Zariyat Suresi (Arapça: سورة الذاريات) Kur'an'ın 51. suresidir. Sure 60 ayetten oluşur. Mekke devrinde indirildiğine inanılan sure ismini ilk ayette geçen ve esip savuran rüzgârlar anlamına gelen “ez-zâriyât” kelimesinden alır.
Mekke döneminde inen Zariyat Suresi Kur'an-ı Kerim'in 51. suresidir. Toplamda 60 ayetten oluşur. Sure adını ilk ayette geçen “ez-zâriyât” kelimesinden alır. Türkçe esip savuran rüzgârlar anlamına gelir.
Sûre, adını ilk âyette geçen “ez-zâriyât” kelimesinden almıştır. Zâriyât, esip savuran rüzgârlar demektir. Sûrede başlıca, öldükten sonra hesap için toplanma, inkârcıların ahirette karşılaşacakları azap, mü'minlere verilecek mükâfatlar, Allah'ın varlığını ve birliğini gösteren kevni deliller konu edilmektedir.
17-18. âyetlerde geceleri ibadetle geçirmenin değeri üzerinde durulmaktadır. Bazı âyetlerde belirtildiği üzere, vücudun dinlenmesini sağlayan uyku, yüce Allah'ın insanlara bir lutfudur ve O'nun kudretini gösteren kanıtlardandır (bk.
Ve Allah'ın kendilerine imtihan için emanet verdiği mallarında, yardımisteyen fakirlerin ve yardıma muhtaç oldukları hâlde dilenmekten çekinen yoksulların da hakkı olduğunu bilir, onların payını mutlakaayırırlardı. Mallarında, Mahrumlar / Yoksunlar ve İsteyenler için bir hak vardır.
İlgili 42 soru bulundu
Zenginlerin mallarında ihtiyacından dolayı isteyenin ve yoksulun belirli bir hakkı vardır (el-Meâric 70/24-25). Zekâtın kimlere verileceğini açıklayan bir âyette (et-Tevbe 9/60) sıralamanın başında fukarâ yer almaktadır (bk. FAKİR).
Meselâ Mülk sûresinin 2. âyetine göre hayat ve ölüm insanların sınanması amacıyla var edilmiştir. 56. âyetin “sırf bana kulluk etsinler” şeklinde tercüme edilen kısmı “sırf beni tanısınlar” şeklinde de anlaşılmıştır (Şevkânî, V, 106); fakat son tahlilde Allah'ı tanımanın anlamı O'na gerektiği şekilde kulluk etmektir.
Bu surenin 58. ayeti “Rızık bolluğu için okunacak dua” olarak geçer. Bu ayet sabah ve akşam 11 kez okunursa kişiye bol rızık getirileceğine inanılır.
Biz semâyı kudretimizle halk idüb her tarafı ânınla ihâta iyledik. Göğü, gücümüzle Biz kurduk; şüphesiz biz onu genişleticiyiz. Âyet, “Göğü kudretimizle biz kurduk ve biz onu genişletmekteyiz” şeklinde de tercüme edilebilir.
Nitekim Yüce Allah, Din kitabımız Kur'ân-ı Kerîm'de, insan- ların ve hatta cinlerin de kendisine karşı sorumluluklarını hatırlatmakta ve şöyle buyurmaktadır:“ Ben cinleri ve insanları başka değil sırf bana kulluk etsinler diye yarattım.” (Zariyat, 51/56.) (Biz makalemizde âyet meâllerini DİB.nın ; Kaynakçada belirtilen ...
«Artık Allah'a kaçın, şüphe yok ki, ben sizin için O'nun tarafından bir apaçık korkutucuyum. “O halde, Allah'a kaçın, çabuk Allah'ın himayesine koşun. Zira ben O'nun tarafından, sizi uyarmak için gönderilen âşikâr bir elçiyim. ” Bu âyette Allah Teâlâ, Peygamberinin dili ile bu hitabı yapmaktadır.
Sûre, adını 25. âyette geçen “el-Kasas” kelimesinden almıştır. Kasas, kıssalar anlamında olup Kur'an'da geçen kıssa ve olaylar için kullanılır. Sûrede başlıca Hz. Mûsâ'nın çocukluğunu, peygamber oluşunu, Musevîleri Mısır'dan çıkarmasını ve Firavun ile ordusunun boğulmasını kapsayan süreç anlatılmaktadır.
Zariyat Suresi (Arapça: سورة الذاريات) Kur'an'ın 51. suresidir. Sure 60 ayetten oluşur. Mekke devrinde indirildiğine inanılan sure ismini ilk ayette geçen ve esip savuran rüzgârlar anlamına gelen “ez-zâriyât” kelimesinden alır.
51.ayet ise: "onlardan (hanımlarından) dilediğini geriye bırakır, dilediğini de yanına alırsın. bıraktığın hanımlarından arzu ettiğini tekrar yanına almanda, senin üzerine bir günah yoktur. böyle yapman onların mutlu olmalarına, üzülmemelerine ve hepsinin, senin verdiklerine razı olmalarına daha uygundur.
En çok nazara karşı Hz. Peygamber'in de çevresindekilere okuduğu Kalem suresinin 51. ve 52. ayetleri yer almaktadır. Nazar duasının dışında nazara karşı okunan dualar arasında Felak suresinin ve Nas suresinin iyi geldiği dile getirilmiştir. Nazara karşı Felak ve Nas suresi okunmaktadır.
Kur'ân-ı Kerim'den son inen âyet ise şöyledir: “Öyle bir günden (hesap gününden) sakının ki, o gün hepiniz Allah'a döndürülüp götürüleceksiniz. Sonra herkese dünyada yaptığı amellerin karşılığı tamamen verilecek ve onlara asla haksızlık (zulüm) yapılmayacaktır.” Bu âyet, âdeta Hz. Peygamber (s.a.v.
Kur'ân-ı Kerim'in ez-Zâriyât sûresinin şu âyetinin de kâinatın durmadan genişlediğini ifade etmesi, astronomi ilmi açısından çok ilginç olsa gerektir: "Gökyüzünü (uzayı), Biz kudretimizle yaptık. Ve kuşlmsuz onu öyle genişleten Biziz" (LJ/47).
Dünya gibi büyük bir kütleyi uzay boşluğunda yaratılış amacına uygun, düzenli bir şekilde ve bulutlar gibi yürüten Allah Teâlâ, zamanı geldiğinde bu dünyayı başka bir âleme dönüştürebilecek bilgi ve kudrete sahiptir ve bunu yapacaktır.
"İnsan için, yalnızca çalışmasının, gayretinin, hâlis niyetlerinin karşılığı vardır" (Necm Suresi, 39. Ayet) Rabbim bizlere, hakkıyla çalışan, alnının teriyle ekmeğini kazanan kullarından eylesin. Sabahınız hayr, gününüz bereketli olsun.
Ey peygamber! Eşlerine, kızlarına ve müminlerin kadınlarına geniş elbiseleriyle üzerlerini tümüyle örtmelerini söyle; onların (özgür ve iffetli) tanınmaları ve eziyet görmemeleri için en uygun olan budur. Allah çok bağışlayandır, çok esirgeyendir.
Kuşkusuz Rızık veren, Kuvvet sahibi ve Güçlü olan ancak ALLAH'tır..
Yasin Suresi Mekke döneminde indirilmiş olup, 83 ayetten meydana gelmektedir. "Selamün kavlen min rabbin rahim" Ne Demek? Bu ayet Yasin Suresinin 58. ayetidir. "Çok merhametli olan Allahtan bir söz olarak (kendilerine) Selam (vardır)." demektir.
Allah Teâlâ'nın, insanlar arasından bazılarını peygamber olarak görevlendirip bunlara kitaplar göndermesindeki maksadı, insanların Allah'ın varlığına, birliğine inanmalarını ve sadece O'na kulluk etmelerini sağlamak, onları sapkın inançlardan ve kötü davranışlardan korumaktır.
Ey insanlar, sizi de, sizden öncekileri de yaratan Rabbinize ibadet edin de takva sahiplerinden olun. Ey insanlar, sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kulluk edin, umulur ki (küfür ve kötülükten) sakınırsınız (böylece takvaya ulaşıp korunmuş olacaksınız).
-Ey iman edenler, yemeğe çağrılmadan Peygamber'in evlerine vakitli vakitsiz girmeyin. Davet edildiğiniz zaman gidin ve yemek yiyince dağılın, söze dalmayın. Bu hal onu incitiyor, size söylemekten de çekiniyor. Allah ise gerçeği söylemekten çekinmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri