6.Ay. Bebek 6 aylık iken sebze, havuç, tahıl, patates, bal kabağı ağırlıklı gıdalarla beslenmelidir. Bunun yanında armut, şeftali, elma, kayısı, avokado ve erik gibi meyveler de takviye gıda ürünü olarak bebeğe verilebilir. Ayrıca düzenli peynir ve yoğurt tüketimi de ihmal edilmemelidir.
1 çay kaşığı ölçüsünde tek bir ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. 3 gün kuralına uyarak, aynı gıdayı 3 gün boyunca aynı miktarda vermelisiniz. Bu durum, ek gıdanın herhangi bir alerji yapıp yapmayacağını belli eder. 6 aylık bir bebeği 2.5-3 saatte bir beslemek ideal bir aralıktır.
Başlangıçta günde tek öğün şeklinde ek besin verilmelidir. Doğal ve taze gıdalar tercih edilmelidir. Konserve ya da dondurulmuş gıdalardan uzak durulmalıdır. Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir.
6 aylık bebek kilosu, kız bebeklerde ortalama 7 kilo, erkek bebeklerde 7,5 kilodur. 6 aylık bebek boyu ise kız bebeklerde 64 santim, erkek bebeklerde 67 santimdir.
6 aylık bebekler günde 4-6 kez emzirilebilir. 180 günlük olan bebekler doktor tavsiyesi ile ek gıdaya geçiş yapabilir.
İlgili 24 soru bulundu
İlk 6 ay sadece anne sütü tüketilmelidir. Anne sütü bebekler için en uygun besindir. Doktorunuza danıştıktan sonra anne sütünün yetmediği durumlarda 4. aydan itibaren ek gıda olarak Eti Cicibebe Bisküvisi tüketmeye başlayabilirsiniz.
Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir. İlk meyveler ise mevsimine göre elma, armut, muz, şeftali, kaysı, erik ve avokado olabilir. Daha sonrasında ise yoğurt ek gıdalara eklenebilir. Bu sıralama doktorunuzun önerisi ile değişiklik gösterebilir.
Bebek Ne Kadar Su İçmeli? Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Anne sütü, yumurta sarısı, yarım muz ve biraz lor peyniri kahvaltısında olmalıdır. Çok az miktarda tereyağı, biraz ceviz ezmesi de temin edilerek tüm malzemeler püre haline getirilebilir. Bir diğer kahvaltı alternatifi ise pekmez, yumurta sarısı, peynir ve bebe bisküvisinden oluşan bir püredir.
Bebekler 6 ila 9 ay arasındaki süreçte emeklemeye başlar. Katı gıda ile beslenmeye başlayan bebekler yavaşca fiziksel olarak güçlenmeye başlar.
-yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
Pirinçler güzelce yıkandıktan sonra, minik tencerede 1 su bardağı su ile haşlanır. Pirinç pişince tereyağı ilave edilip, bebeğin yiyebileceği kıvama gelene kadar blendırdan geçirilir ve bebeğe afiyetle yedirilir.
Anne sütü ilk 6 ay bebeğinizin ihtiyacının %100'ünü, 6-9 ay arasında %70'sini ve 9-12. aydan sonra %30 'unu karşılar. 6. Aydan sonra anne sütü tek başına bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olmaz. Bu nedenle ek gıdalar mutlaka başlanmalıdır.
Öncelikle havuçları bir miktar suda haşlamaya bırakıyoruz. Diğer bütün malzemeleri küçük küçük doğrayıp havuçlara ekliyoruz. İrmik ve bisküviyi de ekledikten sonra üstünü geçicek kadar su ilave edip katnamaya bırakıyoruz. Malzemeler yumuşayıp suyunu çekmeye başlayınca kapatıp Blender da iyice eziyoruz.
Bu besinlere örnek olarak; ilk etapta patates,yeşil kabak, havuç, balkabağı gibi sebzeler; mevsimine göre elma, armut, muz, şeftali, kaysı, erik ve avokado gibi meyveler verilebilir. Daha sonra ek gıda olarak yoğurda geçilebilir. 6 AYLIK BEBEKLER HANGİ SEBZELERİ YİYEBİLİR?
Bebeklere hazır yoğurt verilirse ne olur? Son yıllarda 1 yaş altı bebekler için belli başlı büyük firmalar tarafından hazır bebek yoğurtları da üretildi. Bunların tüketiminde sakınca yoktur.
Mesela bebeklere anne sütü aldıkları ilk 6 aylık dönemde kesinlikle su verilmez. Ancak ek besinlere geçtikten sonra su verilmeye başlanır. 6 aydan önce normal şartlarda anne sütü alan bebeğin ihtiyacı anne sütü içeriğindeki su ile karşılanır.
Küçük bebeklere 1 yaşına kadar verilecek suyun en az 10 dakika kaynatılması ve ılıtıldıktan sonra verilmesi gerekir. Gereğinden fazla ve defalarca kaynatılan suyun mineral içeriği değişeceğinden bu şekilde verilen su da olumsuz etkilere yol açabilir.
Yenidoğanlar günde 16- 18 saat uyuyarak gelişir. 2 - 6 ay arasında uykudaki dalgalar daha net hale gelir. 2-12 ay arasındaki bebekler ise arada uyanıklık dönemleri olmak üzere toplam 14-15 saat uyur.
0-6 ay arası bebeklerde açlık belirtileri:
Ellerini ağzına götürür. Başını annesinin memesine ya da biberona doğru çevirir. Dudaklarını büzer, ağzını şapırdatır ya da dudaklarını yalar.
Patatesi buhar da haşlayalım. (su da haşlayacaksanız kabuklarını soyup öyle haşlayın lütfen). Daha sonra ezelim ve anne sütü ekleyip kıvamını açalım. Eğer ki formül mama kullanıyorsanız; 1 ölçek toz mamayı soğuyan patates püresine ekleyip ezelim ve ılık suyla kıvamını açalım üstüne 1 çay kaşığı zeytinyağı ekleyelim.
Elmamız, cam rendede püre haline getirilir. Minik tencerede pirinç unu su ile muhallebi kıvamına gelene kadar kısıkta pişirilir. Elma püresi pişen muhallebiyle kasede karıştırılır. Son olarak tarçın ilavesiyle bebişlere afiyetle yedirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri