Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Değerli anneler, bebeğinize ilk 6 ayda yani emzirdiğiniz süre boyunca su vermenize gerek yok. Anne sütünün yüzde 87'si sudur. Buradan ihtiyacını alır. 6.aydan sonra ise her 2-3 saatte bir su vermenizi öneriyorum. 2 yaşına kadar kaynatılmış su verin.
Bebekler 6. Ayda ek gıdaya başlarlar ve bu dönemde su verilmeye başlanmalıdır. Ama bu dönemde yine su ana besin kaynağı olmamalıdır. Bu dönemde verilen su ekstra olmalıdır, esas besleyici olan anne sütü ve yetersizliğinde formül mamanın yerini almamalıdır.
Bebeklerin 6. aydan itibaren su içmeye başlaması gerekmektedir. Bu dönemde günlük olarak 300 ila 400 mililitre su verilmesi gerekmektedir. Bebek bir yaşına yaklaştığında tüketmesi gereken günlük su miktarı 700 ila 800 mililitreye çıkmaktadır.
6.ayında mide kapasitesi 180 ml olan bebeğiniz, ek gıdaları küçük miktarlarda tüketebilir. 1 çay kaşığı ölçüsünde tek bir ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. 3 gün kuralına uyarak, aynı gıdayı 3 gün boyunca aynı miktarda vermelisiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Anne sütü, yumurta sarısı, yarım muz ve biraz lor peyniri kahvaltısında olmalıdır. Çok az miktarda tereyağı, biraz ceviz ezmesi de temin edilerek tüm malzemeler püre haline getirilebilir. Bir diğer kahvaltı alternatifi ise pekmez, yumurta sarısı, peynir ve bebe bisküvisinden oluşan bir püredir.
Normal şartlarda anne sütü alan bebeklere 6 aydan önce su verilmez. Bebek, ihtiyacı olan suyu anne sütünden karşılar.
Bebeklere ilk su verme zamanı genellikle ek gıdalara yani katı gıdalara başladığımız 6 aydan sonrasıdır. Bu dönemde her ek gıda öğününden sonra çocuğa 15-20, en fazla 30 ml su teklif edilebilir.
Bebeğinize, her öğünden sonra su teklif etmelisiniz. Kabız olduysa su tüketimini arttırmak gerekebilir. 1 yaşındaki bir bebeğin ağırlığı yaklaşık olarak 10 kilodur ve günlük su ihtiyacı 800 - 1000 ml'dir. Su içmeye yeni başlayan 6 – 12 aylık bir bebeğe günde 300 – 400 ml su verilmesi tavsiye edilir.
6.Ay. Bebek 6 aylık iken sebze, havuç, tahıl, patates, bal kabağı ağırlıklı gıdalarla beslenmelidir. Bunun yanında armut, şeftali, elma, kayısı, avokado ve erik gibi meyveler de takviye gıda ürünü olarak bebeğe verilebilir. Ayrıca düzenli peynir ve yoğurt tüketimi de ihmal edilmemelidir.
Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
Bebekler için özel üretilen suların, bebek sindirimini kolaylaştırması amacıyla pH değeri 7.0'nin üzerindedir. Bu ürünler, sahip oldukları doğal mineral içerikleri ile ve özel korumalı ambalajlarıyla bebek sağlığını korumayı amaçlar. Flor oranı litre başına 1.5 mg'dan düşük olan sular tercih edilmelidir.
Bebek cisimleri parmaklarını kullanarak tutabilmeye başlar, iki elini kullanarak biberondan sütünü içebilir ve nesneleri bir elinden diğerine geçirebilir. 6 aylık bebek kilosu, kız bebeklerde ortalama 7 kilo, erkek bebeklerde 7,5 kilodur. 6 aylık bebek boyu ise kız bebeklerde 64 santim, erkek bebeklerde 67 santimdir.
Bebeklere, haftada bir kez banyo yaptırmak yeterli olacaktır. Ayrıca saç derisi 1 kereden fazla yıkanmamalıdır. Çünkü bebeklerin saç derisi yetişkinlerdeki gibi kısa sürede yağlanmaz ve kirlenmez.
su içirmek için termos kullanabilirsiniz. gün içinde sadece bir termos dolusu su bulundurun, sabah doldurun akşama kadar ne kadar içtiğini gözlemleyin. böylece belki de içiyordur ama size az geliyordur bunu gözlemlersiniz. sevdirmek içinse siz de sık sık içmeye dikkat edin.
Bebeğiniz henüz ilk 6 ayın içerisindeyse ve havalar çok sıcaksa “Sıcak havalarda bebeğe su verilmeli mi?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Cevap, hayır! Çünkü yeterli miktarda alınan anne sütünün içerdiği su, yaz sıcaklarında bile bebeğinizin su ihtiyacını karşılayabilir3.
Suyun bebeğe hiçbir zararı bulunmuyor. Ancak, bebeğe su verilmemesinin temel sebebi, zaten çok az miktarlarla beslenen bebeğin anne sütü yerine su içmesinin önüne geçmek. Buna karşın, bebek anne sütü haricinde mama gibi ek bir gıda alıyorsa, bebeğe su vermek gerekebiliyor.
Suyu birden fazla kaynatmak mineral dengesini bozacağından uzmanlarca pek önerilmemektedir. Bilindik markaların suyu satın alınıyorsa kaynatılmaya ihtiyaç yoktur.
Yenidoğanların küçük ve hassas midelerini anne sütünden gelecek vitamin, mineral ve protein yerine henüz ihtiyaç duymadıkları bir madde olan suyla doldurmak, bebeğin gelişimi açısından faydasız olarak kabul ediliyor. Üstelik tehlikeli sonuçlara dahi neden olabiliyor.
Bebek Banyo Suyu Kaç Derece Olmalı? Suyun sıcaklığını, kolunuzun iç kısmını suya daldırarak test edebilirsiniz. Ayrıca banyo termometresi de kullanabilirsiniz. En ideal su sıcaklığı 37-38 C'dir.
Ceviz kalp ve damar sağlığı bakımından önemli bir besindir. Bu nedenle bebeklerde ek gıda döneminde tüketilmesi gerekmektedir. Bebeklerde ceviz tüketimi 6 ay ile 36 ay arasında değişmektedir. Doktor kontrolü ile birlikte başlatılan ceviz ek gıdaya geçiş ile birlikte kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri