Özellikle dilin kökünde gelişen kanser türü olan orofaringeal dil kanserinde, semptomlar sıklıkla ilerleyen evrelerde kendini belli eder. Dil kökünde konuşma ve yutmada bozukluk ve ağrı, dil hareketinde bozulma ile kendini gösterebilir.
İleri evre dil kanserinde ise tüm tedavi yöntemlerine karşı, hastalığın tekrarlama riski %40 veya %50'lere kadar çıkmaktadır. Dil kanserinde tekrarlama yine dilde meydana gelebilir, ağız içinde oluşabilir veya boyun bölgesindeki bezelerde gelişebilir.
Bu tümör diğer kötü huylu tümörler gibi tedavisiz kalıp ilerlemesi durumunda boyundaki lenf bezeleri ve vücudun diğer organlarına sıçrayarak (metastaz) hayatı tehdit eder hale gelir.
Cerrahi: Erken dönemde tespit edilen dil kanserlerinde, tümör dokusu ile dilin bir bölümünün cerrahi işlem ile uzaklaştırılması tedavide yeterli olabilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Ölüm hızı açısından değerlendirildiğinde, hastalığa erkeklerde 0.27 kadınlarda ise 0.17 oranında rastlanıyor.
Dil kanseri ameliyatı kaç saat sürer? Ortalama 5 saatlik bir ameliyat sürecidir.
Dil kanseri evreleri şu şekilde sıralanabilir: T, tümörün boyutunu ifade etmek için kullanılır. T1 daha küçük bir tümörü ifade etmek için kullanılırken T4 daha büyük bir tümöre işaret eder. N, kanserli hücrelerin lenf bölgesine yayılım gösterip göstermediğini ifade etmek için kullanılır.
Ağız içi kanserleri arasında en sık görülen dudak kanseridir fakat 2. sırada dil kanseri gelir. 40 yaş altındaki bireylerde görülme olasılığı çok düşüktür fakat 60-70'li yaşlardan sonra görülme sıklığı giderek artar. Ayrıca erkeklerde görülme olasılığı kadınlara oranla daha fazladır.
Organ nakli için bir ölüden alınan dilin, ameliyat anına kadar doku bozulmasını önlemek amacıyla iyi korunması gerekli. Dil naklinin başarıyla gerçekleşebilmesi için ağızdaki dilin geri kalan kısmı iyice temizlenip kadavradan alınan dille birleştirilecek hale getiriliyor.
Ağız Kanserine Hangi Bölüm Bakar? İki ya da üç haftayı geçen ağız ve dil içerisindeki lezyon şikayetleri için en yakın zamanda bir kulak burun boğaz uzmanına görünmek gereklidir.
1 aydan uzun süreli geçmeyen ağız içi lekeleri vücudun herhangi bir yerinde kanserin habercisi olabilir. Uzun süredir ağızda bulunan ve geçme belirtisi göstermeyen şişlik ve lekeler, ağız içi veya dudaktaki ağrı vermese de iyileşmeyen herhangi bir çatlak, şişlik veya ülser ağız kanseri için ilk belirti olabilir.
Dilin üzerinde yaralar, aftlar veya beyaz beneklerin oluşmasıyla kendini belli eden dil kanseri, daha çok sigara, alkol tüketimi ve siroz sebebiyle gelişiyor. Bu sebeple ağızda çıkan yaraları önemsemek, dil kanserini teşhis etmekte büyük bir rol üstleniyor.
Kimi kanserler aylar içinde kimi kanserler ise yıllar içinde gelişerek kişide hayati risk oluşturmaya başlar. Bu durum, kanserin “agresifliği” ile ilişkilidir. Eğer kanser agresif bir yapıdaysa aylar içinde, agresif bir kanser değilse yıllar içinde ortaya çıkmaktadır.
Sonrasında kötü ağız hijyeni, uzun süreli travmalar, ağız içi protezler, çürük dişler veya sürekli dilin ısırılması gibi travmatize edilmesi dil kanserine neden olmaktadır. Bir başka neden ise HPV ismindeki virüs enfeksiyonudur. Peki, dil üzerindeki tüm yaralar kanser belirtisi midir? Tabii ki değil!
Ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde ağız içi ve boğaz kanserlerinin tedavisini Kulak Burun Boğaz (özellikle baş-boyun cerrahisinde deneyimli) hekimleri, radyoterapi (ışın tedavisi) uzmanları, medikal onkologlar (kemoterapi uygulayan hekimler) çoğu kez birlikte üstlenmektedirler.
Dilde görülen lezyonlar, genellikle iyi huyludur ve çabuk iyileşebilir. Basit yaraların tedavisinde doğal yöntemlerden ve gargaralardan yararlanmak mümkündür. Ancak 14 gün içerisinde kendiliğinden geçmeyen dil yaralarının bir kulak burun boğaz uzmanı veya diş doktoru tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Pamukçuk kendini genel olarak dil beyazlaması şeklinde gösterse de bu hastalıkta lezyonlar yanak içlerine, damağa, diş etlerine ve bademciklere yayılabilir. Başta kanser ve AIDS gibi hastalıklar olmak üzere pamukçuğun daha şiddetli seyretmesine neden olan durumlarda lezyonlar yemek borusuna kadar ilerleyebilir.
Ağız kanseri tedavi edilmediği takdirde yakınında bulunan sağlıklı dokulara, kan damarlarına, lenflere, sinirlere ve kemiğe kadar yayılarak durumu daha riskli bir hale getirebilir.
Kanserin ağız içerisindeki kaynaklandığı alt bölgeye göre değişen oranlarda boyundaki lenf damarlarına sıçrama (lenfatik metastaz) görülebilir. Ağız içerisinde en çok lenf damarına sıçrama olasılığı ağız tabanı kanserinde görülür (%50). Ağız tabanını dil retromolar, bukkalkanseri takip eder.
Dil yarası birkaç gün içerisinde toparlanarak çabucak iyileşebilir. 14 günden uzun süren dil yaraları için uzman doktora başvurmak gerekir.
Genel olarak halk arasında böyle bir inanış olsa da bu doğru değildir. Yapılan ameliyat kanserin yayılmasına neden olmaz. Çok ender olarak biyopsilerde kullanılan kalın iğnelerin kanser hücrelerini yaydığı gösterilmiştir.
Kanser Ne Zaman Ameliyat Edilir? Kanser ameliyatı, özellikle de kanser lokalse ya da henüz yayılmamışsa pek çok tümör için başarılı olma ihtimali en yüksek olan yöntemdir. Kanserin yayılmadığını gösteren bir kanıt varsa, hekiminiz primer tedavi olarak kanserli tümörü almak için ameliyat önerebilir.
Günümüzde dil kökü cerrahisi için en ideal yöntem; Transoral robotik cerrahidir. Bu yöntemde robotun kolları hastanın ağzına yerleştirilir. robot yardımı ile dil kökündeki kanserli doku, ağızdan çıkarılır. Ciltten bir kesi yapılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri