Genel olarak yulaf ezmesi su ile pişirdikten sonra iyice yumuşadığında hatta biraz da sulu kıvamda bebeğe yedirilir. Çünkü yulaf ezmesi bebeğin damağına, boğazına yapışabilir. Bu yüzden pişirilerek iyice yumuşatılır. Sulu ve yumuşak kıvamda olması nefes borusuna kaçma ve hayati sorunlara yol açma riskini düşürür.
Bebeklere Yulaf Ezmesi Ne Zaman Verilebilir? Yulaf ezmesi, anne sütü ile beslenmeye devam eden 17 haftayı doldurmuş bebekler için verilmeye başlanabilir. Bir hekim tarafından çölyak tanısı almamış veya herhangi bir başka sebepten yulaf ezmesinin yasaklanmadığı bebekler için tüketilmesi uygundur.
Yulaf ezmelerini suyunu çekip yumuşayana kadar haşlıyoruz (haşlama suyunun miktarı ayarlanabilir). Ilıdıktan sonra bebeğin yutabileceği şekilde blenderdan geçiriyoruz. Çatalla ezdiğimiz veya cam rendeden geçirdiğimiz muzu ve ev yoğurdumuzu ekleyerek karıştırıyoruz.
Ayın 2. veya 3. haftasından itibaren başlayabiliriz.
İlgili 24 soru bulundu
Anne sütü, yumurta sarısı, yarım muz ve biraz lor peyniri kahvaltısında olmalıdır. Çok az miktarda tereyağı, biraz ceviz ezmesi de temin edilerek tüm malzemeler püre haline getirilebilir. Bir diğer kahvaltı alternatifi ise pekmez, yumurta sarısı, peynir ve bebe bisküvisinden oluşan bir püredir.
Yulaf unu sindirimi çok kolay ve bol lifli olduğu için kabız bebekleri rahatlatıyor.
Yulaf 6. Yulaf rahatlıkla bebeğinize vereceğiniz ilk besin olabilir. Bebeğinize alerji yapma riski en düşük yiyeceklerden biridir.
Yulaf ve diğer tahıllar çölyak hastalığının gelişmesinin önlenebilmesi için anne sütü ile beslenmeye devam edilirken 6. aydan itibaren azar azar başlanabilir. Glüten içermeyen ancak bulaş yoluyla az miktarda içerebilecek olan yulaf iyi bir besindir.
Tahıl ve Baklagiller: Mısır, kuru fasulye, yeşil mercimek, buğday, bulgur, soya, yulaf ve kepekli gıdalar tükettiğiniz zaman bebeğinizde gaz sancısı olabilir.
Yulaf ezmesi pişirilmeden tüketildiği gibi pişirilerek de tüketilebilmekte olan bir besindir. Özellikle de kış mevsimlerinde portakallı yulaf ezmesi en fazla tercih edilen besinler arasında yer almaktadır. Genel olarak yulaf pişirmek için yapışmayan bir tava tercih etmeniz gerekmektedir.
Aynı şekilde yulaf ezmesi içeriğindeki yüksek demir sayesinde okulda dikkat eksikliği, halsizlik gibi problemlerin önüne geçecektir. Demir eksikliği görülen çocuklarda yulaf mutlaka günlük beslenme planına eklenmelidir. Büyüme ve gelişmelerini olumlu etkileyen vitamin ve mineralleri içerir.
Besin alerjileri çok yaygındır ve alerjiye neden olan çok sayıda besin vardır. Bu besinlerden biri de yulaftır. Yulafın besin değerlerinin yüksek olması ve sağlık açısından pek çok faydası olması, yulaf tüketiminin dünya genelinde artırmıştır. Artan yulaf tüketimi ile beraber yulaf alerjileri de artış göstermektedir.
Özellikle içermiş olduğu zengin lifler sayesinde yulaf bağırsakların düzenli şekilde çalışmasına olanak tanır. Yani sindirimi kolaylaştırır. O yüzden kabızlık problemi yaratmasının aksine, sağlıklı bir şekilde kabızlık probleminin ortadan kalkmasına imkan verir.
Yulafı, sütü ve suyu tencereye ekleyip kısık ateşte karıştırarak pişirin. Hafif sulu iken altını kapatın ve kaseye alın. Üzerini dilimlenmiş muz ve fıstık ezmesi ile süsleyin, arzuya göre tarçın da eklenebilir. Afiyet olsun.
Bir minik tencerenin içine yulafları aktarın. Üzerine suyu ve badem sütünü ilave edin. Kısık ateşte yavaş yavaş pişirmeye başlayın. 3-4 dakika içinde yulafla şişip, yumuşadığında ocaktan alın.
Ayrıca kek, kurabiye vb. hamur işlerine eklenerek de tüketilir. İşte bu durumda kalori değeri birden yükselir. Eğer yulaf ezmesi kullanarak hazırladığınız yemekleri ara öğünlerde tüketirseniz sağlıklı bir şekilde kilo almanız mümkün.
Yarım su bardağı yulaf ezmesine yarım su bardağı yağsız yoğurt ekleyin ve karıştırın, çeyrek su bardağı kadar ceviz ve 1 çay kaşığı tarçın da ekledikten sonra tüketin.
Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar yulaf gibi glüten içeren tahıllara da çok geç başlamamak gerektiğini göstermiştir. Bu sebeple ek gıdalara başladıktan sonra bebeklere ara sıra yulaf, buğday vb tahılları yedirmek gerekmektedir.
İçerisinde zengin mineraller, fosfor ve mineraller yer alan yulaf her mevsim tüketebileceğiniz lezzetli gıdalardandır. Ölçülü bir şekilde tüketildiği zaman yulaf kilo aldırmayan bir besindir.
Yulaf alerjisi yaygın olmamakla birlikte; bebekler, çocuklar ve yetişkinlerde de ortaya çıkabilir. Yulaf alerjisinin belirtileri hafif ile şiddetli arasında değişebilir. Bu belirtiler genellikle yulafa maruz kaldıktan kısa süre sonra ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri