- Zehirlenmelere karşı sarımsak yutmanın yararlı olduğu hakkında görüşler vardır. - Kireçlenmeye karşı iyi gelir. - Sarımsak yutma, vücutta oluşan iltihaplı hastalıklara karşı antibiyotik etkisi yapar.
Halk arasında doğal antibiyotik olarak da adlandırılan sarımsağın sağlık üzerindeki olumlu etkileri saymakla bitmediği gibi her geçen gün yeni bir faydası daha keşfedilmeye devam etmektedir. Antibakteriyel özelliği sayesinde sarımsak, vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
"Etkisinin azalmaması için tetrasiklinler ve kinolon grubu antibiyotiklerin bu tür besinlerle aynı anda ağız yolundan alınmaması önemlidir.
Sarımsağın mikrop öldürücü özelliği kafa derisindeki sorunlardan sorumlu mikrop ve bakterileri öldürmeye yardımcı olur.
Sarımsağı çiğ halde yutmak, yağının mikroorganizmalar üzerinde etki göstererek antibiyotik özelliğinin ortaya çıkmasını sağlar. Sarımsağın bu antiseptik işlevi, grip ve nezle gibi soğuk havaya bağlı olarak meydana gelen hastalıkların önüne geçer.
İlgili 35 soru bulundu
Sarımsak içeriğinde yer alan bazı maddeler sayesinde anti-inflamatuar yani iltihap giderici özelliğe sahip bir üründür. Kokusundan dolayı tercih etmek istemediğiniz sarımsağı su ile birlikte hap gibi yutabilir ya da direk almak yerine yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
İltihap giderici besinler arasında yer alan sarımsak, güçlü bir antibiyotik besin olarak bilinir. Sarımsak iltihaba iyi gelen yiyecekler arasında neredeyse en hızlı sonuç veren besindir.
Sarımsağın içeriğindeki allicin maddesinin öncüsü olan ve kükürt içeren 'alliin' bulunur. Sarımsak hücreleri soyulma, kesme veya doğrama ile hasar gördüğünde, havanın etkisiyle içeriğinde bulunan alliin ile hemen reaksiyona giren alliinaz adı verilen bir enzim salınır. Bu reaksiyon sonucunda allicin ortaya çıkar.
Birçok faydası bulunan sarımsağın çok sık tüketildiğinde zararları da bulunuyor. Fazla sarımsak tüketmek kişide mide sıkıntılarına yol açabilir. Özellikle gastrit ve reflü problemi olanların çok fazla tüketmemesi önerilir. Fazla tüketilmesi halinde midede tahrişe , yanmaya ve acı hissine sebep olabilir.
Sarımsaktaki etkin sülfür bileşiği DADS'ın tansiyonu düşürür. Bu nedenle düşük tansiyon olan kişiler sarımsak tüketmemelidir! Ayrıca düzenli tüketmek kan damarlarının esnekliğini arttırır. İltihaplanma nedeniyle oluşan kan damarı hasarını önemli oranda azaltır.
Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki kalsiyum, antibiyotiğin emilimini azaltabilir. Bu yüzden antibiyotiğin kullanıldığı saatlerde süt ve ürünleri tüketilmemelidir. Yine bir takım antibiyotikler ise meyve suyu, domates, kafein ile birlikte kullanıldığında ilacın midede harabiyetini artırabilir.
Kişiler sağlıklı olduğu için sarımsağı fazla tüketmek isteyebilirler ama fazla tüketim başta mide olmak üzere sağlık üzerinde olumsuz etkiler gösterir. Çok fazla sarımsak tüketildiğinde mide hastalıkları tetiklenebilir. Gastrit ve reflü problemleri yaşanabilir. Bunun yanı sıra midede yanma ve ağrı meydana gelir.
Gece yatmadan önce bir diş sarımsak yutulursa kabızlığa iyi gelir. Kabız olmaktan da korur. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Oluşan kanser hücrelerinin yayılmasını engellediği yönünde görüşler bulunur.
“Sarımsak vatandaşlar arasında gerek tansiyon, gerekse kolesterol düşürücü tesirleri sebebiyle şifalı bir besin olarak algılanmaktadır. Fakat sarımsak çok yenildiği zaman yanında da aspirinin yada pıhtılaşmayı geciktirici kimi ilaçlar alındığında mide, beyinde kanama tehlikesini artırabildiği bilinmektedir.
Sarımsak doğal bir antibiyotik
Özellikle allicin ve kükürt bileşikleri, her türlü patojen mikroorganizma ve parazitlere (bakteriler, virüsler, mantarlar, amipler, solucanlar) karşı öldürücü özelliğe sahiptir.
Sarımsakta bulunan yararlı maddeler, kanın incelmesini sağlıyor ve trombositlerin birbirine yapışmasını önleyerek pıhtılaşmanın önüne geçiyor. Bu yüzden düzenli ve ölçülü bir şekilde sarımsak tüketmek, kanın düzenli bir şekilde akmasını sağlıyor ve bu sayede kalp ve damar sağlığını koruyor.
Akciğer, karaciğer, safra kesesi ve kalp gibi önemli organları güçlendirir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Kalbi beslyene kroner damarları genişletir. Kalp adelelerini güçlendirir.
Afrodizyak etkisi vardır. Sarımsağın yutularak tüketilmesi cinsel performansı artırır. Damarları genişletir ve kalp sağlığına iyi gelir.
HER GÜN SARIMSAK YERSEK NE OLUR
Her gün sarımsak yutmak, içerdiği antioksidan, mineral ve vitaminler sayesinde vücuda direnç kazandırır. Mide, prostat, göğüs gibi pek çok kansere karşı koruma sağlar. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir ve metabolizmayı düzenler. Tümör oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
SARIMSAK YUTMANIN ZARARLARI VAR MIDIR? Sarımsak yutmak bazı kişilerde midede tahrişe ve yanmaya yol açabilir. Eğer gastrit ve reflü probleminiz varsa en fazla bir diş sarımsak yutmaya dikkat edin. sarımsak yutmak kızarıklık, ağrı, bulantı, ishal gibi yan etkilere sebep olabilir.
İltihap söktürücü bitkilerden birisi de zencefildir.İçerdiği gingerol isimli iltihap giderici bileşim ile doğal bir iltihap kurutucu olan zencefili iltihapların engellenmesi ve kurutulması için kullanabilirsiniz. Zencefil düzenli kullanım ile eklem romatizmaya bağlı ağrıları azaltmakta, şişlikleri yok etmektedir.
Enfeksiyon ve iltihabın vücuttan atılması için bağışıklık sistemini güçlendirecek besinlerin tüketilmesi, bol bol su ve bitki çayı içilmesi tavsiye edilir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyon ve iltihaba karşı vücut direncini arttırılması, enfeksiyona bağlı hastalıkların daha çabuk iyileşmesi sağlanır.
Vücuttan iltihap nasıl atılır? Tıbbi tedavisinde steroidal olmayan antienflamatuar (aspirin gibi) ve kortikosteroid ilaçlar kullanılabilir. Öte yandan beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarının değiştirilmesi, tüm iltihap tetikleyicilerinin ortadan kaldırılmasına ve kronik iltihapların azalmasına yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri