinizin %50'sini ihtiyaçlara ve %30'unu isteklerinize ayırdıktan sonra geriye kalan %20'yi birikim yapabilmek için elinizde tutmanız gerekiyor. Bunun için en doğru hamlelerden biri, kendinize bir birikim hesabı açmak ve bu hesaba düzenli olarak yatırdığınız paranın varlığını unutmaya çalışmak.
50 gün boyunca her gün sabah 8'den önce uyanmanız gerekir. Bunu söyledikten sonra, en az 6 saat uyumanız ve tutarlı bir yatak rutini sürdürmeniz gerekmektedir. Uygun bir uyku döngüsüne sahip olmak şarttır. Erken kalkmanın kişiyi gün boyunca iyi bir ruh haline soktuğu kanıtlanmıştır.
Örneğin; aylık gelirinizin en fazla %90'ını harcamalı ve geriye kalan %10'unu mutlaka biriktirmelisiniz. Ayrıca maaşınız yükseldikçe harcama oranını azaltmalı ve birikim oranını artırmalısınız. Bu sayede hedeflerinize çok daha kolay ulaşabilirsiniz.
Aylık gelir ve giderlerinizin toplamı
Giderlerinizden daha fazla bir geliriniz varsa, “50-30-20” felsefesini benimseyebilirsiniz. 50-30-20'nin uygulandığı bir bütçede, ihtiyaçlar veya temel harcamalar bütçenizin yarısını, istekler %30'unu, tasarruflar ve borçlar ise son %20'sini oluşturmalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Bütçe açığı, devletin belirli bir dönemdeki gelirleri ile giderleri arasındaki fark, yani gelirlerin giderlerden düşük olması olarak tanımlanır. Bütçe dönemi ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir. Türkiye'de bütçe dönemi, 1 Ocak'ta başlayıp 31 Aralık'ta sona ermektedir.
Kakeibo: Kelime anlamı "hane halkı finans günlüğü" olan Kakeibo, Japon halkının 1904 yılından beri kullandığı bir tasarruf sanatı. Hane halkı bütçesinde %35'e kadar tasarruf vaat eden Kakeibo geleneğinin temeli, gider gözlemi yapmaya ve aylık hedefler belirlemeye dayanıyor.
Zihinde ve hücresel bellekte kalıcı olarak yer almasını istediğimiz bu yeni alışkanlığı kabullenmesi için beynimize 21 gün süre vermemiz gerektiği bilimsel olarak açıklanıyor. Aynı davranışı 21 gün tekrarlamanız, zihnin bu süre sonrasında yeni alışkanlığı otomatik olarak yapmaya başlayacağı belirtiliyor.
21 gün boyunca; Beyaz veya esmer şeker ve bunları içeren kek, kurabiye, çikolata, pasta, dondurma, meyveli yoğurt, puding, şekerli çay-kahve, meşrubat vb. yiyecekleri tüketmiyoruz.
"Tanıştıktan sonraki ilk 30 gün boyunca kesinlikle cinsellik konularına girmeyin.
Finansal veya emtia yatırımları ile de uzun vadede karşılaştırıldığında hep en karlı yatırımın arsa yatırımı olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla yapılan tüm araştırmalara göre tarihteki en kârlı yatırım arsa.
Altın: En çok yatırım yapılan varlık altındır. Altın yatırımı, fiziksel olarak altın alımı ile yapılabileceği gibi günümüzde bankalarda altın hesabı açarak da yapılabilir. Altın, uzun vadede getirisi olan, güvenilir bir yatırım aracıdır.
Yahudilerin para biriktirme sırrı olarak bilinen kavanoz teorisi, para biriktirmenin en iyi yollarından biridir. Bu yöntemde, farklı amaçlara yönelik olarak birden fazla kavanoz kullanılır. Örneğin, bir kavanoz tatil için, bir kavanoz araba için, bir kavanoz ev için, bir kavanoz emeklilik için kullanılabilir.
Tek yapmanız gereken kumbara üzerinde yer alan banknot kutucuklarını içerisine attığınız para kadar işaretlemektir. Üzerindeki tüm kutucuklar işaretlendiğinde 10.000₺ paranız olacaktır. Monte edilmiş şekilde gönderilir. Malzeme: 3mm MDF'den üretilmiştir.
Birikim yapmak finansal riski minimuma indirerek bütçeniz doğrultusunda senaryolar kurmanıza yardımcı olur. Bu senaryolar eğitim masrafları ya da miras gibi konuları içerebilir. Ayrıca birikimler yardıma muhtaç kişilere yardım etmenize de yarayabilir.
Bir ekonomide hem bütçe açığı hem de cari işlemler açığı olması, iktisat literatüründe sıklıkla “ikiz açıklar” (twin deficits) olarak ifade edilir. Bu terimin iki unsurundan biri olan bütçe açığı (mali açık), kamu (hükümet, merkezi yönetim) harcamalarının kamu gelirlerini aşmasını ifade eder.
CEVDET YILMAZ: CUMHURBAŞKANLIĞI'NIN 2024 YILI BÜTÇESİ 12 MİLYAR 283 MİLYON 843 BİN LİRA OLARAK ÖNGÖRÜLMÜŞTÜR.
Mali kurallar ya da maliye politikası kuralları, mali performansı ölçme gücüne sahip olan bazı göstergeler çerçevesinde tanımlanan sayısal tavan veya hedefler yoluyla iradi/takdiri maliye politikası uygulamalarına getirilen daimi sınırlamaları ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri