Filler doğal ortamlarında 70 yıl kadar yaşar; dokunma, görme ve işitme yolu ile iletişim kurar. Uzun mesafelerde, filler insanın duyamayacağı kadar düşük frekanslı sesler ve sismik iletişim yolu ile haberleşir. Fillerin zekâsı primatlar ve balinalar ile kıyaslanacak düzeydedir.
Filler, dünyanın en büyük beynine sahiptir. 🔘 Tarihte kaydedilmiş en büyük fil 10886 kilogram olup 4 metre uzunluğundadır. 🔘 Memeli hortumlu sınıfından sadece fillerin soyu tükenmemiştir. 🔘 Araştırmalara göre sürüden bir fil öldüğünde sürünün uzun bir süre yas tuttuğu gözlemlenmiştir.
Hafızalarının güçlü olması ile dikkat çeken filler; büyük ve korkutucu olmalarına karşın oldukça merhametli ve sevgi dolu hayvanlar olarak bilinirler. Genellikle ot ile beslenen bu hayvanlar; savan, orman, çöl, bataklık gibi yerlerde ve su kenarlarında yaşamayı tercih ederler.
Filler, dünya üzerindeki en zeki hayvan türlerinden biridir. Beyinleri, 5 kg'ın üzerinde olan ağırlığıyla karada yaşayan diğer hayvanlarınkinden daha büyüktür. Ortalama bir balinanın kütlesi ortalama bir filin kütlesinin yirmi katı olmasına rağmen ortalama balina beyni filinkine göre yalnızca iki katı büyüklüğündedir.
Doğasında yer alan tüm yeşillikleri tüketebilen bir hayvan türüdür. Yeterli yiyecek bulamadıklarında ağaç kabuklarını yedikleri de görülmüştür. Ağaçların sahip olduğu ince dalları kolay bir şekilde yiyebilirler. Sevdikleri besinler arasında ağaç gövdeleri de bulunuyor.
İlgili 45 soru bulundu
Filin kalbi 12 ilâ 21 kg arasındadır. Memeliler arasında sıra dışı bir şekilde kalp apeksi çift uçludur. Ayakta iken filin kalbi dakikada 30 kere atar.
*Ergin olanlar 2-3 ay aç kalabilir fakat susuzluğa 1 ay dayanabilirler.
Ortalama olarak, bir filin beyni bir insan beyninden üç kat daha büyüktür; 1,4 Kg ağırlığındaki insan beyninde 100 milyar civarında nöron varken, 5 Kg ağırlığındaki fil, yaklaşık 250 milyar nörona sahip bir beyin taşımaktadır.
Fillerin doğada yaşam süreleri 40-50 yıl arasında, doğal yaşam parklarında ise 70-80 yılı buluyor.
Hayvanlar dünyasının en zeki üyelerinden biri olan filler güçlü hafızaları ile bilinir. Filler sürülerindeki 30 kadar aile üyesini tanıyabilir. Ayrıca kuraklık dönemlerinde alternatif besin ve su kaynaklarının yerini hatırlayabilirler.
Fil kuzenlerinin aksine, yünlü mamutlar soğuğa adapte olmuş canlılardı, uzun kıllı postlara, kalın yağ tabakalarına ve ısı kaybını en az seviyeye indirmeyi sağlayan küçük kulaklara sahiplerdi. İlk defa bilim insanları, bu farklılıkları sağlayan binlerce mutasyonu kapsamlı bir şekilde katalogladılar.
Afrika filleri, tüm memeliler arasında en uzun hamilelik dönemini yaşayan tür. 4 yılda bir doğun yapan bu filler, 22 ay kadar yavrularını karınlarında taşıyor.
Fillerin kalbi kırıldığında üzüntüden ölebilirler.
Yük taşıma söz konusu olduğunda filler toplam ağırlıkta açık ara öndedir. Afrika fillerinin ağırlıkları 6 tona kadar çıkabilir –herhalde kimse altlarında kalıp ezilmek istemez! Ve sıkı durun, tam 9 ton yük taşıyabilirler. Yani –eğer sığsa– 100'den fazla insanı sırtlayabilirler!
Fillerin mekânsal hafızası da çok güçlü olduğundan ziyaret ettikleri bir yeri çok uzun bir zaman sonra tekrar görünce hatırlıyorlar. Tehlikeli durumlara işaret eden ipuçlarını hatırlayıp ayırt etme konusunda da epey iyiler.
Hutchinson'un deneylerinden şu sonuçlar elde edilmiş: Erkek fil, saniyede 6,8 m (saatte 25 km) koşarak birinci olurken, dişi fil, saniyede 6,6 m ilerlemeyi başarmış. Üstelik tabanındaki elastik yağ tabakası sayesinde yürüyüş stilleri esnek ve görece sessizdir.
Loxodonta africana
Ortalama bir dişi omuz yüksekliği 3.5 metre, erkeğinki 4 metredir. Fil yürürken saatte 4 km, koşarken 40 km hıza ulaşabilir. Ağırlıkları 10 tonu bulabilir. Afrika filleri otçuldur.
Hortumlarını, koku alırken veya herhangi bir cismi tutarken kullanırlar. Ayrıca filler su içerken ya da bedenlerini suyla yıkarken suyu önce hortumlarına doldurur, sonra ağızlarına ya da bedenlerine fışkırtırlar.
Sizce fillerin hortumlarının uzunluğu kaç fıstık uzunluğundadır? 🥜 İpucu: 1 fil hortumu = yaklaşık 2,1 metre 🐘 1 fıst ... Instagram.
Ahtapotlar kapalı dolaşım sistemine sahiptirler yani kan damarlar içinde kalır. Üç kalpleri vardır: vücutta kanın dolaşmasını sağlayan sistemik kalp ve her iki solungaçtan kanın geçmesini sağlayan iki solungaç kalbi. Hayvan yüzerken sistemik kalp etkin olmadığı için çabuk yorulur ve sürünerek ilerlemeyi yeğler.
Filler sürekli hareket halindedir ve yiyecek ve su arayışında günde 56 kilometreye (35 mil) kadar seyahat edebilirler. Dört ayakları onları ihtiyaç duydukları yere götürmekle kalmaz, aynı zamanda yolculukları boyunca güvende kalmalarına da yardımcı olur.
Fil yavrusuna Filiz denir ve Filiz ismi verilir.
Diğer işlemler ise ağaçtan kâğıt yapımına benziyor. “Fil günde ortalama 250 kg bitki tüketiyor. Bundan yaklaşık 50 kg dışkı çıkıyor ve bu dışkıdan da 125 dosya kâğıdı üretiliyor” diyor Matano.
Araştırmacılara göre bu durum, hayvanların oyun oynarken kendilerini mutlu hissettiğini gösteriyor. Bir fil hastalandığında diğer filler onu yalnız bırakmaz ve iyileşmesini bekler. Araştırmacılar buna dayanarak fillerin de sevgi, üzüntü ve endişe benzeri duygular hissedebildiklerini düşünüyor.
Bunlardan bir veya birkaçını câiz gören mezhepler ve fakihler yanında ayı, fil, kurt, çakal, kedi etini mubah sayan âlimler de vardır. Yabani tavşan büyük çoğunluğa göre helâl, aralarında Abdullah b. Amr b. Âs'ın da bulunduğu bazı âlimlere göre ise tahrîmen mekruhtur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri