5000 prim ve 55 yaşla emeklilik yasası torbada yer almıyor. Yıl bazında hesaplanırsa işçinin emekliliği 8 yıl ötelendi 750 gün fazladan prim ödemesi gerekti. EYT yasasıyla beraber, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar yaş dışındaki koşulları yerine getirdikleri takdirde emekli olabiliyorlar.
CEVAP: 'Torba Yasa'da erken emeklilik ile ilgili bir madde yoktur. 56 yaş ve 9.000 günle emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi borçlanırsanız 55 yaşınızda emekli olursunuz. Veya 58 yaşında 5.400 günle BAĞ-KUR'dan kısmi emekli aylığı alabilirsiniz.
EYT düzenlemesinden yararlanamayanların gözü 3600 gün kısmi emeklilik ile 5000 gün prim eşitliğine çevrildi. İşte 2023 yeni torba yasa maddeleri hakkında merak edilenler... Şurada Paylaş! Torba yasa maddeleri Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
5000 prim günü önerisi reddedildi
Yasa teklifinin birinci maddesinde AK Parti'nin kabul edilen önergesiyle değişikliğe gidildi. Yapılan yeni düzenlemeyle emekli olduktan sonra aynı iş yerinde yeniden işe başlama süresi 10 günden 30 güne çıkarıldı.
Özellikle 2000 yılı ve sonrasında sigortalı olanlar için getirilen bu düzenleme, milyonlarca kişiye prim ve yaş indirimleri sağlayacak. Yapılan düzenlemeyle birlikte, 48-50 yaş arasındaki çalışanlar erken emeklilik hakkından yararlanabilecek.
İlgili 30 soru bulundu
Memur ve emekli maaş zammını içeren torba yasa TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
Bu şartlardan diğer ikisini tamamlamış ancak prim günlerinde eksiklik olan sigortalılar, eksik prim günlerini geriye dönük borçlanma ile tamamlayarak emekli olabilirler.
İlk defa reformun yürürlük tarihinden sonra sigortalı olacak erkekler için emeklilik yaşı 2036 yılına kadar 60, 2036 yılından itibaren ise kademeli olarak artacak ve 2044 yılında 65`e ulaşacaktır.
Özetle; pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteğini suistimal eden (fazla ve yersiz ödeme alan) işverenler tarafından primi ödenmeyen çalışanların eksik primleri işverenler tarafından ödenecek.
Kamuoyunda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen vatandaşlarımıza yönelik 1.3.2023 tarihli ve 7438 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 3.3.2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
2023 TORBA YASA NE ZAMAN ÇIKACAK? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur ve emekli maaşı zammı ile ilgili düzenlemenin temmuz ayında Meclis'ten geçeceğini bildirdi. Buna göre; 2023 torba yasa maddelerinin temmuz ayında açıklanması ve Meclis'ten geçmesi bekleniyor.
Bunun için yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşını buluyor. Aylık tutarı sigorta başlangıcının 2000'den önce ve sonra olmasına göre değişiyor. Kısmi emeklilik hakkı kazananlar için de kök aylıkları ne olursa olsun alacakları aylık 7500 lira olacak.
Torba yasa Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Yeni Torba yasası içerisinde 3600 ek gösterge var mı? Sorusuna ilişkin, Faik Öztrak, torba yasası içerisinde 3600 ek gösterge ve emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olmadığını açıkladı.
Bu vesileyle 3600 gün ile emekli olmanın koşullarını açıklayalım: Erkekler için 08.09.1976 ve öncesi bir tarihte; kadınlar içinse 08.09.1981 tarihi ve öncesi bir tarihte işe başlamış ise 3600 gün sayısını tamamlamak şartıyla kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabilmek mümkündür.
Torba yasa maddeleri TBMM'de kabul edilip Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaştı. Şurada Paylaş! YENİ TORBA YASADA NELER VAR? Yeni torba yasada 22 bin TL'ye çıkarılması ve 6 aylık enflasyon farkı ile emekli maaşlarına yüzde 25 zam yapılması ve bir kereye mahsus olmak üzere ek MTV alınması bekleniyor.
Bunun dışında geçmişe dönük topluca prim ödeme hakkı bulunmuyor. Kalan eksik günlerinizi sadece isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek tamamlayabilirsiniz.
Ödemenin Daha Sonraki Yıllarda Yapılması
Gelir Vergisi Kanunu 174 seri no.lu Genel Tebliği ile; ödenmemiş olan sigorta primleri, dönemine ve ait olduğu yıla bakılmaksızın fiilen ödendiği dönemde mali karın tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir.
29 Temmuz 2023 tarihli ve 32263 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7410 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı (“Karar”) ile bu kapsamdaki kısa çalışma ödeneği süreleri yeni bir uygunluk tespiti yapılmasına gerek olmaksızın 7 Ağustos 2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
1999 öncesinde sigortalı olduktan sonra erkekler için 25, kadınlar için 20 yılı doldurmuş olmak gerekirken, sonradan sigortalı olanlar için yıl şartı aranmıyor. Yani 9 Eylül 1999'dan sonra ilk kez sigortalı olanlar için emeklilik şartları ikiye düşüyor. Yaş ve prim geçerli oluyor yıla bakılmıyor.
Daha geniş kapsamlı ikinci torba yasa için çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmaların içerisinde erken emeklilik de yer alacak.
Sayın Üyemiz, Emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. EYT hakkında İzmir SGK İl Müdürlüğü tarafından oluşturulan Emeklilik Başvuru Rehberi, EYT Kademeli Prim Tablosu ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından duyurulan Basın Bülteni ekte yer almaktadır.
İlave borçlanma hakkınız yoksa prim gününü doldurmak için ya çalışmanız ya da isteğe bağlı sigorta yaptırmanız gerekiyor. Borçlanmaya rağmen prim gününü dolduramayan SSK'lılar ya fiilen bir işte çalışacak ya da 1260 günü aşmamak koşuluyla isteğe bağlı sigorta primi ödeyecek.
13 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe giren 7431 Sayılı Kanun ile pandemi tedbirleri sırasında suistimalde bulunan Geçici 29 ve Geçici 32. Madde kapsamındaki işverenlere, fiilen çalıştırdıkları halde primlerini yatırmadıkları işçilerin eksik günlerinin primlerini yatırma kolaylığı sağlandı.
Genelgeye göre 6 Şubat-31 Ağustos 2023 tarihleri arasında ödenmesi gereken EYT kapsamında doğum, askerlik, yurt dışı borçlanması dâhil tüm borçlanmalar ve Bağ-Kur'lu olup ihya kapsamına giren borçları 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ertelendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri