Adana için de Savrun Fayını değerlendirelim, 1- Bu fay 50 km boyunda olup 7 büyüklüğünde bir deprem üretme kapasitesine sahiptir. 2- Fayın Adana'ya en yakın yeri ~80 km dir.
Bu fay 40 kilometre uzunluğunda. Bu fayın özelliklerini bilmiyoruz. Ne zaman deprem üretir bilmiyoruz. Eğer deprem üretirse 7'ye varan bir deprem üretebilir” dedi.
"6.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETEBİLİR"
Normal şartlarda 20 kilometre uzunluğundaki bir fay segmenti 6.2 büyüklüğüne varan deprem üretebilir" diyen Prof. Dr. Sözbilir, şöyle devam etti: *Benzer şekilde daha güneydeki 40 kilometre uzunluğundaki fay segmenti ise 7 büyüklüğüne varan depremler üretebilir.
Normal faylarla ilişkili depremler genellikle 7 büyüklüğünden daha azdır. Birçok normal fay boyunca maksimum büyüklükler daha da sınırlıdır, çünkü bunların çoğu kırılgan tabakanın kalınlığının yalnızca yaklaşık altı kilometre (3,7 mi) olduğu İzlanda'da olduğu gibi yayılma merkezleri boyunca yer alır.
Normal şartlarda 20 km uzunluğundaki bir fay segmenti 6.2 büyüklügüne varan deprem üretebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Mw 7,4 büyüklüğündeki 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminde Kuzey Anadolu Fay (KAF) zonunun kuzey kolunu oluşturan 73 km uzunluğundaki Düzce fayının Efteni gölüne kadar olan 30 km'lik batı kısmı kırıldıktan 87 gün sonra meydana gelen Mw 7,2 büyüklüğündeki 12 Kasım 1999 Düzce-Kaynaşlı depremiyle Düzce fayının kalan 43 km' ...
1- Savrun fayının boyu 50 km, üretebileceği deprem büyüklüğü 7 dir. 2- Savrun fayının Kayseri'ye an yakın yeri 110 km uzaklıktadır.
Türkiye'de Doğu Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı başta olmak üzere 3 büyük fay hattı bulunmaktadır. Bu fay hatlarının olduğu bölgeler ciddi risk taşımaktadır.
Kandilli Rasathanesi, 7.7'lik ilk depremin derinliğini 9,1 kilometre olarak ölçtü. Bunun ardından gelen 7.5'lik depremin de yüzeyin 16,4 kilometre derinliğinde meydana geldiği ifade edildi. Uzmanlara göre bu depremler yüzeyin epey yakınında gerçekleştiği için yıkıcılığı artıyor.
Artçı depremler, ana depremden sonra gelen hafif depremlerdir. Artçı sarsıntılar ana depremin oluştuğu merkezde gerçekleşir fakat daha düşüktür. Artçı deprem ana deprem sonrası 2 ila 3 ay devam edebilmektedir. Küçük sarsıntılar şeklinde olan deprem giderek şiddetini daha da kaybederek seyrekleşir.
“ÇELİKHAN-TEKEDERESİ ARASINDA 30 KM'LİK KIRILMAYAN BİR FAY VAR, 6 CİVARINDA DEPREM ÜRETEBİLİR” - YouTube. Malatya'da yaşanan depremler sonrası Prof. Dr. Mehmet Önal sosyal medya hesabından AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof.
Yedisu Fayı, her 250 senede bir deprem üretir. Fayın tekerrür periyodu dolmuş, hem de 6 Şubat depremleri bu fayların uç kesimlerine stres transfer etmiş olabilir. Stres transferi nedeniyle bu faylarda oluşabilecek depremi öne çekmiş olabilir.
Depremler maksimum 12 şiddetine kadar derecelendirilir. Fakat diyelim ki bir şekilde 13 ten fazla şiddette bir deprem meydana geldi. Böyle bir durumda aşırı büyük bir enerji açığa çıkar. Şuanda kimse onu öngöremez.
Fayın uzunluğu arttıkça depremin büyüklüğü de artacaktır. Özellikle Adalar'dan geçen fay kıyıya daha yakın. Bunun etkisi daha büyük olacaktır."
Fay, 20 km ve 40 km uzunluğundaki 2 fay segmentinden yapılıdır. 6 Şubat tarihindeki ana şoklardan sonra Göksun tarafında önemli oranda stres birikimi nedeniyle, Savrun Fayı'nın kuzeydeki segmenti üzerinde 4.9'a varan büyüklükte çok sayıda deprem olmaktadır.
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Şevket Demirbaş, diri fayın her zaman deprem üretebileceğini belirterek, "Türkiye'de ana fay hatlarının dışında MTA'nın da belirlemiş olduğu yaklaşık 500'e yakın diri fay var.
AFAD'ın açıklamasında, "7,7 büyüklüğündeki ilk depremin etkili olduğu süre 65, ikinci depremin etkili olduğu süre 45 saniye. İki depremle bölge yaklaşık 2 dakika boyunca çok ciddi şekilde sarsıldı." denildi.
Çalışmalar çerçevesinde; Çardak, Nurhak ve Doğanşehir faylarında 147 km, Sisne Fayı'nda 20 km olmak üzere toplam 167 km yüzey kırığı haritalandı ve toplamda 107 adet saha gözlemi gerçekleştirildi.
6 büyüklüğünde deprem: Orta çaplı ve binaların dayanıklılığına bağlı olarakbüyük hasara neden olurlar, duvar ve bacalar yıkılır. 7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur. Yollarda ve toprakta çatlaklar oluşur, toprak kaymaları meydana gelir.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Depremin ardından Hatay'daki zeytinliklerde dev yarıklar. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6'lık depremlerde Hatay büyük hasar aldı. Uzmanların değerlendirmelerine göre ise, kırılan fayın yıkıcı etkisi Hatay'a 50 saniye sonra ulaşmış.
Levhaların birbirlerine sürtünmesi sırasında, büyük kaya kütlelerinin arasında kalan “fay” adını verdiğimiz zayıf yerler zorlanırlar ve buralarda gerilme enerjisi birikir. Zorlanma ve sürtünmenin etkisiyle kısa bir zaman içerisinde çok şiddetli bir kırılma ve hareket ortaya çıkar.
MTA diri fay hatları haritasına göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında bulunuyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay bulunmazken yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor.
Sürgü Fay Hattı veya Sürgü-Çardak Fayı, güney-orta Anadolu'daki bir fay hattıdır. Bu fay üzerindeki yırtılma, Şubat 2023'te başlayan 2023 Gaziantep-Kahramanmaraş depremlerinin ikinci büyük (M>7) depremine neden olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri