Araba yıkarken yüksek basınçlı su zararları herkes tarafından bilinen bir konu değil. Ancak temizlikte kullanılan yüksek basınçlı su, aracın duyarlı bölgelerine zarar verebiliyor. Özellikle bu tür bir uygulama yapılacaksa kapı menteşeleri, cam yolları ve elektrik bileşenleri gibi alanlardan uzak durmak gerekiyor.
Ülkemizde oto yıkama hizmeti veren istasyonlarda kullanılan tazyikli suyun basıncı ise genellikle 2000-2200 PSI civarında oluyor, bu da ortalama 150 bardır. Oysa bunun 130 bar civarında yani 1900 PSI olması gerekir. Daha yüksek basınçla püskürtülen su aracın boyasına, plastik bazlı aksamına, lastiklerine zarar verir.
Kesinlikle doğru. Evet zararlı, özellikle plastik parçalar üzerindeki boyayı kaldırabiliyor. 1tl kik köpük etlili temizler ama çokta iyi değil güçlü temizleyiciler var. Basınçlı suyu dibine kadar boyaya yaklaştırmadıkça bişey olmaz.
Öncelikle temizlemek için sıcak su kullanmak boyaya zarar verir, buna özellikle dikkat etmeniz gerekir. Bu nedenle kullandığınız su sıcak olmalıdır. Ev çevresinde kullandığınız çamaşır suyu ve kimyasal içeren her türlü temizlik ürünleri aracınızın boyasına zarar verir.
Aracınızı Yıkarken Mutlaka Bunlara Dikkat Edin
Aracınızı yıkarken dikkat etmeniz gereken birçok unsur bulunmakta. Öncelikle birinci unsur yıkama sıklığı aracınızı iki haftada bir yıkamanız oldukça yeterli bir süre olacaktır. Sık yıkamak ya da yıkamamak kesinlikle olumsuz sonuçlara yol açacaktır.
İlgili 16 soru bulundu
Köpük bütün arabaya tamamen uygulandıktan sonra ilk köpük atılan yerden başlanarak tüm araç basınçlı su ile yıkanır. Araç üzerinde hiç köpük kalmayana kadar basınçlı su ile yıkanır.
Ilık su, araba temizliği için en uygun olandır. Önce dış temizliği, ardından iç temizliği yapmalısınız. Eğer araba yıkamak için uygun bir alanınız yoksa (garaj, bahçe vb) bu işlemi oto yıkamacılarda gerçekleştirmeniz daha uygun bir seçenektir.
Bulaşık ya da çamaşır deterjanı kullanmayın
Fakat kirlerle beraber araç yüzeyindeki koruyucu kaplamayı akıtıp aracın boya ömrünün kısalmasına neden olur. Bu nedenle aracınızı deterjan yerine otomobil şampuanı ile yıkamayı tercih edin.
Özellikle araç içinde bırakılan kolonya, dezenfektan gibi malzemeler patlamaya ve yangına sebebiyet verebiliyor. Havaların ısınmasıyla birlikte araçlarda bulunan yanıcı ve patlayıcı maddeler tehlike saçıyor.
Sileceklerin cam üzerinde rahatça kaymasını sağlar. Silecek lastiklerine zarar vermez, yıpratmaz. Aracınızın metal aksamına ve boyasına zarar vermez. İnsan sağlığına zararlı bir kimyasal olan metanol içermez.
Ortalama 150 bar basınca sahip su, kısa mesafede vücuda temas ettiğinde kemik kırılmasından ciltte yırtılmaya, damar parçalanmasına ve delik açılmasına kadar birçok ağır yaralanmaya yol açabilir.
Bir araç için ortalama 200 litre su tüketilir. Basınçlı sistemlerde de araç için ortalama 60 litre ila 80 litre miktarında su tüketilir. Çalışan, suyu aracın üzerine yöneltmekle sorumludur. Temizlik su ile yapılır.
150 bar basınç gücüne sahip olan makine saatte ortalama 500 litre su harcar. 3. Araba yıkamak için basınçlı oto yıkama makinesi kaç bar olmalıdır? Normal yüzeylerin temizliği için ortalama 200 barlı makineler uygundur.
Su, Frenleme Sisteminde Tahribat Yapar!
Sürüşle ilgili yaşanabilecek diğer bir sorun da aracınızın frenleme kabiliyetindeki düşüş olabilir. Sel sularının taşıdığı tortu frenleme performansının anlık kesintilere uğramasına neden olacaktır.
Bazı araç yıkama malzemeleri aracınızın yüzeyini çizeceği için aracınızda istemeyeceğiniz bir görüntüye neden olabilir. Yıkama fırçaları, bazı bez türleri veya süngerler araç yüzeyleri için uygun değildir. Araç yüzeyine uygun olmayan yıkama malzemeleri aracınıza zarar verebileceği için sorun yaşamanıza neden olur.
Başlarken; Aracı doğrudan güneş ışığı görmeyen gölgeli bir bölgede yıkamaya dikkat edin. Çünkü güneş ışığı yıkama sırasında yüzeyi erkenden kurutarak boya üzerinde lekelenmelere neden olabilir. Ön cam sileceklerini kaldırarak cam temizliği için gerekli hareket alanını sağlayın.
Araba camı yapışkan temizleme yöntemlerini; aseton, kolonya, beyaz sirke, ispirto, sıcak su ve deterjan kullanmak olarak sıralayabiliriz. Yapışkanın yaygınlığına göre yukarıda sıralanan malzemeler hafifçe kullanılabilir.
Aracın fırça ve benzeri sert aparatlarla yıkanması, uygun olmayan yıkama maddelerinin kullanılması, yıkandıktan sonra ıslak bırakılması, güneş altında yıkanması, güneşin altında uzun süre beklemesi boyanın yıpranmasına, çizilmesine, matlaşmasına ve renginin solmasına neden olur.
Araç boyasındaki vernik zarar gördüğünden yukarıda belirttiğimiz kuş gübreleri ve ağaç reçineleri aracın boyasına daha çabuk ve daha etkili zarar verir.
Araba yıkama köpüğü yapımı için gerekli olan malzemelerin başında saç şampuanı ve kremi gelmektedir. Doğal temizleyiciler kullanılarak da gerekli bakımı sağlayabileceğiniz aracınız için oto kuaför kalitesinde bir köpük hazırlamak istiyorsanız şampuan kullanmanız daha doğru olacaktır.
Bu tip deterjanlar temizlik işini çok iyi yaparlar ancak "aşındırıcı sabun" olarak kabul edilirler. Araba boyası içeren bir zeminde aşındırıcı bir sabun kullandığınızda oksidasyon sürecini hızlandırmış olursunuz. Bu da zamanla aracın boyasına donuk/mat bir görünüm verip parlaklığını yok edecektir.
Bu küçük ipucunun sırrı saç kreminin lanonin içermesi. Ayrıca bu sayede yağmur suları aracınızda iz bırakmayacak, akıp gidecektir. Bir başka Araba Parlatmanın Püf Noktası durulama suyuna biraz sirke koymaktır. Böylece suyunuzun kireci arabada iz bırakmayacak, aracınız ilk günkü gibi parlayacak.
Arabanızda oluşabilecek yağ lekelerine kadar yağları çözücü ve yüzeyi parlatıcı özelliği ile Asperox Sarı Güç her arabada bulunması gereken bir temizleyicidir.
Aracın Boyasına Zarar Veren Deterjanlar
Aracı yıkanması sırasında kiri arındırmak için deterjan kullanılmaktadır. Ama kullanılan deterjanın yüzey temizleyici veya bulaşık deterjanı olmaması gerekir. Bu tarz deterjanlar kimyasal olarak güçlü yapıya sahiptir. Genellikle de yağ çözücü özellikleri vardır.
Araba yıkarken önce köpük mü yoksa su mu sorusu cevabı :
Köpük bütün arabaya tamamen uygulandıktan sonra ilk köpük atılan yerden başlanarak tüm araç basınçlı su ile yıkanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri