Yapısındaki B1 vitaminleri minik gurmelerin gelişmekte olan sinir ve sindirim sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynar. Bulgur pilavı tüm bebek ve çocukların da severek tükettiği bir tam tahıl yemeğidir. Gurme Bebek'in tüm bulgur tarifleri için tıklayın. Bebeklerin 6. aydan itibaren tam tahıllar tüketmesi gerekir.
Oysa bulgur daha sağlıklı bir yiyecek olarak bebeklere 8 aydan itibaren mama olarak verilebilir. Vitamin ve minareller bakımından sağlıklı ve zengin bir besin kaynağı olan bulgurun mucizesinden bebeklerimizin ve çocuklarımızın de faydalanması gerekir.
Pirincin en büyük artısı gluten içermemesidir. Fakat bulgur besin değerleri bakımından pirinçten daha zengindir. Protein alımına dayanan bir diyet yapıyorsanız pirinçten daha fazla protein içeren bulguru tercih edebilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Onun için glutenle ilgili tanışma sürecini 7. 8. aydan itibaren mutlaka planlamış olmanız gerekiyor. Orada da kullanabileceğimiz en besleyici besin tabii ki de bulgur. İnce bulgur da kullanabilirsiniz, böyle kalın, pilavlık bulgur da kullanabilirsiniz.
Yedinci ve dokuzuncu aylarda pilav, makarna gibi nişastalı besinlerle tarhana çorbası verilmeye başlanır. Bebekler için pilav ve makarna başlangıçta haşlanıp suyu çektirilerek hazırlanmalı, üzerine zeytinyağı gezdirilmelidir. İstenirse sebzeli veya kıymalı sos da koyulabilir.
İrmik, pirinç unundan daha besleyicidir. Sıklıkla pirinç unu ile ek gıdaya geçişe başlayan annelere glüten hassasiyeti olmadığı tespit edilen bebeklere daha besleyici olduğunu için irmikli gıdalar öneriliyor.
Uyarı: Bebeğinizin tarifte yer alan malzemelere karşı alerjisi olabileceğinden doktorunuza danıştıktan sonra yedirmenizi öneririz.
Ek gıdalara başladığımız zaman bebeğimize vereceğimiz ilk tahıl mutlaka pirinç olmalı. Çünkü pirinç tüm dünyada bebek beslenmesindeki en güvenli kabul edilen tahıl olarak biliniyor. Bebeğiniz 6'ncı ayına girdiğinde pirinci sebze çorbasına ekleyerek katı gıdaya geçebilirsiniz.
9, 10, 11, 12 Aylik bebekler icin beslenme icin pilav, makarna, kıymalı etli sebze yemekleri, kıymalı dolmalar, kaşıkla ezilerek çocuğa yedirilebilir. Hazırlanan yiyeceklerin tuzsuz ve baharatsız olması gerekir.
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir.
Pilavlık bulgur vitamin değerleri ve lif bakımından zengin olmaktadır. Ama bulgur yemek şişkinlik ve gaza neden olmaktadır.
Bebeklerde salça kullanımı, domates salçası yerine bebek biber salçası ile 6 aydan sonra başlamalıdır. Bebek domates salçası ise 9 aydan sonra yemeklere çay kaşığının ucuyla koyularak 3 gün boyunca denendikten ve bebekte herhangi bir alerjiye sebep olmadığı gözlendikten sonra miktarı arttırılarak kullanılabilir.
Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir. İlk meyveler ise mevsimine göre elma, armut, muz, şeftali, kaysı, erik ve avokado olabilir. Daha sonrasında ise yoğurt ek gıdalara eklenebilir. Bu sıralama doktorunuzun önerisi ile değişiklik gösterebilir.
Herhangi bir nedenle anne sütü verilemediğinde / yeterli olmadığında ise 6. aydan sonra inek sütü (pastörize veya uzun ömürlü) bebeklere verilebilecek en zengin besin değerine sahip gıda maddeleri arasında yer alıyor.
Bu dönemde bebek, ilk emekleme denemelerini yapmaya başlar. 6 aylık bebeklerin ilk emekleme denemeleri, genellikle geriye doğru kayarak emekleme şeklinde gerçekleşir. Bu hareketlilik, bebeğin fiziksel gelişimini de olumlu şekilde etkiler. Çevresindeki oyuncaklara ya da diğer nesnelere uzanabilir ve onları alabilir.
Bu noktada bebek irmiğinin en önemli farkı boyutlarıdır. Protein açısından son derece zengin olan bu irmiklerin çok daha ince olması bebeğin tüketebilmesi açısından da son derece uygundur. Bebeklere organik olmak şartı ile normal irmikte verilebilir.
İrmik beyaz un ile kıyaslandığında daha düşük kaloriye sahiptir. Glisemik indeksi düşük bir tahıl ürünü olduğu için şeker hastalarına tavsiye edilir. Beyaz un yerine irmik kullanarak kan şekerinin yükselmesini önleyebilirsiniz.
Bebeklerin 1 yaşından önce doğal yolla besinlerin içerdiği tuzdan aldığını, ilave tuza ihtiyaç kalmadığını dile getiren Diyetisyen Şengel, “1 yaşından itibaren bebeklere en az miktarda tuz verilmelidir. Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği oranlarda iyotlu tuz tüketimi troit hormonunun oluşması için gereklidir.
Anne sütü, yumurta sarısı, yarım muz ve biraz lor peyniri kahvaltısında olmalıdır. Çok az miktarda tereyağı, biraz ceviz ezmesi de temin edilerek tüm malzemeler püre haline getirilebilir. Bir diğer kahvaltı alternatifi ise pekmez, yumurta sarısı, peynir ve bebe bisküvisinden oluşan bir püredir.
Karaciğer haricinde tüm sakatatlar, özellikle beyin virüs taşıma ihtimali nedeniyle bebeklere hiçbir zaman verilmemelidir.
Kuru baklagiller bebeklere 8. Aydan itibaren pişirilip kabukları soyulmalı ve püre şeklinde verilmeye başlanmalıdır. Kuru baklagil yemeklerinin katılığı bebeğin tolere etmesine göre artırılıp 12. Aydan itibaren ailenin tükettiği şekilde yemeye alıştırılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri