*Şeflera çiçeği altındaki yapraklarını dökmesine rağmen üstten yeni yapraklar vererek boy olarak uzamaya devam eder.
Şeflera bitkisini dalından kolaylıkla çoğaltmak mümkündür. Gövdeden uzanan dallar varsa bu dallardan birini gövdeye yakın bir noktadan keserek köklendirme yapmak mümkündür. Kesme işleminden sonra bitkiyi suya koyarak köklenmesi beklenir. Köklenen dalı, yeni bir saksıya dikerek yeni bir bitki elde edilmiş olur.
Köklenen dal, yeni bir saksıya dikilir. Eğer evinizdeki bitkinizin birden fazla kökü varsa, kökleri birbirinden ayırarak bitkileri birbirinden ayırabilir, yeni bir bitki elde edebilirsiniz.
Budama işlemi, havaların ısınmasıyla birlikte, uzayan dallara şekil verilerek gerçekleştirilebilir. Fakat kesilen uçların hava almasını engellemek gerekir.
Şeflera Çiçeği Sulama
Sulama yapmak için bitki toprağın iyice kuruması beklenmelidir. Kışın yapılacak sulamalar azaltılmalıdır. Yapılan aşırı derecede sulamalar bitkinin ölmesine sebep olabilmektedir. Yaprak kısımlarının sararması ve düşmesi yapılan aşırı derecede sulamaların işareti olabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Solmuş ve ölmüş olan saksı bitkilerinizi canlandırmanın bir diğer yolu da buz ve sıcak su yöntemidir.Bitkinizin köklerine yeterli miktarda buz koyun. Daha sonra Buzların üzerine sıcak su dökün. Bu işlemi belirli aralıklarla tekrarlayarak kurumuş saksı çiçeklerinizi canlandırabilirsiniz.
Eğer yeni bir bitki dikecekseniz ve bir an önce büyüyüp serpilmesini istiyorsanız ekeceğiniz bitki fidesinin köklerini, içine toz tarçın koyduğunuz bir kapta kısa bir süre, kökler zarar görmeyecek şekilde bekletebilir, tarçına bulanan kökleri güzelce toprağa yerleştirebilirsiniz.
Güneş gören yerlerde yaprakları zarar görecektir. Şeflera bitkisi iç mekanlarda kolaylıkla yetiştirilebilir. Dolaylı olarak ışık alan bölgelerde sağlıklı bir şekilde yetişir. Bulunduğu ortamda güneş yönünde uzar. Belirli dönemlerde yönünü değiştirirseniz daha eşit uzamasını sağlayabilirsiniz.
Şeflera çiçeği, hafif asitli topraklarda yetiştirilmelidir. Yetiştirme için uygun sıcaklığın 10-30 derece arasında olması gerekmektedir. Schefflera, yeterince su ve güneş ışığı aldığında hızla büyüyebilir ve çiçek açabilirler. Ancak, bu bitkilerin çiçekleri genellikle küçüktür ve göze çarpmazlar.
İnce, uzun ve zarif yapraklarıyla Şeflera bitkisi, ev ve ofislerde en çok tercih edilen bitki türlerinden bir tanesi. İçinde bulunduğu tüm mekanlara tropik bir hava katan bu egzotik bitki, yaydığı pozitif enerji ve havayı temizleme özelliği ile de en ideal ev bitkilerinden biri olarak görülüyor.
Ev ortamında yetiştiriyorsanız, evinizin doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan aydınlık bir yerine koymanız yeterli olacaktır. Isı: Schefflera ısı konusunda hassas bir bitkidir. 7 derecenin altındaki sıcaklıklar bu bitki için tehlikelidir.
2. Şeflera (Schefflera)
Ev havasını temizleyen bitkiler arasında yer alan Şeflera, yaprakları el parmaklarını andıran yeşil, sarı ve beyaz renklerde olabilir. Çok dayanıklı bir iç ve dış mekan bitkisi olan Şeflera bitkisinin her iki türü de ılımlı iklime sahip bölgelerde, bahçe dekorasyonu için kullanılabilir.
Şeflera kocaman ve şemsiye gibi açılan yaprakları ile bakımı kolay bitkilerden olsa da bu özellikleri sebebiyle bir soruna gebedir. O da yaprak bitleri. Şeflera yaprakları yapış yapış ise bilin ki bunun sebebi minik böceklerin bitkinin özsuyu ile beslenmesi ve bu esnada bitkiye bıraktıkları salgılardır.
Yaprak güzeli çiçeği, çoğaltılması en kolay olan çiçeklerden bir tanesidir. Yaprak güzeli çiçeğini çoğaltabilmek için genç olan dallarından sadece birini keserek suda bekletip köklenmesini bekleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra kesmiş olduğunuz genç dalı direk olarak toprağa dikerek de köklenmesini sağlayabilirsiniz.
Kış ayları bu yöntem için uygun zamandır. Çiçek dalının kırılarak başka bir toprağa ekilmesi ile gerçekleşir. Özenerek yaptığınız çoğaltma işleminden sonra çiçeğiniz yerini sever ise çok geçmeden büyüyüp, güzelleşecektir.
Bitki çoğaltma yöntemleri temelde ikiye ayrılır, bunlar generatif (eşeyli) ve vejetatif (eşeysiz) üretimdir. Generatif üretimde tohumdan, vejetatif üretimde ise bitki parçalarından yararlanılır.
Toprakta sodyum fazlası olduğunda bitkinin büyümesi yavaşlar ve yaprak kenarları kararır. Siz ne kadar sularsanız sulayın sodyum fazlası yüzünden kökler suyu alamaz. Toprakta tuz birikmesinin iki sebebi olabilir. Biri kimyasal besin kullanmak, diğeri de bitkiyi çeşme suyuyla sulmak.
Bu çiçek türü yaz ve kış aylarında ayrı sulama stili ile sulamanız gerekmektedir. Yaz aylarında havaların ısınması nedeniyle haftada 1 veya 2 kez sulama yapabilirsiniz. Kış aylarında ise haftada 1 kez yapmanız yeterli olacaktır. Difenbahya çiçeğinizi sularken musluk suyu kullanmamanız gerekmektedir.
Şeflera bakımı kolay olması ve ihmale iyi dayanması sebebiyle evlerde ve bitki bahçelerinde süs amaçlı yetiştirilir. Hem iç mekan hem de dış mekan için oldukça elverişli olan bu tür; güzel görünmesi ve çevresinin havasını değiştirmesi amacıyla genellikle iç mekanda bakılıyor.
Anavatanı : Tropik ve subrtopik bölgelerde doğal olarak ağaç formunda yetişmektedir.
Paşa kılıcı güneşi seven ve soğuğu sevmeyen bir çiçektir. Bu yüzden bulunduğu odanın sıcaklığı normal bir seviyede olmalıdır. Güneş ışığını ise doğrudan değil dolaylı olarak almalıdır. Kılıç çiçeğine yaz mevsiminde haftada 2, kış mevsiminde ise 2 haftada 1 kere olacak şekilde su verilmelidir.
Düzenli ve bol sulama gereklidir. Toprak eşit miktarda nemli kalmalı, ancak çok su ile tıkanmamalıdır. Sulama işlemi yaz aylarında haftada 1, kış aylarında ise iki haftada bir olacak şekilde yapılmalı, toprağın tamamen kurumasına asla izin verilmemelidir. Gübre: Bitki, 2 haftada bir kez sıvı gübre ile beslenmelidir.
Çiçek coşturan, bitkilerin ihtiyacı olan bitki besini takviyesini sağlayan gübredir. Günümüzde çiçekçilerde paketlenmiş, kullanıma hazır olarak satılan gübreler bulmak mümkün. Ancak dilerseniz evdeki besinleri de çiçek coşturan olarak kullanabilirsiniz.
Onlara toprak, su, güneş ışığı ve sıcaklık verdin. Bir bitkinin büyümesi için tüm bu koşullara ihtiyacı vardır. Ev hanımları denedi ve onayladı: Çiçeğin coşması ve toprağın tazelenmesi için toz şekeri toprağa serpiştiriyor. Böylece toz şeker zamanla kendisi nemlenerek eriyor ve vitamini toprağa salıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri