Birçok memurluk üzerinden genelde 35 veya 40 yaş sınırı ön plana çıkar. Ancak bunun yanı sıra 657 sayılı devlet memuru kanunu kapsamındaki 40 maddeye göre, altı üst yaş sınırı getirilmeyen her türlü devlet memurluğu başvuru hakkı bulunmaktadır.
Memur olmak için koyulmuş olan şartlara uygunluk da aranıyor. Bu şartlardan biri de yaş… Devlet memurluğu için birçok alımda otuz beş veya kırk yaşını doldurmamış olmak gerekiyor. Tabi bu durum kurumdan kuruma göre farklılık gösterebiliyor hatta bazı kurumlar memur alımında yaş sınırı aramıyor.
“Genel olarak 18 yaşını tamamlayanlar devlet memuru olabilirler. Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12. maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartıyla Devlet memurluklarına atanabilirler.”
KPSS B GRUBU KADROLARDA YAŞ SINIRI VAR MI? ÖSYM tarafından yapılmakta olan KPSS B Grubu için sınavın ardından alınan puana göre atama için başvuruda bulunacak olan kişiler için yaş sınırı koyulmamıştır.
İlgili 30 soru bulundu
Birçok memurluk üzerinden genelde 35 veya 40 yaş sınırı ön plana çıkar. Ancak bunun yanı sıra 657 sayılı devlet memuru kanunu kapsamındaki 40 maddeye göre, altı üst yaş sınırı getirilmeyen her türlü devlet memurluğu başvuru hakkı bulunmaktadır.
2023-KPSS Alan Bilgisi oturumlarının 29-30 Temmuz 2023, 2023-KPSS ÖABT'nin 6 Ağustos 2023, tarihlerinde yapılacaktır. A Grubu kadrolarından farklı olarak tüm lisans bölümleri B Grubu kadroları oluşturur.
b) B Grubu Kadrolar;
B kadro meslekler lisans, önlisans, ortaöğretim mezunlarının katıldığı düz memurluk, kurum avukatlığı, mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B kadrolardır.
İlk defaöğretmen kadrolarına atanacaklar bakımından, yönetmeliğin 11/g bendi gereğince, başvuruların ilk günü itibarıyla 40 yaşından gün almamış olmak şartı aranmaktadır.
KPSS-B grubu sınavı çift yıllarda (2 yılda bir) ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Bu sınava ortaöğretim, ön lisans, lisans mezunları girebilir. KPSS-B grubu mesleklerinden birine atanmak isteyen adaylar çift yıllarda yapılan sınava katılmak zorundadır.
MEB öğretmenliğe ilk kez atanacaklar için 40 yaş sınırını kaldırdı. Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.
23 Mayıs 2002 tarihi itibarıyla kadın memurların emekliliği hak edebilmesi için 20 yıllık hizmet süresini tamamlamasına kalan süre eğer 2 yıl ve 2 yıldan az ise o zaman ödemesi gereken prim yine 20 yıldır. Tamamlaması gereken yaş ise 40'tır. Kadın memurların emeklilik yaşı tablosu kademeli olarak düzenlenmiştir.
8 Sağlık Teknikeri (Tıbbi Sekreter) KPSS (P93) 18 - Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik önlisans programından mezun olmak. - Son başvuru tarihi itibariyle 18 yaşını tamamlamış ve 35 yaşını doldurmamış olmak (Doğum tarihi: 28.08.1988 (dahil) - 27.08.2005 (dahil) aralığında olanlar kabul edilir).
Sınavsız kamu personeli alımına ilişkin ilk düzenlemeler, 1923 yılında kabul edilen 3201 sayılı Kanun ile yapılmıştır. Bu Kanun ile, kamu kurumlarına personel alımı için KPSS şartı aranmaksızın personel alımı yapılmasına izin verilmiştir.
Polislik Şartları 2023
Lise, lisans ve ön lisans mezunu olması Eğer yurt dışında herhangi bir okuldan mezun iseniz denklik belgesi. KPSS baraj puanını geçmek. Reşit olmak (18 yaş kanunu) 30 yaşını geçmemek.
– Yükseköğretim Kurumlarının Hemşirelik bölümü lisans mezunu olmak. – 01.01.2023 tarihi itibariyle 35 (Otuz beş) yaşını doldurmamış olmak. – Ortaöğretim Kurumlarının Hemşirelik-Ebelik-Sağlık Memurluğu alanının Hemşirelik dalından mezun olmak.
Hemşirelik dalından mezun olmak. - 01.01.2023 tarihi itibariyle 35 (Otuz beş) yaşını doldurmamış olmak.
Bu maddede yer alan hükme göre belirlenen yaş sınırı 5510 Sayılı Kanun kapsamında çalışan memurlar için de geçerlidir. 5434 Sayılı Kanun'da belirlenen yaş haddine tabi olmayan memurların ise azami olarak görev yapabilecekleri yaş 65 olarak düzenlenmiştir.
A Grubu Kadrolar; kamu kurum ve kuruluşlarına ait Müfettiş Yardımcılığı, Uzman Yardımcılığı, Denetmen Yardımcılığı gibi kadrolardır. KPSS, doğrudan atama yapacak kamu kurum ve kuruluşları için bir seçme sınavı, giriş sınavı yapacak kamu kurum ve kuruluşları için ise bir eleme sınavıdır.
KPSS-B, Türkiye'de devlet kadrolarına personel almak amacıyla yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı sonucuna göre yapılan bir atama ve kadro türüdür. Kpss'de lise, önlisans ve lisans mezunları Kpss B sınavına katılırlar. Sınav 2 senede bir olur. Başvurular Nisan-Mayıs aylarında olur.
Bu sınava lisans mezunları ve mezun olabilecek durumda olanlar (son sınıf öğrencileri) girebilir. Sadece adayın kamu kurum ve kuruluşlarına iş başvurusu yaptığı zaman mezun durumda olması gerekir.
KPSS B Memurluk (Lisans) Kadroları
A Grubu kadrolarından farklı olarak tüm lisans bölümleri B Grubu kadroları oluşturur. Mühendis, mimar, veteriner, psikolog, sosyolog, hemşire, ebe vb. tüm lisans kadrolarıdır.
KPSS B sınavında Genel Yetenek (Türkçe - Matematik), Genel Kültür (Tarih - Coğrafya - Vatandaşlık Bilgisi) bulunmaktadır. Öncelikle gününüzü verimli ders çalışarak geçirmeniz sizin için en önemli adımlardandır.
Adaylar, B Grubu Kadrolara; puanları, tercihleri ve kadro sayıları göz önünde tutulmak suretiyle yerleştirilir. Kasım ve Haziran aylarında kamu kurumlarının belirlediği tarihlerde merkezi memur atamaları yapılır. Merkezi atamaların dışında kurunmlar tarafından ara atamalar da yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri