Madde 57- (1) Fiili işlediği sırada akıl hastası olan kişi hakkında, koruma ve tedavi amaçlı olarak güvenlik tedbirine hükmedilir. Hakkında güvenlik tedbirine hükmedilen akıl hastaları, yüksek güvenlikli sağlık kurumlarında koruma ve tedavi altına alınırlar.
Güvenlik tedbiri, suçun işlenmesinden sonra failin tehlikelilik hali dikkate alınarak hakim tarafından hükmedilen bir yaptırım türüdür. Örneğin, akıl hastası olan kişiye akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirleri uygulanarak bir hastanede tedavi edilmesine karar verilebilir.
Başta polis olmak üzere kolluk kuvvetlerine, akıl hastalarının sevki konusunda doğrudan görev veren bir mevzuat bulunmamaktadır. Akıl hastalarının çevresine zarar verme ve saldırma ihtimaline karşı ilgili sağlık kuruluşunun talep de bulunması durumda, sevk işine kolluk birimleri nezaret edebilir.
Kasten işlenmiş bir suç nedeniyle hapis cezasına mahkumiyet halinde. Hükümlü güven ilişkisinin varlığını gerektiren belirli hakları kullanmaktan yoksun bırakılır. Kural olarak hapis cezasının infazı bitinceye kadar sürer.
Liv Hospital Onkoloji Kliniği'nde kanser hastalığında ana tedaviye yardımcı bir yöntem olan adjuvan (koruyucu) tedavide, tümörün boyutu, özellikleri ve yayılımına bakılarak kanseri yenileme ihtimalinin azaltılması hedeflenir.
İlgili 30 soru bulundu
Adjuvan Kemoterapi: Tümörün operasyonla temizlenmesinin ardından kalan kanserli hücrelerin vücuttan temizlenmesi için uygulanan kemoterapi türüdür. Kanserin nüks etme ihtimalinin azaltılmasının hedeflendiği adjuvan kemoterapi yöntemi, koruyucu tedavi olarak da bilinir.
Kemoterapi ve iyileşme
– Yineleme riski düşük ancak koruyucu kemoterapi verilmesi gereken hastalarda 21 günde bir 4 kür (3 ay) kemoterapi uygulanır.
Ceza kararının kesinleşmesi, hükmün infazını gerektirir. Üç yılı geçen mahkumiyetlerde, ilgiliye tebligat yapılmaksızın yakalama kararı çıkarılarak kolluk kuvvetleri marifetiyle yakalanması ve hapis cezasını infaz etmek üzere ceza infaz kurumuna sevki sağlanır.
Bir başka deyişle güvenlik tedbiri, fail tarafından suçun işlenmesinden sonra sanığın tehlikelilik hali göz önüne alınarak mahkeme tarafından hükmedilen bir yaptırım çeşididir.
Güvenlik Tedbiri Kimlere Uygulanır? Güvenlik tedbirleri, 5237 sayılı TCK'nın 53 ila 60. maddeleri arasında düzenlenmiş olup, mahkeme tarafından “suçlu” bulunan herkes için uygulanabilmektedir.
TCK. 46. Maddesi tam akıl hastalarının ceza sorumluluğu olmadığını belirttikten sonra bu tür suçluların muhafaza ve tedavi altına alınacağı açıklanmıştır. Suçlu akıl hastasının tedavi ve muhafaza amaçlı olarak bir resmi sağlık kurumuna yatırılması gereklidir.
Yatış işlemleri esnasında hastanın nüfus cüzdanının fotokopisi istenir, hastadan/varsa vasisinden veya birinci derece yakınından kendi isteğiyle hastaneye yattığına dair imza alınır.
Esasen ruhsal bozuklukların, olguların gerçeğinden farklı olarak algılanmasına sebebiyet verici özelliği de akıl hastalarının normal kişiler gibi muhakeme işlemlerine tabi tutulmalarına engeldir.
Erteleme bakımından işlenen suç yerine, mahkum edilen cezanın türü ve miktarı önemlidir. Nitekim, yürürlükteki TCK yalnızca hapis cezalarının ertelenebileceğini düzenlemiştir. Dolayısıyla, adli para cezası ve güvenlik tedbirleri, kanuni engelden ötürü ertelenemez.
Güvenlik tedbirleri de cezalar gibi suç niteliğindeki eylemlere uygulanan yaptırımlardır. Ceza ve güvenlik tedbirleri birbirinden farklı kavramlardır, aralarındaki farkları belirtmek gerekirse; Kusuru olmayan kişiye ceza verilmez, ancak güvenlik tedbirlerine kusur olmadan da hükmedilebilir.
Akıl hastası için uygulanan güvenlik tedbirinin sona ermesi için, kişinin toplum açısından tehlike yaratmayacak hale gelmiş olması ya da bu tehlikeliliğin önemli ölçüde azalması gereklidir. Bu düzelmenin sağlık kurumunun düzenleyeceği raporda yer alması halinde infaz hakimi güvenlik tedbirini kaldıracaktır.
Tutuklama koruma tedbirlerinin en ağırıdır. Tutuklama kararı, özgürlük hakkına, hukuk yoluyla da olsa, bir müdahaledir ve kişi güvenliği ve özgürlüğü hakkı ile ve dolayısıyla adil yargılanma hakkı ile doğrudan ilişkilidir.
Söz gelimi; hakim 50 gün belirlemiş olsun, kişinin ekonomik ve diğer şahsi halleri göz önünde bulundurularak bir gün karşılığı adli para cezasının miktarı takdir edilecektir. Bu takdirde alt sınır 20,00-TL, üst sınır ise, 100,00-TL'dir (TCK M.52/2).
4 yıl 2 aylık cezanın yatarı bulunmamaktadır. Yeni infaz düzenlemesiyle. 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.
İlk işlenen suç sebebiyle hükmedilen ceza kesinleşir; ancak, henüz infazına başlanmazsa; sonradan işlenen suç, ilk işlenen suç sebebiyle verilen cezanın kesinleşmesinden sonra işlenmiş olması şartıyla, ne zaman işlenmiş olursa olsun sonradan işlenen suç sebebiyle suçta tekerrür hükümlerine başvurulabilir.
Sanık hakkında verilen bir kararın Yargıtay Ceza Dairesi'nce onanması halinde sanık veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı herhangi bir süre ile sınırlı olmaksızın CMK. 308. maddesi gereğince Onama Kararına itiraz edebilirler. Çünkü yasa da açıkça “Sanık lehine itirazda süre aranmaz.” denilmiştir.
Kemoterapi ilacınızın dozu, tip ve hangi sıklıkla verileceği hastalığınızın evresine bağlıdır. Bununla beraber ileri evre yumurtalık kanseri olan hastaların büyük çoğunluğuna her doz 3 haftada bir olmak üzere toplam 6 doz veya 6 kür kemoterapi verilir.
Tedavi sonrası ilk 48 saat içerisinde az miktarda kemoterapi ilacı idrar, kusmuk ve diğer vücut salgıları yoluyla vücuttan atılır. Bu kimyasalları kendinizden ve evde diğer insanlardan uzak tutmak önemlidir. Kirlenen çamaşır ve diğer materyaller konusunda ne yapmanız gerektiğini doktorunuza danışın.
Erken evre kanserlerin büyük çoğunda yalnızca cerrahi veya bazen radyoterapi tedavileri yeterli olmaktadır. Evre 3-4 ve/veya greyd derecesi 2-4 arasında olan orta ve ileri evre kanserlerde çoğunlukla kemoterapiler tedavilere eklenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri